.

Drodzy akwaryści!

Rabaty dla forumowiczów DFA
Kliknij tutaj aby dowiedzieć się więcej

[Wrocław] Przyjmę wszelkie cieniolubne

[ Komentarze Facebooka]

Moderator: Grupa DFA

[Wrocław] Przyjmę wszelkie cieniolubne

Postprzez Wrokla » 21 wrz 2014, o 18:34

Chodzę nadęta, dumna i blada, gdyż spadł na mnie jakże zaszczytny obowiązek urządzenia i sprawowania opieki nad zestawem szkolnych akwariów. Jak to w polskich szkołach bywa, nie ma żadnych szans aby dyrektor przyznał choć złamanego grosza, aby było za co uruchomić bańki. Cud boski, że są choć filtry i świetlówki z "darów". Niestety poza nimi nie ma n i c .
Wg informacji, które dostałam, w pokrywach zamontowane jest standardowe oświetlenie producenta. Oczywiście nie pierwszej świeżości. Wątpię też, żeby pozwolono mi na przerabianie pokryw. Chętnie przygarnęłabym i obsadziła na własny rachunek choć jeden z baniaków w szkole, jednak po katastrofie z której powodu musiałam na forum na gwałt szukać domu dla moich kirysków, nie mam ani osprzętu, ani roślin na zbyciu. Po prostu biedna jestem, a to, co mam, to raczej światłolubne.
Z tego też powodu zwracam się do Was z prośbą o wspomożenie dzieła popularyzacji akwarystyki wśród polskiej młodzieży (grunt to dobra reklama i odpowiedni dobór słów :lol: ) i odstąpienie mi jakichś ścinków roślin cieniolubnych czy mchów za michałka, czekoladę czy wisienkę w likierze. Liczę na Waszą szczodrość, idea jest piękna, tylko środków mi brak ;)
Gabriela
Obrazek
Wrokla
Stały bywalec

Re: [Wrocław] Przyjmę wszelkie cieniolubne

Postprzez Progress » 21 wrz 2014, o 22:39

Wrokla napisał(a):Jak to w polskich szkołach bywa, nie ma żadnych szans aby dyrektor przyznał choć złamanego grosza, aby było za co uruchomić bańki.

Ja bym zaczęła od spróbowania. Nie ma co zakładać z góry - możesz się zdziwić, jak pomocny może się okazać dyrektor :). Zwłaszcza, że jeśli daje zadanie: założyć i utrzymać zbiornik to MUSI być świadomy tego, że jakieś (jakiekolwiek) koszty to ze sobą poniesie. A te przykładowo 100 zł go nie zbawi (cóż to jest przy standardowych wydatkach szkoły?).
Cud boski, że są choć filtry i świetlówki z "darów". Niestety poza nimi nie ma n i c .

Świetlówki i tak nie będą służyć wiecznie - z czasem i tak trzeba będzie je wymienić - a to też koszty. No i baniak z jednej strony musi być niedostępny dla dzieci na tyle, żeby ryb nie wytruły, a z drugiej - na tyle dostępny, żeby mogły poprzeć wiedzę wyniesioną z lekcji "żywym materiałem". No i warto po założeniu zbiornika (albo nawet jeszcze przed) zrobić dzieciom lekcję/ prezentację "o rybkach", żeby im pokazać, po co w ogóle w szkole akwarium - no i żeby się z rybami zżyły.
Ot, taka garść porad z mojego skromnego doświadczenia :).

Teraz tak bardziej optymistycznie: przy standardowym oświetleniu można mieć naprawdę fajnie zarośnięty baniak, więc nie ma potrzeby przerabiania pokrywy tak naprawdę.
Aktualnie mam tylko mech stringy i jakieś maluchy żabienicy Grisebacha w kiepskiej kondycji. Niestety, co miałam na zbyciu, to sama niedawno przekazałam do szkolnego akwarium.
W jakiej dzielnicy znajduje się szkoła?
Byłoby łatwiej, gdybyś napisała, co planujesz urządzić - a więc czego potrzebujesz.
I tak już z czystej ciekawości - jak duże jest akwarium?
Sprzedam ryby z tego wątku: world-of-cats-cat-fishe-s-of-the-world-t2953.html (sumokształtne i kosiarki).
rozne-sumy-i-kosiarki-t6284.html
Progress
Stały bywalec

Postprzez r4ll » 22 wrz 2014, o 06:15

Jeśli akwarium miałoby być edukacyjne to może dobrzeby było założyć biotopowe :) Jeśli akwarium spełnia wymagania to za czekoladę mogę się podzielić danio czerwonym i perłowym (microrazbora galaxy). Przy okazji dorzuciłbym troche małowymagających roślinek z przycinki.
r4ll
Donator

Postprzez Wrokla » 22 wrz 2014, o 06:35

Dzięki za rady :D
"Zlecenie" dostałam od nauczyciela biologii ale nie mojego, a grup podstawowych. Pani dyrektor natomiast należy do grupy "jak sie sami ogarniecie, to sobie róbcie". Choć jak pisałaś, będę próbować.
O grzebiące w wodzie dzieci się nie martwię, w tych lepszych liceach nie ma tego problemu zwłaszcza, że uczniowie przebywają w klasie tylko na lekcji. A jeśli chodzi o wielkość baniaka, to co sobie wybiorę, to bedę miała :lol: Szkieł jest z dziewięć, od ok. 20l do 60l, a co na zapleczu, to dopiero będę patrzeć.
Jeśli chodzi o oświetlenie, to myślałam o zrobieniu rasowego LT. Postawić przy oknie (50cm parapet będący w całości wnęką w ścianie albo szafka, ale tą będę musiała obejrzeć i posadzić na niej kilku ludzi), nasadzić roslin jak do BW i mchów, a żeby jakimś nurzańcem nie zasłaniać roślinom z przodu słońca, zrobić coś w stylu niskiego ryuboku z jedną centralną kępą roślin i drewna lub dwiema mniejszymi i szeroką aleją. We wtorek podrzucą mi korzenie, to popatrzę i wymyślę, co można tam stworzyć :D A na ciut bardziej wymagające światła rośliny pewnie też kiedyś się skuszę i tam dosadzę, ale po prostu muszę zobaczyć, jak ta bańka będzie działać.

Kolejną kwestią którą rozważam, jest obasada. Bojownik jako "akcja kulom nie"? To wtedy może się okazać, że będzie zbyt agresywny na wpuszczenie innych ryb i nikt nie będzie mógł oglądać jak złożonymi i fascynującymi żyjami są ryby. A jeśli nie bojownik, to ryby okażą się być fajne, ale bojownik dalej zostanie w pięciolitrowej kuli.
Teoretycznie bojek wzięty ze sklepowego akwarium, gdzie pływał z innymi rybami, nie będzie tak agresywny, ale wiadomo przecież jaka jest różnica między zachowaniem ryb w domu a w sklepie. (Choć ja miałam obydwa moje z kubeczka i były to ciepłe kluchy.)
No i pozostaje kwestia wakacji - jeśli wezmę stado razbor i bojka, to gdzie to u mnie w domu przez dwa miesiące będzie to pływać? Zwłaszcza, że mnie na ogół też wtedy dużo nie ma. Żeby móc zostawić ryby w szkole, musiałabym kołować programator czasowy i karmnik. To pierwsze, jeśli zrobię składkę, pewnie kupię, natomiast to drugie nawet nie wiem ile kosztuje. No i lepiej by było, żeby to nie były bardzo długowieczne ryby. Wyjdę z tej szkoły, a one trafią na ludzi, którzy może i mają w domu akwaria, ale któregoś z rodziców. Każdy się kiedyś uczył, ale danie laikowi akwarium, które stoi w tak problematycznym miejscu jak szkoła, do tego z marną filtracją, może się różnie skończyć...
Niby nic, ale mam problemy jak młody Werter :lol: i tak w ogóle to chyba powinnam była założyć osobny wątek :mrgreen:

r4ll napisał(a):Jeśli akwarium miałoby być edukacyjne to może dobrzeby było założyć biotopowe :) Jeśli akwarium spełnia wymagania to za czekoladę mogę się podzielić danio czerwonym i perłowym (microrazbora galaxy). Przy okazji dorzuciłbym troche małowymagających roślinek z przycinki.

Twój pomysł jest bardzo dobry, a propozycja jeszcze lepsza ;) Ale od razu mówię, że w robienie biotopu jednej konkretnej rzeki nie będę się bawić, bo musiałabym być wybredna... w mojej sytuacji byłoby to idiotyczne. Także myślę, że jak ktoś da kryptokoryne, to też wsadzę przynajmniej do czasu, aż się reszta nie rozrośnie...

A szkola stoi na Orląt. Wszędzie blisko :)
Gabriela
Obrazek
Wrokla
Stały bywalec

Postprzez Progress » 25 wrz 2014, o 09:31

Wrokla napisał(a):No i pozostaje kwestia wakacji - jeśli wezmę stado razbor i bojka, to gdzie to u mnie w domu przez dwa miesiące będzie to pływać? Zwłaszcza, że mnie na ogół też wtedy dużo nie ma. Żeby móc zostawić ryby w szkole, musiałabym kołować programator czasowy i karmnik. To pierwsze, jeśli zrobię składkę, pewnie kupię, natomiast to drugie nawet nie wiem ile kosztuje. No i lepiej by było, żeby to nie były bardzo długowieczne ryby. Wyjdę z tej szkoły, a one trafią na ludzi, którzy może i mają w domu akwaria, ale któregoś z rodziców. Każdy się kiedyś uczył, ale danie laikowi akwarium, które stoi w tak problematycznym miejscu jak szkoła, do tego z marną filtracją, może się różnie skończyć...

M. in. dlatego należy się na wstępie dobrze zastanowić czy w ogóle warto ten baniak/ baniaki zalewać. Jeśli nie ma ugadanego (wyszkolonego przez Ciebie ;)) jakiegoś nauczyciela/ woźnego, który będzie miał zapał i będzie to ciągnął, to IMHO... warto przemyśleć sensowność całego projektu zawczasu.
Albo wpuścić ryby sezonowe i zlikwidować baniak gdy skończysz szkołę ;). Ale przy tak krótkoterminowym projekcie dyrektor może być bardzo niechętny wydawaniu pieniędzy na akcesoria do zbiornika.

Low tech jak dla mnie – super pomysł :). O bojkach napiszę w drugim wątku.
Sprzedam ryby z tego wątku: world-of-cats-cat-fishe-s-of-the-world-t2953.html (sumokształtne i kosiarki).
rozne-sumy-i-kosiarki-t6284.html
Progress
Stały bywalec

Postprzez Wrokla » 29 wrz 2014, o 17:58

Up

Zgłaszam szczególne zapotrzebowanie na rośliny ukorzeniające się w podłożu
Gabriela
Obrazek
Wrokla
Stały bywalec

Postprzez zygmuntpompa » 1 paź 2014, o 14:52

Do oddania microsorium pteropus, mech flame i stringi(y), limnobium, pistia, rzęsa. Jak najszybciej.
pozdrawiam zygmuntpompa
zygmuntpompa
Donator

Postprzez Wrokla » 22 paź 2014, o 17:08

UP z małą poprawką:
kleję drugie 80l i stawiam 1,5m dalej SA. Żabienice, nurzańce śrubowe, alternantery, bakopy, kakomby, co kto ma, a będzie wrzucał, wezmę z uśmiechem na całą facjatę i pół drugiej. Świecić będzie kompakt 11W i ok 15W w LEDach, najwyżej coś przesadzę w cień, nic się nie zmarnuje, nie ma strachu ;)
Gabriela
Obrazek
Wrokla
Stały bywalec

Re: Odp: [Wrocław] Przyjmę wszelkie cieniolubne

Postprzez jabba » 23 paź 2014, o 20:50

Wrokla napisał(a):UP z małą poprawką:
kleję drugie 80l i stawiam 1,5m dalej SA. Żabienice, nurzańce śrubowe, alternantery, bakopy, kakomby, co kto ma, a będzie wrzucał, wezmę z uśmiechem na całą facjatę i pół drugiej. Świecić będzie kompakt 11W i ok 15W w LEDach, najwyżej coś przesadzę w cień, nic się nie zmarnuje, nie ma strachu ;)

Jak chcesz, to mogę dać Ci jakieś 10 litrów lawy. Jeśli reflektujesz to daj znać na pw
"Błogosławiony, kto nie mając nic do powiedzenia
nie obleka tego faktu w słowa."
200l towarzyskiego - niedługo BW
112l. do restartu
27l. "wściekłych" krewetek
GG 294672, skype: marek.wlodek
jabba
Donator

Postprzez bartek2462 » 26 paź 2014, o 15:18

Już mowa o drugim xzbiorniku , a My jeszcze pierwszego nie widzieliśmy :roll:
Poprosiłbym o jakieś fotki baniaka :v: w miarę możliwości oczywiście :twisted:
bartek2462
Stały wyjdacz

Postprzez Wrokla » 26 paź 2014, o 15:45

bartek2462 napisał(a):Już mowa o drugim xzbiorniku , a My jeszcze pierwszego nie widzieliśmy :roll:
Poprosiłbym o jakieś fotki baniaka :v: w miarę możliwości oczywiście :twisted:

Czekam na dobry aparat, moje HTC można sobie w d... wsadzić.
Jedyne, co mogę wrzucić, to poglądówkę wraz z otoczeniem :P Wszelkie bliższe zdjęcia wypadają źle z dwóch podstawowych przyczyn
a) beznadziejny aparat
b) ciemność w środku (11W 10000K. LEDy dopiero będę montować, na razie, skoro słońce zdrowo daje i nie są potrzebne, mam inne zmartwienia na głowie).
Na słomiance na górze będzie mała gazetka z info o zwierzynie wewnątrz, może dwa słówka o dobroczynności DFA, żeby odczarować mit o "snobiście-akwaryście". Dookoła bajzel - pstryknięte w czasie poprawek w zieleninie. Ale że na chwilę obecną rośliny zapierdzielają jak głupie, w najbliższym czasie postaram się zakosić komuś lustrzankę i wrzucić kilka zdjęć... Może w piątek?
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Gabriela
Obrazek
Wrokla
Stały bywalec

Zostaw komentarz

Powrót do Oddam/Przyjmę/Zamienię