Przecież podałem

Elektroliza jest zjawiskiem fizycznym, nie chemicznym.
Poważnie to właściwie tlen pojedynczo w naturze nie występuje, jest zbyt aktywny w swych poszukiwaniach czegoś do utlenienia, tak aktywny, że utleniania chyba wszystkie pierwiastki czy związki

I właśnie dla tego to działa.
oki aby mnie o nieuctwo nieposądzono zrobię więc erratę:
w naturze tlen występuje w dwóch alotropowych formach cząsteczkowych pomijam tlen w związkach z innymi pierwiastkami, o tym na końcu:
O2 tlen dwu atomowy i O3 ozon tlen trój atomowy.
ten pierwszy występuje również w innych formach tu pozwolę sobie wkleić linka do
wikipedii 
a jeśli idzie o całe zajście z tą elektrolizą wody:
wzór wygląda mniej więcej tak 2 cząsteczki wody potraktowane prądem dają 1 cząsteczkę wodoru i 1 cząsteczkę tlenu (2xH2O + Ee = H2 + O2)
i ten tlenik co nam się z tejże reakcji fizycznej wytworzy ma kilka wyjść (no dobra ma tych wyjść mnoga więcej niż tylko kilka;) ale dla łatwości zrozumienia powiedzmy, że 4 wyjścia są i basta)
1. wytworzyć się na katodzie jak tlen gazowy O2 i spierniczyć w atmosferę
2. wytworzyć się na katodzie jak tlen gazowy O2 i rozpuścić się w wodzie
3. wytworzyć się na katodzie jak tlen gazowy O2 i połączyć się z wodorem wytworzonym na anodzie w maleńkim płomyczku

4. po drodze pomiędzy finałami punktów 1 do 3 znajdzie coś do utlenienia i to nas tu właśnie interesuje
a teraz o jedno atomowym tlenie.
jak już wyżej napisałem, tlen w formie atomowej "nie występuje"
no przynajmniej w teorii bo w praktyce a i owszem potrafi się taka pojedyncza cząsteczka rozdzielić (dobra zanim mnie o herezję posądzicie to może doczytajcie do końca)
o czym mówię? a o tym, że nie bez kozery mówimy o utlenianiu czegoś tam za pomocą tlenu.
no ale jak, skoro tlen ma 2 łapki i jak się jeden tlen złapie z drugim za łapki, to wolnej nie ma przecież!?
no, nie ma, ale to kajdanki nierozerwalne niczym węzeł gordyjski nie są i puścić się mogą choćby tylko na moment, który wystarczy by złapać jakiegoś przechodnia, a że z tym tlenem to takie checheszki są bo a to za jajka bakterię ułapi i ją trochę przypali a to węgla w tlenek zmieni abu w dwutlenek, tak to z nim jest

dziada kawał z niego

do życia nie zbędny a w życiu przeszkadza jak go za dużo bo to jest...
reakcjonista