31.08.2011 zasypałem i zalałem dwa zbiorniczki, powstały one z podzielenia jednego akwarium (90x40x35) na dwie prawie równe połowy.... tak wyszło, no ale do rzeczy, tutaj
Wymiary
45x40x35 cm - każdy
Podłoże
Ada Amazonia New - każdy
Filtracja
-lewy zbiornik
Filtr podżwirowy napędzany circulator 350 + Aqua clear 50
-prawy zbiornik
Aqua clear 50
Oświetlenie
Póki co Belka 2x39W t5 865, ze wzgledu na nawiedzające mnie cienkie, sliskie, latwo rozpadające się nitki od jakiś 3 tygodni używam tylko jednej świetlówki, świeci to oczywiście nad tymi dwoma zbiornikami
No to tak to wczoraj wyglądało na początku

Ponieważ swego czasu pytałem o opinie nt podłoża i podzwirówki i z racji tego że zdecydowałem się na wariant z i bez podżwirówki to napisze może coś nt parametrów jakie panowały w zbionikach, dane kopiuje z www.podforak.rzeszow.pl gdyż tam wszystko było cały czas opisywane.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
3.09.2011 parametry wody w zbiornikach i przedstawiają się one następująco:
- zbiornik prawy (ten na samej Amazoni)
ph 6,6 wg testu zulixa
kh 2 wg testu Zoolek
gh 5 wg testu Zoolek
- zbiornik lewy (ten na Amazoni i podżwirówce)
ph 6,0 wg testu zulixa
kh 2 wg testu Zoolek
gh 5 wg testu Zoolek
6.09.2011 Parametry wody były takie:
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dzień 7 życia zbiornika
- zbiornik prawy (ten na samej Amazoni)
ph 6,0 wg testu zulixa
kh 0 wg testu Zoolek
gh 4 wg testu Zoolek
- zbiornik lewy (ten na Amazoni i podżwirówce)
ph 6,0 wg testu zulixa
kh 0 wg testu Zoolek
gh 5 wg testu Zoolek
28.09.2011 ph w wersji z podżwirówką jest poniżej 6 w wersji drugiej jest na poziomie 6,2 wg testu JBL
22.10.2011 do zbiornika doszło 10 Cristal Red SS, krewetki ganiają po zbiorniku, życie sie jakies tam toczy, dziś doszły także 3 Otoski które to dostały nakaz eksmisji z poprzedniego zbiornika.
Swego czasu mając krewetkę Cristal Red z jajeczkami która to jakością nie powalała to postanowiłem wykorzystać ją trochę jako oblatywacza, mamuśka donosiła młode i do tej pory młode zdązyły podrosnąć, mamuśka przebywała w zbiorniku z cristalami o gradacji S do SSSS, młode jakie przyuważyłem są gradacji A do SS także nie jest źle
11.11.2011 do zbiornika prawego 2 dni temu trafiły kolejne krewetki takowe o

Czyli generalnie przełamany został kolor czerwony, o bo do tej pory w zbiorniku był tylko cristal red
22.12.2011
- lewe (z podżwirówką)
ph 6
kh 0-1
gh 6
- prawe (z krewetkami)
ph 6,2
kh 0-1
gh 5
Do tej pory wszystkie krewetki prezentowane mieszkają tylko w prawej cześci czyli tej bez podźwirówki, teraz czas na zmiane

23.12.2011 o 4 rano pod swoim domem przyszło mi odebrać kilkanaście krewetek, kilka z nich można zobaczyć tutaj

Najnowsze nabytki SSS+
No i młoda SS
Teraz tak co by pokazać dwulicowość krewetek
z prawej....
z lewej...
Taki ciekawy wzór
29.12.2011 Parametry
Z podłożem z podżwirówka
ph 6.0 wg testu JBL nawet możę być i ciut niżej
kh 0-1 zoolek
gh 6
bez podżwirówki
ph 6.2
kh 0-1 zoolek
gh 5
1.01.2012 aby dobrze zacząc rok
Rodzinnie podczas szamania BWS Frenzly
Dwie Mosury i dwa potwory
Tu też Mosura ale za to zamiast potworów są krewetki
Takie ło...
Taka fajna miła krewecia...
No i na koniec pewien cudak, co prawda nie do końca taki cudak, ale dla mnie mimo to cudak...
Dziś do zbiornika z Mosurami (prawie tylko) trafiło kilka krewetek SSSS, niech się mieszają, może co z tego będzie.
Do zbiornika gdzie większość krewetek to SS ale występują także i SSS i SSSS trafiły prawdopodobnie 2 samce SSSS
Od jakiegoś czasu podaje BWS Dance i Mosura Eros i tak obserwuje efekty i musze przyznac że wylinek dużo, krewetki ładnie tańczą, a i widzie ze cześć tych mosur zaczeła ukazywać dość szeroko rozwinięte siodełka także jestem dobrej myśli
18.01.2012
Cristal Black SSS
Rodzinka "na swoim" - czyli podczas szamanka....
Najmłodsze krewetki....
Druga rodzinka na swoim.... ale tutaj nad bielą to musimy jeszcze popracować, całośc to świeże nabytki jeszcze
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
BWS Barley zajadany przez krewetki, chciałem także pokazać samiczkę weterankę, o której to było już w tym temacie, trafiła ona do zbiornika na starcie, nosiła jajeczka i młode jakie wyszło po niej to w większości S+ i SS o bardzo ładnej bieli
Stado się zleciało do posiłku
*********************************************************************************************
Przepraszam za takowy opis ale mam nadzieje że ktoś się przebije przez niego, no i proszę o jakies opinie nt zbiornika