[
Moderator: Grupa DFA
Andrzej napisał(a):Najlepsze i najmniej inwazyjne na nitki jest obniżenie poziomu PH do 6-6,2. To u mnie najłatwiejsze do wyplenienia glony.
Za każdym razem po obniżeniu odczynu glony znikały.
Gdzieś na forum wstawiłem zdjęcia z mikroskopu, gdzie pokazałem jak szybko glony nitkowe padają po zakwaszeniu wody.
korzon napisał(a):Andrzej napisał(a):Najlepsze i najmniej inwazyjne na nitki jest obniżenie poziomu PH do 6-6,2. To u mnie najłatwiejsze do wyplenienia glony.
Za każdym razem po obniżeniu odczynu glony znikały.
Gdzieś na forum wstawiłem zdjęcia z mikroskopu, gdzie pokazałem jak szybko glony nitkowe padają po zakwaszeniu wody.
korzon napisał(a):jeszcze jakąś chemię z tropikala lałe
Terraflora napisał(a):korzon napisał(a):jeszcze jakąś chemię z tropikala lałe
Tropical to największy syf jeśli chodzi o jakość produktów. Są tak rozcieńczone, że trzeba by było 2-3 większe dawki podawać niż jest napisane na opakowaniu. Jak już chcesz zastosować zakwaszacz to zastosuje coś z JBL lub zooleka.
A na z biologicznych metod to zastosować kosiarki (glonojad syjamski). Nitki znikną w ciągu kilku dni.
kedar33 napisał(a):Może nie do końca na temat ale odnośnie rozcieńczenia Tropicala - Ferro Activ.Podają 16mg Fe w 10ml. Musiałem mnożyć dawkę x2.5 w stosunku do obliczeń, żeby test JBL-a wykazał faktyczny przyrost zawartości żelaza do założonego poziomu .
Powrót do Glony - identyfikacja i zwalczanie
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość