. |
---|
Drodzy akwaryści! Z wielką przykrością informuję, że związku z brakiem aktywności naszego forum, zostanie ono zamknięte w ciagu 5 dni począwszy od dzisiaj. Proszę skopiować swoje dane, aby nie stracić ich bezpowrotnie. Start forum 15-12-2009 zamknięcie forum 11-12-2024 Serdecznie dziekujemy za te 15 lat dzielenia się wspólną pasją |
[
Moderator: Grupa DFA
Alart napisał(a):1. Jest. Ale uważam że jest to widoczne głównie jeśli masz akwaria OW i float obok siebie, tak pojedynczo to mało kto zwróci uwagę. Może weź float. Przynajmniej jak zarysujesz przy czyszczeniu będzie mniejszy żal.
3. bdb obsada moim zdaniem. Do tego parka akary wiśniowej lub paskowanej, pielęgniczki ramireza, barwniaki czy coś takiego będą OK.
2. Tak na oko to ten filterek uciągnie tę obsadę przy tym litrażu, ale lepiej mieć zapas. Polecam: FZN-3, HW-302, Ikola 150. Jeśli musi być filtr wewnętrzny, to Aquael Turbo 1000 lub Aquaszut 750N, tańsze i pewniejsze.
Deszczownicy nie dokładaj do tego Fana 2 Plus, bo obniży przepływ, a przepływ deklarowany przez producenta nie jest wysoki.
Alart napisał(a):O, wpadłem na świetny pomysł Szczupieńczyk złoty (Aplocheilus lineatus) powinien być OK. Tylko trzeba mieć pokrywę. Najwyżej się rozmnoży, ale neonki raczej załatwią sprawę i młodych nie będzie.
FZN głośny nie jest, natomiast naturalnie potrafi być bardziej hałaśliwy niż inne typy filtrów.
Ja wkładów w kubełkach praktycznie nie wymieniam, czyszczę co kilka miesięcy.
Alart napisał(a):Ojć, odwołuję te szczupieńczyki. Pogrzebałem i się okazało że one potrafią zjeść neonka. Miałem je kiedyś, ale już nie pamiętam dokładnie czy tam były też neonki.
Nie mam pomysłu. Przeglądałem, ale z tych ryb co wymieniłem w pierwszym poście to raczej jakieś parki się trzyma i siłą rzeczy jest spora szansa rozmnożenia. Może ktoś inny będzie miał jakiś fajny pomysł. Można spróbować dwa samce, np. ramirezów.
marcin2983 napisał(a):1. Jak pisał kolega opti sporo droższe. Różnice widać ale najbardziej w akwariach wystawowych świeżo po zalaniu. Albo w roslinniakach gdzie stałe podawane jest co2 z butli i milion nawozów, rośliny pędzą jak szalone więc glon nie ma szans a koszty nie grają roli.
W domowym "mało obsługowym" akwarium jak po pewnym czasie na szybach czasem glon wyskoczy to już nie jest tak dużo piękniej
Możesz też zamówić klejone akwarium ze tylko przednia szyba będzie z opti reszta float. Dużo taniej niż całe z opti.
Obejrzyj zwykle float ale klejone przezroczystym silikonem a nie czarnym. Moim zdaniem dużo lepiej wygląda niż czarny a cena taka sama.
3. Może samiec bojownika? Ale wtedy neony czerwone i bez kiryskow bo on wymaga wody o temp >25'C.
Neony kupuj stopniowo, na przykład najpierw 10 i zobacz jak to wygląda w akwarium o długości 80 cm. Jak Ci będzie mało to dokupisz.
Moim zdaniem duża lewica neonow fajnie wygląda tylko w dłuższych akwariach gdzie może się uformować gdy płynie. W krótkim akwarium 20 neonow "rozlezie" się na wszystkie strony
Skuter8121 napisał(a):Rybek raczej nie wpuszcza się wszystkich naraz...tylko "partiami", żeby nie zachwiać cyklu na starcie i nie zrobić krzywdy rybkom.
Pozdrawiam
rybek_stary napisał(a):Skuter8121 napisał(a):Rybek raczej nie wpuszcza się wszystkich naraz...tylko "partiami", żeby nie zachwiać cyklu na starcie i nie zrobić krzywdy rybkom.
Pozdrawiam
Cenna uwaga.
Panowie powiedzcie mi, bo mam sytuacje, że akwarium w tym tygodniu ( 28-29.11 ), a mozliwy przywóz rybek ( niestety akwarium z dala od cywilizacji sklepowej ) w weekend 9.12 - czy jest coś co po uzupełnieniu akwarium pozwoli na bezpieczne wpuszczenie rybek po 10-11 dniach ?
yobit napisał(a):A grzałka standardowa czy przepływowa? Zaletą przepływowych jest bardzo równomierna i stabilna temperatura w całym akwarium. Trochę droższe, ale zalety znaczne
Skuter8121 napisał(a):rybek_stary napisał(a):Skuter8121 napisał(a):Rybek raczej nie wpuszcza się wszystkich naraz...tylko "partiami", żeby nie zachwiać cyklu na starcie i nie zrobić krzywdy rybkom.
Pozdrawiam
Cenna uwaga.
Panowie powiedzcie mi, bo mam sytuacje, że akwarium w tym tygodniu ( 28-29.11 ), a mozliwy przywóz rybek ( niestety akwarium z dala od cywilizacji sklepowej ) w weekend 9.12 - czy jest coś co po uzupełnieniu akwarium pozwoli na bezpieczne wpuszczenie rybek po 10-11 dniach ?
Możesz lać bakterie startowe, ale np w moim przypadku za dużo nie przyśpieszyły. Najważniejsze, żebyś miał testy NH3, NO2, i jak NO2 będzie na prawie nie wykrywalnym poziomie to dopiero możesz coś wpuszczać.
zwierzak napisał(a):Skąd jestes ? Moze ktoś mieszka kolo ciebie to byś z baniakiem podebral troche wody przy podmianie. Zawsze to szybszy start.
yobit napisał(a):A grzałka standardowa czy przepływowa? Jeśli ma być zwykła to wybieraj z tych https://www.plantica.pl/produkty/temper ... wewnetrzne Ale zaletą przepływowych jest bardzo równomierna i stabilna temperatura w całym akwarium. Trochę droższe, ale zalety znaczne
marcin2983 napisał(a):Piasek dla kiryskow jak najbardziej ok. Tylko pomysł nad ciemnym piaskiem. Jasny po kilku tygodniach będzie wyglądał strasznie. Miałem 7 spiżowych w 200l to robiły mi taki bałagan ze szok. Na białym piasku wyglądało to strasznie
marcin2983 napisał(a):Poszukaj w sklepach ogrodniczych. Castorama, obi, leroy merlin.
Na allegro jest Piotr Bumat z Wrocka ma skład budowlany ale przywozi akwariowe rzeczy.
https://m.facebook.com/BUMAT-sj-157012751063595
Plantica to chyba najdroższy sklep.
zwierzak napisał(a):Moim zdaniem piasek to piasek a nie jakas gradacja 0.8 - 1.2 mm Mam takie coś u siebie i nie dałbym tam latać kiryskom.
Kup typowy piach. Niech ryja jak dziki w ziemniakach.
marcin2983 napisał(a):Hehe jednak markecik
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość