Piotr Stępień napisał(a):1. Jakim żywym pokarmem karmić najlepiej
2. Jak wygląda agresja wewnątrzgatunkowa
3. Rozród, czas inkubacji
4. Jak powinno wychowywać się młode? (chodzi tutaj o to czy mogą być z rodzicami w jednym zbiorniku)
5. Mam 6 szt. na 42litry i są samice i samce (pewnie za mały litraż, ale taki mam wolny zbiornik)
Jest to ten sam gatunek co CPO.
Swoim CPO podaje Tetra Wafer Mix, Craysticksy i to im wystarcza.
Normalnie mozesz wrzucać im praktycznie wszystko, możesz karmić krewetkami

(choć np Shufeldtii kolegi nie zjadają yellowek i te się u niego już kilkakrotnie rozmnożyły, a młode sie wychowały, CPO, a więc i Schoko powinno atakować). Jeśli chodzi o agresje musisz postarać się o kilka jakby takich poziomów w baniaku, ponieważ raczek zeruje na dnie raczej, to samiczki muszą uciekać gdzieś wyżej, podczas przechodzenia wylinki i gdy potrzebuje jakiejś chwili dla siebie. Jeśli raczków jest też za dużo, lub jest nie wystarczająca ilość kryjówek w akwarium bedziesz mial walke o terytorium, to chyba wszystko.
Po zapłodnieniu dopiero po pewnym czasie pojawiają się jajka pod odwłokiem samicy, samiczka nosi jaja jakieś 3-4 tygodnie.
Jak młode się wyklują spokojnie możesz trzymać je z rodzicami, z tym że warto im zapewnić trochę schronienia jak u każdego raczka
Masz zdecydowanie za mały zbiornik, lepiej było nabyć 3 raczki. Także możesz się spodziewać walk o samiczki, albo jakąś agresje. Zapewnij im zatem sporo kryjówek i te piętra dla samiczek (nie wiem jakieś gałęzie prawie przy powierzchni wody).