.

Drodzy akwaryści!

Klub Rotary
Wrocław Centrum wspólnie z Fundacją DKMS organizuje
rejestrację potencjalnych dawców szpiku we Wrocław. Będziemy czekać na chętnych i zainteresowanych w Domu Handlowym Renoma, gdzie wspólnie z wolontariuszami naszego klubu Rotary, pomożemy pomyślnie przejść przez proces rejestracji i odpowiemy na każde pytanie;) Zapraszamy 14-15.10.2017 w godzinach od
10:00 do 20:00 w sobotę i w godzinach od 10:00 do 18:00 w niedzielę. Renoma, Poziom -1


Ogromna prośba do WAS forumowiczów
Wiemy, że w tej chwili prosimy o wiele, ale niestety bardzo trudna sytuacja zdrowotna synka Naszego kolegi Oxyone wymaga ogromnego wsparcia i determinacji z Naszej strony. Szukamy dawcy szpiku dla Karolka. Nie jest to łatwa decyzja, ale im więcej osób podejmie próbę przebadania się, tym większa szansa na powrót do zdrowia i normalności Karolka.... Karolka, którego nie jeden z Nas zna osobiście. Niebawem utworzymy dział, w którym zamieścimy wszystkie potrzebne informacje. Bardzo Was prosimy, nie bądzcie obojętni i pomóżcie Nam w tych trudnych chwilach!!! Trudnych dla małego dziecka i jego rodziców.
Wystarczy proste badanie,aby odmienić los Karolka!


Rabaty dla forumowiczów DFA
Kliknij tutaj aby dowiedzieć się więcej


Reaktor CO2

[ Komentarze Facebooka]

Zrób to sam

Moderator: Grupa DFA

Reaktor CO2

Postprzez MasterBlaster » 21 lut 2017, o 12:01

Witam,
czy moglibyscie polecic mi jakis konkretny korpus narurowy do budowy reaktora CO2? Pytam, ponieważ ostatnio zakupiłem korpus przez internet i okazało się, że odpowietrznik ma na wyjściu (out) zamiast jak większość na wejściu (in). Zakupiony przeze mnie korpus to FHPR12-B1 firmy Aquafilter. Według mnie odpowietrznik na wyjściu, to totalna pomyłka, bo nie uwolni on powietrza uwięzionego pod głowicą korpusu. Myślałem o korpusie 10" WFW firmy EMI (USTM). Jeśli ktoś z was posiada taki korpus, to proszę o informację z której strony znajduje się odpowietrznik. Dzięki
Avatar użytkownika
MasterBlaster
Użytkownik
 
Posty: 129
Dołączył(a): 9 paź 2014, o 14:37

Re: Reaktor CO2

Postprzez zimx » 6 maja 2017, o 10:19

Nie wiem czy jeszcze aktualne, odgrzebałem, ale mam taki sam korpus, poradziłem sobie z tym problemem wiercąc dziurkę milimetr mniejszą niż średnica wężyka i wszystko uszczelniłem sylikonem akwarystycznym. Wszystko śmiga jak należy już od roku ;)
240l

Dawid
Avatar użytkownika
zimx
Donator
 
Posty: 356
Dołączył(a): 28 lip 2014, o 18:31
Lokalizacja: ok. Wałbrzycha

Re: Reaktor CO2

Postprzez MasterBlaster » 6 maja 2017, o 18:36

Kupiłem korpus WFW firmy EMI (USTM) z odpowietrznikiem w odpowiednim miejscu. Do tego wyprofilowanie głowicy od wewnątrz wydaje mi się dużo lepsze niż we wspomnianym korpusie firmy Aquafilter. Mniej przegródek itp.. Aquafilter posłuży może jako prefiltr w przyszłości.
Avatar użytkownika
MasterBlaster
Użytkownik
 
Posty: 129
Dołączył(a): 9 paź 2014, o 14:37

Re: Reaktor CO2

Postprzez antek1981 » 6 maja 2017, o 19:09

Ja tam się nie zastanawiałem gdzie odpowietrznik. Dałem na wejściu trójnik z odpowiednimi redukcjami. Na końcu jest szybkozłączka pod wężyk do CO2 i koniec. Żadnych dziur w korpusie i przynajmniej śpię spokojnie.
Avatar użytkownika
antek1981
Donator
 
Posty: 630
Dołączył(a): 14 wrz 2012, o 18:20
Lokalizacja: Wrocław

Re: Reaktor CO2

Postprzez MasterBlaster » 6 maja 2017, o 21:37

antek1981 napisał(a):Ja tam się nie zastanawiałem gdzie odpowietrznik. Dałem na wejściu trójnik z odpowiednimi redukcjami. Na końcu jest szybkozłączka pod wężyk do CO2 i koniec. Żadnych dziur w korpusie i przynajmniej śpię spokojnie.


A jak usuwasz ewentualne powietrze spod głowicy? Szukałem głowicy z odpowietrznikiem, żeby używać go zgodnie z jego przeznaczeniem, a nie żeby zastąpić go wężykiem od CO2. CO2 doprowadzone było trójnikiem ogrodowym Gardeny, przed korpusem.
Avatar użytkownika
MasterBlaster
Użytkownik
 
Posty: 129
Dołączył(a): 9 paź 2014, o 14:37

Re: Reaktor CO2

Postprzez antek1981 » 7 maja 2017, o 08:21

Jeśli jest mało powietrza to ignoruje to bo i tak z czasem wyjdzie z wodą. A jak dużo to odwracam filtr do góry dnem i po sprawie. Ja mogę tak zrobić bo mam reaktor na wężach od filtra.
Raz zalany reaktor pilnuję żeby nie dopuścić do zapowietrzenia. Mam zawory na wężach i wlot i wylot cały czas jest zalany.
Avatar użytkownika
antek1981
Donator
 
Posty: 630
Dołączył(a): 14 wrz 2012, o 18:20
Lokalizacja: Wrocław

Re: Reaktor CO2

Postprzez MasterBlaster » 7 maja 2017, o 09:08

Jest to w sumie jakiś sposób, o ile ma się tyle miejsca, żeby obrócić 10" korpus. Jak mało miejsca pod szafką, krótkie węże i do tego korpus przykręcony na uchwycie, to nie jest już tak kolorowo ;)
Avatar użytkownika
MasterBlaster
Użytkownik
 
Posty: 129
Dołączył(a): 9 paź 2014, o 14:37

Re: Reaktor CO2

Postprzez cybaszczyk » 7 maja 2017, o 09:28

Mam dwa mniejsze narurowe używane reaktory marki Sera kupione po ok 50 złotych sztuka. Jedyny minus/plus to fakt, że przypominam sobie o ich istnieniu co kilka miesięcy przy okazji czyszczenia filtrów i węży. Wiem jednak, że są akwaryści uwielbiający masę gadżetów w zbiornikach, nie mogący obejść się bez widoku bąbelków z dyfuzora CO2.
Avatar użytkownika
cybaszczyk
Użytkownik
 
Posty: 43
Dołączył(a): 8 paź 2015, o 09:53

Re: Reaktor CO2

Postprzez cypeks » 7 maja 2017, o 09:57

Jak miałem rośliny to​ CO2 podawałem przez takie coś
http://s.aliexpress.com/zQvQVFji
i byłem zadowolony.
cypeks
Użytkownik
 
Posty: 107
Dołączył(a): 18 gru 2016, o 00:38
Lokalizacja: Kowalów

Re: Reaktor CO2

Postprzez antek1981 » 7 maja 2017, o 11:07

Do obrotu reaktora musze wyjąć filtr z szafki a korpus wisi na wkrętach w ten sposób że w każdej chwili bez użycia śrubokręta można go zdjąć.
Avatar użytkownika
antek1981
Donator
 
Posty: 630
Dołączył(a): 14 wrz 2012, o 18:20
Lokalizacja: Wrocław

Zostaw komentarz


Powrót do DIY

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości