Witam wszystkich forumowiczów. Jeśli złe miejsce na temat to z góry przepraszam i proszę o przeniesienie do odpowiedniego działu Po kilku latach ponownie zakładam baniaczek, a że wypadłem z obiegu i nie jestem na czasie, pewnie będę miał a raczej mam dużo pytań. Los chciał że baniaczek trafił się za darmo i to Moja mi wypatrzyła to jeszcze znalazło się dla niego nietypowe miejsce, dające wiele ograniczeń ale aranżacja i efekt końcowy może być ciekawy Zarys tego o czym myślę to:
1- Baniaczek 54l (60x30x30) już jest
2- Filtr wewnętrzny Aquael Turbo Internal Filter 500 - od razu uprzedzam że wiem, iż kubełek jest lepszy ale jestem ograniczony mocno przestrzennie i na razie nie znalazłem innego/lepszego rozwiązania co być może się zmieni jak wpadnę na jakiś genialny pomysł a ten filtr przekonuje mnie koszyczkiem na media (tak wiem że jest sporych gabarytów)
3 - grzałka od Jagera 75w
4 - podłoże Tetra Active Substrate
5 - oświetlenie - jeszcze nie wiem ale może coś podpowiecie zastanawiam się nad ledami lub t5 , do tych drugich jakoś bardziej jestem przekonany bo używałem ich kilka lat temu w 240l (nie ogranicza mnie pokrywa bo docelowo jej nie będzie aczkolwiek maksymalna długość to 60cm nie chce żeby wychodziło po za długość baniaka)
6 - roślinki brak pomysłów
7 - obsada: neony, mieczyki, gupiki i kilka krewetek (chyba że coś doradzicie ciekawego) myślałem też o strefie przydennej, jakaś bocja lub kiryski ale nie wiem jak to będzie przy podłożu które wybrałem...
Wszystkie uwagi i porady mile widziane i jestem otwarty na inne pomysły kierując się myślą że lepiej się pytać 10 razy niż raz zrobić błąd bo wiem że akwa tego nie wybacza...