.

Drodzy akwaryści!

Rabaty dla forumowiczów DFA
Kliknij tutaj aby dowiedzieć się więcej


Zestaw CO2

[ Komentarze Facebooka]

Zrób to sam

Moderator: Grupa DFA

Zestaw CO2

Postprzez mlody184 » 13 sty 2014, o 16:29

Witam. Wpadłem dzisiaj na pomysł jak wykorzystać stary filtr Fan 1 do rozprowadzenia CO2. Do tego celu wykorzystałem stary filtr i spiek.


W tylnej części trzeba wywiercić otwór na wężyk.


Tą część co nakłada się gąpke trzeba tak przyciąć aby spiek wszedł bez problemu do środka obudowy.




No i zestaw mamy gotowy. Uprzedzając pytanie w jakim celu zrobiłem ten zabieg skoro miałem już spiek, odpowiadam po to aby dokładniej rozprowadzić i efektywnie rozpuścić gaz. Po takim zabiegu musiałem trochę zmniejszyć dawkę bo rybki dostały duszności ;) Jeśli popełniłem jakieś błędy w redagowaniu tematu to z góry przepraszam ale jest to mój pierwszy temat ma forum.
mlody184
Nowicjusz
 
Posty: 16
Dołączył(a): 16 wrz 2012, o 21:07
Lokalizacja: Miękinia

Re: Zestaw CO2

Postprzez miroon » 13 sty 2014, o 17:25

Rozpuszczalność jest większa,niż przy samym spieku, jednak sporą wadą są latające bąbelki po całym akwarium.
Ani zrobić ładne zdjęcie, ani efektu wizualnego nie ma.
Reaktory są lepsze, zero bąbli i rozpuszczalność 100%.
Avatar użytkownika
miroon
Donator
 
Posty: 973
Dołączył(a): 31 gru 2013, o 01:02
Lokalizacja: Bolesławiec, Venlo

Re: Zestaw CO2

Postprzez Andrzej » 13 sty 2014, o 18:00

Bardzo ciekawy pomysł.
Obrazek
Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! !
I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem.
Mail- shrimps.life@gmail.com
GG- 32663094
Pozdrawiam "leszcz25"
Avatar użytkownika
Andrzej
Grupa DFA
 
Posty: 2552
Dołączył(a): 15 gru 2009, o 22:51
Lokalizacja: Szczepanów (Dolnośląskie)

Re: Zestaw CO2

Postprzez mlody184 » 13 sty 2014, o 19:04

Też myślalem nad reaktorem ale za wcześnie kupiłem spiek. To co miałem to wykorzystałem a bąble wcale duże nie są praktycznie niewidoczne. Zrobię kiedyś zdjęcie bo na razie nie mam czym się chwalić ;)
mlody184
Nowicjusz
 
Posty: 16
Dołączył(a): 16 wrz 2012, o 21:07
Lokalizacja: Miękinia

Re: Zestaw CO2

Postprzez victus » 13 sty 2014, o 19:28

Jezeli nie mamy kubelka to taki patent jest spoko poza tym na spiek nie dziala swiatlo wiec nie zarosnie on nam tak szybko glonem: )
Avatar użytkownika
victus
Grupa DFA
 
Posty: 1216
Dołączył(a): 16 gru 2009, o 17:52
Lokalizacja: Wrocław / Żórawina

Re: Zestaw CO2

Postprzez miroon » 13 sty 2014, o 19:31

Ten sam efekt i nawet o wiele taniej można uzyskać po podłączeniu dyfuzora ze strzykawki i drewna lipy podłączonego pod jaką kolwiek małą głowicę filtra wewnętrznego, wychodzi prawie za free a efekt jest ten sam.
Mocujesz taki dyfuzor pod głowicę filtra w akwarium przy wylocie i masz tornado co2 w akwarium.
Nie chcę torpedować Twojego pomysłu, tylko chcę abyś zauważył że są tańsze rozwiązania o tym samym efekcie. Spiek trochę kosztuje a jak już markowy to już całkiem drogo wyjdzie. Przy moim godzinka pracy i masz gotowy dyfuzor.
Sorry że trochę sceptycznie podchodzę do tego rozwiązania, przerabiałem również takie sposoby nie raz czy dwa, wyraziłem tylko swoje zdanie.
Pozdrawiam.
Avatar użytkownika
miroon
Donator
 
Posty: 973
Dołączył(a): 31 gru 2013, o 01:02
Lokalizacja: Bolesławiec, Venlo

Re: Zestaw CO2

Postprzez mlody184 » 13 sty 2014, o 19:42

Nic się nie stało tylko że ja wykorzystałem to co miałem i zalegało mi w szafie. Dawałem spiek pod wylot z kubła i nie było takiego efektu jaki jest teraz, a to z tego względu że bąbelki, które wylecą z spieku trafiają bezpośrednio na wirnik a ten rozdrabnia je na jeszcze mniejsze. Wiadomo że kupić filtr i spiek po to aby zbudować taki reaktor może być nieopłacalne chyba, że filtr dostaniemy za 25 zł. Dobry patent ale trochę głośniej chodzi filtr jest wtedy jak damy spiek pod wlot kubła, wtedy on zasysa gaz do wewnątrz tam jest rozpuszczony a na zewnątrz nie widzimy żadnego bąbla.
mlody184
Nowicjusz
 
Posty: 16
Dołączył(a): 16 wrz 2012, o 21:07
Lokalizacja: Miękinia

Re: Zestaw CO2

Postprzez Andrzej » 13 sty 2014, o 20:36

mlody184 napisał(a):Dobry patent ale trochę głośniej chodzi filtr jest wtedy jak damy spiek pod wlot kubła, wtedy on zasysa gaz do wewnątrz tam jest rozpuszczony a na zewnątrz nie widzimy żadnego bąbla.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale jeżeli chodzi o "kubeł" czyli filtr zewnętrzny, to jest to raczej kiepski pomysł.
Kiedy ustawisz spiek czy inny "rozdrabniacz Co2" pod wlotem filtra, to cała flora bakteryjna zawarta we wkładach zostaje podduszana, w efekcie zmniejsza się liczebność bakterii i spada wydajność biologiczna całego filtra.
Nie wspomnę już, że będzie też nieco niższy odczyn wewnątrz filtra.
Kilka lat temu czytałem czyjeś doświadczenia w tym kierunku.
Obrazek
Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! !
I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem.
Mail- shrimps.life@gmail.com
GG- 32663094
Pozdrawiam "leszcz25"
Avatar użytkownika
Andrzej
Grupa DFA
 
Posty: 2552
Dołączył(a): 15 gru 2009, o 22:51
Lokalizacja: Szczepanów (Dolnośląskie)

Re: Zestaw CO2

Postprzez mlody184 » 13 sty 2014, o 23:58

Też o tym czytałem i dlatego tylko pare dni tak bylo.
mlody184
Nowicjusz
 
Posty: 16
Dołączył(a): 16 wrz 2012, o 21:07
Lokalizacja: Miękinia

Zostaw komentarz


Powrót do DIY

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości