.

Drodzy akwaryści!

Rabaty dla forumowiczów DFA
Kliknij tutaj aby dowiedzieć się więcej


UNIMAX 250 w 160L ?

[ Komentarze Facebooka]

Ogólne dyskusje nt. sprzętu, jego specyfikacji i zastosowania

Moderator: Grupa DFA

UNIMAX 250 w 160L ?

Postprzez szanctom » 29 cze 2015, o 12:40

Witajcie,

mam zamiar w najbliższym czasie postawić akwa 80x45x45 (160L) i próbować zrobić z niego holendra HT. Myślałem o filtrze UNIMAX 250, ale nabrałem wątpliwości.
Co sądzicie o tym wyborze? Jesli nie to - to co?
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie :)

Pozdrawiam
T.
Avatar użytkownika
szanctom
Donator
 
Posty: 196
Dołączył(a): 19 lut 2015, o 00:40
Lokalizacja: Wrocław

Re: UNIMAX 250 w 160L ?

Postprzez quick76 » 29 cze 2015, o 14:35

Ja mam taki w 182L. Jako biolog jest wystarczający, pomyśl też o jakimś wewnętrznym z gąbką. Znawcą nie jestem, bo akwarystyki się cały czas uczę, więc nie bierz tego jako wyrocznię ;) Zależy też co będziesz miał w tym akwarium...
Avatar użytkownika
quick76
Użytkownik
 
Posty: 80
Dołączył(a): 25 sie 2013, o 20:13
Lokalizacja: Wrocław

Re: UNIMAX 250 w 160L ?

Postprzez victus » 29 cze 2015, o 16:22

Jeżeli chcesz roślinne ht to wystarczy w zupełności. Na wlot załóż prefiltr, w środku też głównie gąbki, jeden może być na skałę wulkaniczną a ostatni na watę.

wysłane przez tapatalk

EDIT:
coś telefon ześwirował ale już usunąłem zdublowane posty :)
Avatar użytkownika
victus
Grupa DFA
 
Posty: 1216
Dołączył(a): 16 gru 2009, o 17:52
Lokalizacja: Wrocław / Żórawina

Re: UNIMAX 250 w 160L ?

Postprzez marcin2983 » 29 cze 2015, o 16:24

Ja mam unimaxa 250 w 200l i też daje radę :-) U mnie działa sam jako jedyny bez filtra wewnętrznego. Skrecony przepływ jest do połowy bo przy maksymalnym rośliny latały po akwarium :D Działa u mnie od 1 maja i muszę stwierdzić że bez filtra mechanicznego trochę mułu jest na piachu ale nie wiem czy to kwestia ze na piachu zawsze widać, czy samego unimaxa że się nie sprawdza. Natomiast woda czysta. Parametry ok, NO2 zero.
Avatar użytkownika
marcin2983
Donator
 
Posty: 944
Dołączył(a): 16 wrz 2012, o 18:15
Lokalizacja: Wrocław (Gaj)

Re: UNIMAX 250 w 160L ?

Postprzez szanctom » 29 cze 2015, o 21:07

Dzięki za rady - Victusowi nawet poczwórne dzięki ;)

Jak na razie to mnie najbardziej przekonuje :D :
marcin2983 napisał(a):przy maksymalnym rośliny latały po akwarium


A jakie inne modele wzięlibyście pod uwagę?
Avatar użytkownika
szanctom
Donator
 
Posty: 196
Dołączył(a): 19 lut 2015, o 00:40
Lokalizacja: Wrocław

Re: UNIMAX 250 w 160L ?

Postprzez marcin2983 » 30 cze 2015, o 22:40

ktory-filtr-tetra-ex800-t4014.html
200-240-litrow-na-filtrze-kaskadowym-t3930.html

W tych dwóch wątkach pod koniec rozmową schodzi na filtry do podobnego litrazu.
I trochę starszy wątek
post6608.html?hilit=jaki%20filtr%20do%20200l#p6608
Avatar użytkownika
marcin2983
Donator
 
Posty: 944
Dołączył(a): 16 wrz 2012, o 18:15
Lokalizacja: Wrocław (Gaj)

Re: UNIMAX 250 w 160L ?

Postprzez szanctom » 3 lip 2015, o 10:53

Dzięki, Marcin, za zestaw do lektury :)
Wynika z tego, że gdzie dwóch Polaków to trzy opinie ;)
Im dłużej myślę, tym więcej mam wątpliwości - pewnie skończy się na tym, że pójdę i kupię coś, czego w ogóle wcześniej nie brałem pod uwagę :D

Swoją drogą... na konkurencyjnych forach to dopiero można kręćka dostać - np. EX1200 w 60L: http://www.chwastyakwariowe.pl/dyskusje ... 75#p352864 :shock:
Avatar użytkownika
szanctom
Donator
 
Posty: 196
Dołączył(a): 19 lut 2015, o 00:40
Lokalizacja: Wrocław

Re: UNIMAX 250 w 160L ?

Postprzez marcin2983 » 3 lip 2015, o 15:10

szanctom napisał(a): Swoją drogą... na konkurencyjnych forach to dopiero można kręćka dostać - np. EX1200 w 60L: http://www.chwastyakwariowe.pl/dyskusje ... 75#p352864 :shock:


Chyba do prania roślin :roftl:
Rozumiem ze w roślinniaku przepływ jest utrudniony ale w 60l?
Avatar użytkownika
marcin2983
Donator
 
Posty: 944
Dołączył(a): 16 wrz 2012, o 18:15
Lokalizacja: Wrocław (Gaj)

Re: UNIMAX 250 w 160L ?

Postprzez victus » 3 lip 2015, o 15:15

Można użyć deszczowni.

Wysłane z mojego Monster X5 przy użyciu Tapatalka
Avatar użytkownika
victus
Grupa DFA
 
Posty: 1216
Dołączył(a): 16 gru 2009, o 17:52
Lokalizacja: Wrocław / Żórawina

Re: UNIMAX 250 w 160L ?

Postprzez szanctom » 9 lip 2015, o 11:51

No i ni z tego ni z owego (chyba) zdecydowałem się na JBL e901... tak jakoś mi się nagle spodobał :P Chyba też się nada?
Avatar użytkownika
szanctom
Donator
 
Posty: 196
Dołączył(a): 19 lut 2015, o 00:40
Lokalizacja: Wrocław

Zostaw komentarz


Powrót do Ogólnie o sprzęcie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości