.

Drodzy akwaryści!

Rabaty dla forumowiczów DFA
Kliknij tutaj aby dowiedzieć się więcej


Statecznik elektroniczny

[ Komentarze Facebooka]

Ogólne dyskusje nt. sprzętu, jego specyfikacji i zastosowania

Moderator: Grupa DFA

Statecznik elektroniczny

Postprzez Alart » 6 sty 2016, o 22:27

Stało się, padł wreszcie mój statecznik od Wromaka.
Więc kwestia jest taka, bo chcę to chytrze rozwiązać, mianowicie najchętniej wymieniłbym statecznik (2x18W) na coś elektronicznego, ale nie chcę wymieniać na jakiś statecznik za 60zł, bo chciałem ogólnie wymienić oświetlenie, a za 60zł to już z 6 porządnych diod cree by weszło.
Z drugiej strony nie chcę teraz od razu przechodzić na coś innego, bo akwarium też bym zmienił :D .

Więc pytanka takie:
1. OSRAM QUICKTRONIC 2x18-39 - statecznik do świetlówek biurowych nadaje się do 2x18w T8 w akwarium? Czy ten statecznik można potem użyć w konfiguracji np. 2x35W T5?
2. Czy ten statecznik: http://allegro.pl/statecznik-elektroniczny-bemko-2-x-18-w-230v-i5897926634.html byłby dobry?
Avatar użytkownika
Alart
Stały bywalec
 
Posty: 296
Dołączył(a): 26 wrz 2013, o 17:49
Lokalizacja: Wrocław

Re: Statecznik elektroniczny

Postprzez slavio » 7 sty 2016, o 09:32

Jakchcesz to mam starecznik magnetyczny na zbyciu za free
slavio
Donator
 
Posty: 697
Dołączył(a): 23 lut 2012, o 20:19
Lokalizacja: Wroclaw

Re: Statecznik elektroniczny

Postprzez miroon » 7 sty 2016, o 21:35

Oddam 3 stateczniki 2x54w po 20zł za sztukę. Nowy kosztuje 59zł bez wysyłki, używane 3 lata 5 lat gwarancji.
Tylko są dwa problemy, mieszkam daleko i musiał byś mi pomóc odsunąć akwarium bo za nim są przykręcone. :D
Co za moda na led? Ludzie którzy zęby na tym zjedli przechodzą z powrotem na t5, to nie do pobicia oświetlenie.
Avatar użytkownika
miroon
Donator
 
Posty: 973
Dołączył(a): 31 gru 2013, o 01:02
Lokalizacja: Bolesławiec, Venlo

Re: Statecznik elektroniczny

Postprzez Alart » 7 sty 2016, o 22:40

Ja sam się kiedyś sparzyłem, próbowałem pójść w jakieś chińskie taśmy i po 3 miesiącach praktycznie nie świeciły. Niby dawno i nieprawda, ale potem grzecznie kupiłem belkę z T5 i mam do dzisiaj.
Poza tym mało jest dobrych projektów na LEDach. Dużo się nagrzebałem i sam eksperymentowałem, ale autorskie projekty jakie są łatwe do znalezienia w Internecie to najczęściej zasilanie na LM350 :yuck: i więcej mocy w LEDach niż by dali w świetlówkach. A z kolei gotowce to już naprawdę drogie są (nawet zakładając optymistycznie, że są w porządku technologicznie).

Kupiłem tego OSRAMa, z tego co w datasheecie wyczytałem i "zrozumiałem" to powinien nadać się zarówno do T8 i do T5 o ile tylko moce są zgodne. Zobaczymy, przynajmniej cena w miarę rozsądna, bo na allegro za 24zł był.
Avatar użytkownika
Alart
Stały bywalec
 
Posty: 296
Dołączył(a): 26 wrz 2013, o 17:49
Lokalizacja: Wrocław

Zostaw komentarz


Powrót do Ogólnie o sprzęcie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

cron