Chciałbym wam zaprezentować akwarium morskie w stylu super low tech czyli zaprzeczenie wszystkich podręczników akwarystyki morskiej
Jako iż z początku byłem nastawiony iż akwarystyka morska jest droga, trudna i czasochłonna i takie na ogół panuje przeświadczenie wśród słodkofilli... to pora to przełamać.
Stan solniczki na dzień dzisiejszy:
Wymiary 150x60hx30
Oświetlenie dwie belki 4x24w na standardowych świetlówkach dokładanych do tych belek (Aquanova) 0.7w/l
2 cyrkulatory jvp
Odpieniacz made by chińczyk za 50zł z trzmieli (w sumie nie wiem po co mi on)
I tyle sprzętu w tym akwa... Nie ma żadnego sumpa, pomp dozujących czy innych ustrojstw.
Teraz krótko dlaczego morskie jest lepsze :> To akwarium żyje. Tu wszystko jest żywe, widać jak koralowce pompują, jak organizmy współpracują ze sobą na zasadzie symbioz. Godzinami można siedzieć i oglądać (nie miałem takich faz przy słodkim). Druga sprawa to to iż nie ma nic do roboty w moim modelu prowadzenia solniczki: Nakarmić zwierzaki, ew dolać odparowaną wodę. Tyle.
To teraz troszkę materiałów obrazujących to:
Początki:
Od tego czasu akwa przeszło parę przemian, min strona ekspozycyjna została odwrócona (akwa jest na przelot w ścianie)
Trochę portretów
Mandaryn:
Zuzia: Zuzia jest skrzydlicą z tych mniejszych: Dendrochirus brachytperus. I jest gwiazdą akwarium. Zuzia w prosty sposób rozróżnia rzeczy które wpadają do akwarium:
-Smaczne
-Za duże aby zeżreć
-Skała
Zuzia na piechotę:
Wykopek:(Novaculichthys taeniourus)
Niestety z kolegą tym pożegnaliśmy się (trafił do wrocławskiego ZOO) Powodem było prowadzenie na tyle intensywnych prac ziemnych iż w akwarium wszystko fruwało, zaś skałki poniżej 10cm trzeba by było chyba gwoździami mocować.
Ślimaczek porcelanka, został eksmitowany za przewracanie wszystkiego co nie było przymocowane;)
Wężowidło:
Ukwiał Quadricolor po podziale:
Ukwiałowy krabik symbiotyczny
Karmienie ukwiałów:
Podział quadricolora:
Kolejny z ukwiałów:
Parę koralowców:
Proste zobrazowanie dlaczego koralowiec > roślinki:
Tarzanie się błaznów w ukwiałach:
Kauderi:
Post edytowano.
OxyOne