[
Moderator: Grupa DFA
georgewroc napisał(a):cześć,
A co z oświetleniem, N, P, K, Fe?georgewroc napisał(a):Na podstawie testów jak i informacji od dostawcy wody posiadam w kranie wodę: Ca=125, Mg=75. Wg tego co czytam odnośnie nawożenia solami, nie są to prawidłowe proporcje (Ca:Mg ok 4:1). W akwarium mam mieszankę kran:Ro 1:1 w związku z tym parametry mam na poziomie
Ca=65, Mg=30.
Raczej nie, te 4:1 może ma znaczenie, ale raczej ważne jest żeby Ca i Mg były, ale nie za dużo. Tak czy siak masz twardą wodę. We Wrocławiu mamy tyle ile lejesz docelowo i ja to jeszcze mieszam z RO 1:1. Myślę że mógłbyś mieszać 1/3 - 1/4 kran, 2/3 - 3/4 RO.georgewroc napisał(a):Czy powinienem jakkolwiek starać się doprowadzić wodę do 4:1 czy starać się poziomy innych makro równać wg zasad do tych?
No właśnie, tylko czy to makro jest... Co to za K i Fe?georgewroc napisał(a):Roślin mam sporo. Podaję Co2, K, Fe.
A jednak niektóre rośliny są bardzo blade. Podejrzewam jakieś blokowanie w przyswajaniu makro.
No, trzeba walczyć.georgewroc napisał(a):Walczę, walczę i nie bardzo mam już pomysł w czym problem.
Serio? Nie brakuje, nie za dużo zer gdzieś tu? W sumie to tutaj może być problem, nie wiem jak rośliny wodne zachowują się przy oświetleniu rzędu 6W/l.georgewroc napisał(a):Akwa 16L, oświetlenie 3x 30W
antek1981 napisał(a):Przy tej twardości (=34 którą wyliczyłem z podanego Ca i Mg, w kalkulatorze na stronie zooleka), rośliny rosnąć raczej nie będą szybko wchłaniać pierwiastków a Ty im jeszcze ładujesz. Obniż twardość w pierwszej kolejności, potem kup testy żebyś wiedział jakie masz poziomy w akwarium, a potem będziesz wiedział co dodawać. .
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość