.

Drodzy akwaryści!

Rabaty dla forumowiczów DFA
Kliknij tutaj aby dowiedzieć się więcej


wariujące programatory elektroniczne

[ Komentarze Facebooka]

Ogólne dyskusje nt. sprzętu, jego specyfikacji i zastosowania

Moderator: Grupa DFA

wariujące programatory elektroniczne

Postprzez klasyka » 18 mar 2014, o 09:27

Witam mam dwa programatory elektroniczne różnych firm co jakiś czas świrują i albo czas sie zawiesza i swiatła ciągle się świeca. ostatnio świruję drugi programator światło ustawione od 12 do 19 zapala się w dzień i czasami zapala się w nocy zoorientowałem się kiedy obudziłem się w srodku nocy a tu akwarium się świeci porażka
resety pomagają na jakiś czas a potem znowu to samo. też tak mieliście?
300,126
Avatar użytkownika
klasyka
Użytkownik
 
Posty: 191
Dołączył(a): 23 gru 2013, o 17:59
Lokalizacja: Wrocław

Re: wariujące programatory elektroniczne

Postprzez ducze » 18 mar 2014, o 10:31

Ja mam jeden elektroniczny i nic nie świruje. Porządna robota bo programator ma z 15 lat :) Ustawienie go to jakiś kosmos ale jak już działa to działa :)

Może bateria słaba albo coś przestaje z czasem kontaktować? (np przez drgania z filtra jeżeli są w tej samej szafce).

Jeszcze mi przychodzi do głowy, że skoki napięcia w sieci mogą mieć wpływ na elektronikę.
Avatar użytkownika
ducze
Użytkownik
 
Posty: 98
Dołączył(a): 12 maja 2010, o 13:56
Lokalizacja: Wrocław

Re: wariujące programatory elektroniczne

Postprzez r4ll » 18 mar 2014, o 10:54

Najczęstszym czynnikiem jest czynnik ludzki. Sprawdź czy Cię nie trollują dzieci czy partner :) Zobacz czy nie masz innych ustawien wprowadzonych w programatorze :).

Jeśli mogła kapnąć na niego woda z akwa to może coś powoduje zwarcie? Wsadzić na dobe do torebki ryżu i modlić się do ryżowego króla, że pomoże i wyciągnie wilgoć.
r4ll
Donator
 
Posty: 633
Dołączył(a): 26 sty 2014, o 23:15

Re: Odp: wariujące programatory elektroniczne

Postprzez glowa_1 » 24 mar 2014, o 15:14

Problem jest gdzie indziej. Tanie urządzenia mają zegar taktowany z kwarcu lub częstotliwością sieci, aby takie rozwiązanie było stabilne to warunki zasilania muszą być stabilne. Kluczowe jest tutaj uziemienie. Najlepiej aby przewód ochronny był prowadzony prosto z rozdzielni głównej budynku. Często w szafkach akwariowych mamy przedłużacze, często także nie wiemy, z której strony w gniazdku jest faza. Należy sprawdzić, czy faza jest po lewej - patrząc na gniazdo od przodu, kiedy bolec jest na gorze, i czy pomiędzy bolcem a zerem jest przejście. Takie podłączenie rozwiązuje problem taktowania. Pozostają problemy spadków napięć. Dobry programator czasowy to nie ten wtyczkowy, tylko montowany na szynie th. Dobry zaczyna się ok. 200zł niestety. Tam takie problemy nie występują, łącznie z tym ze są wersje z czasem synchronizowanym z zegara atomowego. Sprawdzenie zasilania jednak znacznie poprawia stabilność wtyczkowego programatora.
Avatar użytkownika
glowa_1
Użytkownik
 
Posty: 40
Dołączył(a): 22 lip 2012, o 14:54
Lokalizacja: Wrocław

Re: wariujące programatory elektroniczne

Postprzez klasyka » 25 mar 2014, o 07:45

dzisiaj znowu to samo. godzina 6.50 rano a akwarium się pali. wieczorem o poprawnej godzinie się zgasiło chyba będe zmuszony wymienić na analogowy bo z nimi jeszcze nigdy nie mialem problemów
300,126
Avatar użytkownika
klasyka
Użytkownik
 
Posty: 191
Dołączył(a): 23 gru 2013, o 17:59
Lokalizacja: Wrocław

Re: wariujące programatory elektroniczne

Postprzez marcinch » 30 mar 2014, o 14:51

klasyka napisał(a):dzisiaj znowu to samo. godzina 6.50 rano a akwarium się pali. wieczorem o poprawnej godzinie się zgasiło chyba będe zmuszony wymienić na analogowy bo z nimi jeszcze nigdy nie mialem problemów


Ja w swoim miałem funkcje random (na wyswietlaczu R) jak wylaczylem normalnie dziala
marcinch
Użytkownik
 
Posty: 162
Dołączył(a): 18 mar 2014, o 14:30

Re: wariujące programatory elektroniczne

Postprzez okno » 27 kwi 2014, o 13:03

klasyka napisał(a):dzisiaj znowu to samo. godzina 6.50 rano a akwarium się pali. wieczorem o poprawnej godzinie się zgasiło chyba będe zmuszony wymienić na analogowy bo z nimi jeszcze nigdy nie mialem problemów

Niestety tandetną produkcja ;) spróbuj scisnac je do gniazdka, listwy taśma lub gumka . One tak maja przy mikrozwarciach jak są ciasno to działają dobrze jak maja lekki luz to wariują ale tylko jakiś czas potem styki sie utlenianią i nie łapią lewych napięć czy jakoś tak. Na problem trafiłem na innych forach
okno
Nowicjusz
 
Posty: 5
Dołączył(a): 26 kwi 2014, o 19:41

Zostaw komentarz


Powrót do Ogólnie o sprzęcie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron