.

Drodzy akwaryści!

Rabaty dla forumowiczów DFA
Kliknij tutaj aby dowiedzieć się więcej


zaworek precyzyjny

[ Komentarze Facebooka]

Ogólne dyskusje nt. sprzętu, jego specyfikacji i zastosowania

Moderator: Grupa DFA

zaworek precyzyjny

Postprzez slavio » 19 cze 2015, o 17:08

Cześć

Kupiłem jakiś czas temu od jednego z forumowiczów butlę 1,5kg, reduktor 1 zegarowy i zaworek precyzyjny camozzi. Butla poszła do legalizacji na Rakietową. Wszystkie elementy są na gwarancji kupione w wychwalanym wrocławskim sklepie akwarystycznym.

Dzisiaj po rozmowie z obsługą sklepu dowiedziałem się, że reduktor winien być odkręcony na 10 bar, i zaworkiem precyzyjnym powinno się dać wyregulować przepływ. Mój problem polega na tym, że przy delikatnie otwartym reduktorze (wskazówka lekko nad zerem) i zakręconym zaworku precyzyjnym.... z wężyka leci CO2.


W wyżej opisanej rozmowie z obsługą sklepu dowiedziałem się również, że zaworkiem nie można zamykać przepływu bo niszczy się iglica (czy igła), czy to prawda?

Mam od nich kupiony jakiś zaworek no-name (najtańszy chyba) i przy ciśnieniu 10 bar na reduktorze mogę zamknąć całkowicie przepływ i wyregulować przepływ.


Slavio
slavio
Donator
 
Posty: 697
Dołączył(a): 23 lut 2012, o 20:19
Lokalizacja: Wroclaw

Re: zaworek precyzyjny

Postprzez victus » 19 cze 2015, o 18:21

Prawdopodobnie ten zaworek camozzi jest uszkodzony i spełnia tylko rolę szybkozłączki dla dwóch kawałków węża PU.

wysłane przez tapatalk
Avatar użytkownika
victus
Grupa DFA
 
Posty: 1216
Dołączył(a): 16 gru 2009, o 17:52
Lokalizacja: Wrocław / Żórawina

Re: zaworek precyzyjny

Postprzez miroon » 20 cze 2015, o 01:02

slavio napisał(a):Cześć

Kupiłem jakiś czas temu od jednego z forumowiczów butlę 1,5kg, reduktor 1 zegarowy i zaworek precyzyjny camozzi. Butla poszła do legalizacji na Rakietową. Wszystkie elementy są na gwarancji kupione w wychwalanym wrocławskim sklepie akwarystycznym.

Dzisiaj po rozmowie z obsługą sklepu dowiedziałem się, że reduktor winien być odkręcony na 10 bar, i zaworkiem precyzyjnym powinno się dać wyregulować przepływ. Mój problem polega na tym, że przy delikatnie otwartym reduktorze (wskazówka lekko nad zerem) i zakręconym zaworku precyzyjnym.... z wężyka leci CO2.


W wyżej opisanej rozmowie z obsługą sklepu dowiedziałem się również, że zaworkiem nie można zamykać przepływu bo niszczy się iglica (czy igła), czy to prawda?

Mam od nich kupiony jakiś zaworek no-name (najtańszy chyba) i przy ciśnieniu 10 bar na reduktorze mogę zamknąć całkowicie przepływ i wyregulować przepływ.


Slavio

Nie warto ryzykować z ciśnieniem na zaworek precyzyjny, do 6 bar to już jest sporo, a spokojnie wystarczy dla camozzi 1-3 bar by zasilić zbiornik, bez względu jakie masz akwarium i w jaki sposób rozprowadzasz co2, tak mam w swoim akwarium. Najważniejsze, to dobrze uszczelnić instalację i nie koniecznie sam teflon da radę, jak nawiniesz go za mało, warto też użyć pasty uszczelniającej (locherpaste) smaruje i nie powoduje ześlizgiwaniu się teflonu. Wiele czytałem o tym jak podawali wysokie ciśnienie wyjściowe bezpośrednio na zaworek precyzyjny i potrafił klęknąć.
Są dwa typy zaworków camozzi i mają różne oznaczenia, są z przelotem w jedną stronę (RFO) i w obie strony o innym symbolu.
W drugim przypadku, kierunek podłączenia, nie jest ważny.
Mój problem polega na tym, że przy delikatnie otwartym reduktorze (wskazówka lekko nad zerem) i zakręconym zaworku precyzyjnym.... z wężyka leci CO2.

Mój problem polega na tym że Cię nie rozumiem. Przecież tak ma być. Zależy gdzie leci :lol:.
Mało kto nawet pamięta że gładki gwint, trzeba potraktować odpowiednio. ;)
Mam od nich kupiony jakiś zaworek no-name (najtańszy chyba) i przy ciśnieniu 10 bar na reduktorze mogę zamknąć całkowicie przepływ i wyregulować przepływ.

Te no name, czasem są lepsze niż badziewia firmowe. Ale i tak uważał bym z ciśnieniem.
Avatar użytkownika
miroon
Donator
 
Posty: 973
Dołączył(a): 31 gru 2013, o 01:02
Lokalizacja: Bolesławiec, Venlo

Re: zaworek precyzyjny

Postprzez slavio » 20 cze 2015, o 07:49

miroon napisał(a):Mój problem polega na tym że Cię nie rozumiem. Przecież tak ma być. Zależy gdzie leci :lol:



No to postaram się wyjaśnić:

1. Butla odkręcona
2. Reduktor odkręcony na około 1-2 bar (lekko ponad zero)
3. zaworek precyzyjny zakręcony
4. wężyk podłączam do zaworka precyzyjny, a drugą stronę wkładam do szklanki z wodą

I wówczas wali mi 1 bąbel na sekundę

Pomożesz?


Slavio
slavio
Donator
 
Posty: 697
Dołączył(a): 23 lut 2012, o 20:19
Lokalizacja: Wroclaw

Re: zaworek precyzyjny

Postprzez miroon » 20 cze 2015, o 23:44

Za słabo zakręcony zaworek precyzyjny, tu trzeba czasem się posłużyć kombinerkami, a to świadczy o jego wypracowaniu.
Na pewno pomoże.
Daj znać.
Avatar użytkownika
miroon
Donator
 
Posty: 973
Dołączył(a): 31 gru 2013, o 01:02
Lokalizacja: Bolesławiec, Venlo

Re: zaworek precyzyjny

Postprzez slavio » 21 cze 2015, o 08:54

miroon napisał(a):Za słabo zakręcony zaworek precyzyjny, tu trzeba czasem się posłużyć kombinerkami, a to świadczy o jego wypracowaniu.
Na pewno pomoże.
Daj znać.



Czytałeś to co pisalem wcześniej?

W wyżej opisanej rozmowie z obsługą sklepu dowiedziałem się również, że zaworkiem nie można zamykać przepływu bo niszczy się iglica (czy igła).

Slavio
slavio
Donator
 
Posty: 697
Dołączył(a): 23 lut 2012, o 20:19
Lokalizacja: Wroclaw

Re: zaworek precyzyjny

Postprzez miroon » 21 cze 2015, o 16:06

Chyba się nie dogadamy.
Piszesz że.nie wolno zamykać zaworka a męczy Cię że mimo zakręcenia gaz leci.
Kup elektrozawór i po kłopocie. Jak inaczej chcesz zamykać gaz? No chyba że chcesz podawać 24h.
Nie jestem pewien wiedzy ludzi ze sklepu.
Swojego camozzi nie raz zakręcałem i działa ponad dwa lata bez zarzutu.
Avatar użytkownika
miroon
Donator
 
Posty: 973
Dołączył(a): 31 gru 2013, o 01:02
Lokalizacja: Bolesławiec, Venlo

Re: zaworek precyzyjny

Postprzez slavio » 21 cze 2015, o 20:09

miroon napisał(a):Chyba się nie dogadamy.

Damy radę....:)
miroon napisał(a):Piszesz że.nie wolno zamykać zaworka a męczy Cię że mimo zakręcenia gaz leci.

Męczy mnie to, że nie mogę ustawić wolniejszego przepływu, jak odkręcę delikatnie zaworek to CO2 zapierdziela przez licznik, że nie mogę zauważyć przerw pomiędzy bulkami CO2
miroon napisał(a):Kup elektrozawór i po kłopocie. Jak inaczej chcesz zamykać gaz? No chyba że chcesz podawać 24h.

Podaję CO2 przez 24h/dobę
miroon napisał(a):Nie jestem pewien wiedzy ludzi ze sklepu.

Uznany wrocławski sklep, wielokrotnie chwalony na forum.
miroon napisał(a):Swojego camozzi nie raz zakręcałem i działa ponad dwa lata bez zarzutu.

I o to mi chodziło... dzięki
slavio
Donator
 
Posty: 697
Dołączył(a): 23 lut 2012, o 20:19
Lokalizacja: Wroclaw

Zostaw komentarz


Powrót do Ogólnie o sprzęcie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości