.

Drodzy akwaryści!

Rabaty dla forumowiczów DFA
Kliknij tutaj aby dowiedzieć się więcej


Akwarium ziemia + bazalt

[ Komentarze Facebooka]

Wszystko o podłożach używanych w akwariach.Nowości, testy, nasze doświadczenia

Moderator: Grupa DFA

Akwarium ziemia + bazalt

Postprzez skaczacy » 10 sty 2010, o 10:10

Założyłem 31 stycznia 2009 roku akwarium na ziemi, przy namowie kolegi, napiszę jak to zrobiłem a potem podzielę się efektami. Generalnie na dno poszła ziemia ogrodowa zwykła, najtańsza jaka istnieje (bo takie mają najmniej chemii) dodam, że z takiej ziemi trzeba usunąć wszystkie korzenie, śmieci itp które gdzieś tam czasem się pojawiają (ja np miałem kilka gałązek korzeni malutkich). Na dno poszło ok. 4 cm ziemi (zaleca się od 2 do 4) a na wierzch 8 cm bazaltu. Zaleca się aby tego podłoża które dociska ziemie było 2 razy więcej niż ziemi. Bazalt jest czarny (taki mi się podoba) więc bardzo nie wyróżnia więc nie bawiłem się w to ale wam proponuję przy jaśniejszym żwirze zrobić przy szybie jednolitą warstwę tzn odsunąć od szyby ziemie i zasypać żwirem.

ogólnie to wygląda to mniej więcej tak:
Obrazek

z czasem umieszczę zdjęcia jak już rozrosną się rośliny.
Obrazek
skaczacy
Użytkownik
 
Posty: 41
Dołączył(a): 10 sty 2010, o 09:57
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Akwarium ziemia + bazalt

Postprzez Andrzej » 10 sty 2010, o 11:30

Dziękujemy za założenie wątku i czekamy na dalsze aktualizacje :)

P.S. Witam na DFA ;)
Obrazek
Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! !
I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem.
Mail- shrimps.life@gmail.com
GG- 32663094
Pozdrawiam "leszcz25"
Avatar użytkownika
Andrzej
Grupa DFA
 
Posty: 2552
Dołączył(a): 15 gru 2009, o 22:51
Lokalizacja: Szczepanów (Dolnośląskie)

Re: Akwarium ziemia + bazalt

Postprzez Ptaku » 10 sty 2010, o 11:42

Założyłem 31 stycznia 2009 roku


Już wpuściłeś rybki ? :]

Zobaczymy jak się akcja rozwinie.Victus ma chyba podobne podłoże z tego co pamiętam (ziemia+bazalt)
Obrazek

DFA na Facebooku: http://tnij.org/dfafb
Avatar użytkownika
Ptaku
Przyjaciel
 
Posty: 348
Dołączył(a): 15 gru 2009, o 17:40
Lokalizacja: Wrocław/Środa Śląska

Re: Akwarium ziemia + bazalt

Postprzez victus » 10 sty 2010, o 12:42

Ptaku napisał(a):Victus ma chyba podobne podłoże z tego co pamiętam (ziemia+bazalt)


Tak :) Tylko z tego co widze to tro jest drobniejsze niż moje, albo o ile pamietam skaczacy ma 450L wiec może dlatego też się wydaje drobny. U mnie po 3 miesiącach rosliny bardzo ładnie rosną ale pojawiło się kilka drobnych nitek, ale to pewnie przez ostatnie grzebaie w podłożu i nadmiar mikro. Jestem po podmiankach 2x15%, zobaczymy :)

Ptaku napisał(a): Już wpuściłeś rybki ? :]


Nie wiem jak w tej chwili u skaczacego jest ale po fotce widać, że ma neony innesa, razbory klinowe, czerwonogłówki i chyba gupiki :) I w oczy rzucił mi się lotos i strzałka :lol:
Avatar użytkownika
victus
Grupa DFA
 
Posty: 1216
Dołączył(a): 16 gru 2009, o 17:52
Lokalizacja: Wrocław / Żórawina

Re: Akwarium ziemia + bazalt

Postprzez skaczacy » 10 sty 2010, o 14:33

Andrzej napisał(a):Dziękujemy za założenie wątku i czekamy na dalsze aktualizacje :)

P.S. Witam na DFA ;)


Aktualizacja będzie oczywiście, ale dajmy się zbiornikowi rozwinąć. Bardzo dziękuję za przyjęcie mnie w waszym gronie, postaram się być dobrym userem. W tej chwili to moje jedyne forum akwarystyczne.

Co do ryb, tak już pływają, neony inesa i czerwone, rodostomusy, rozbory klinowe, danio i gupiki endlera, itp. za chwile dodam fotkę do galerii zbiornika i tam walne opis, wtedy będzie wiadomo.
Obrazek
skaczacy
Użytkownik
 
Posty: 41
Dołączył(a): 10 sty 2010, o 09:57
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Akwarium ziemia + bazalt

Postprzez Głosiu » 14 sty 2010, o 22:50

Witam, właśnie zlikwidowałem podobny zbiornik, wytrzymał bez żadnej podmiany wody ponad 2 lata. To typowy "low-tech" propagowany przez Dianę Walstad.

Bardzo fajny pomysł na akwarium roślinne, świetnie się sprawdzaj jako mcharium i krewetkarium.

Życzę powodzenia i również czekam na aktualizację.
Mój był dużo mniejszy, standardowy brillux - 72l:
Obrazek
Avatar użytkownika
Głosiu
Nowicjusz
 
Posty: 6
Dołączył(a): 14 sty 2010, o 22:09

Re: Akwarium ziemia + bazalt

Postprzez skaczacy » 14 sty 2010, o 22:57

Obrazek

mała aktualizacja po 2 tygodniach już trochę lepiej, ziemia dopiero dojrzewa :) Dziękuję wszystkim za te miłe komentarze.
Obrazek
skaczacy
Użytkownik
 
Posty: 41
Dołączył(a): 10 sty 2010, o 09:57
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Akwarium ziemia + bazalt

Postprzez Piotr Stępień » 14 sty 2010, o 23:07

No już co raz lepiej! fajnie to będzie wyglądać jak obrośnie.

Pozdrawiam
Krewetka przycupnęła ciekawsko na korzeniu i ...
Avatar użytkownika
Piotr Stępień
Użytkownik
 
Posty: 122
Dołączył(a): 28 gru 2009, o 11:03
Lokalizacja: Wrocław

Re: Akwarium ziemia + bazalt

Postprzez crusta » 16 sty 2010, o 15:55

Mateusz ja tam wypatruje jakichś nowych foteczek ;)
Avatar użytkownika
crusta
Przyjaciel
 
Posty: 61
Dołączył(a): 21 gru 2009, o 20:10

Re: Akwarium ziemia + bazalt

Postprzez zulix » 16 sty 2010, o 18:49

Byłem, widziałem i mam swój udział i w zwiększeniu i w zmniejszeniu obsady fauny i flory :P .
Wystartowałem akwa na podobnym podłożu (tylko bardziej obfitym). Poczekam aż akwarium w pełni dojrzeje i też napiszę osobną relację jak się spisuje żyzne podłoże przykryte bazaltem.
Podkarpackie Forum Akwarystyczne: http://podforak.rzeszow.pl
Avatar użytkownika
zulix
Przyjaciel
 
Posty: 28
Dołączył(a): 21 gru 2009, o 13:45
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Akwarium ziemia + bazalt

Postprzez black mamba » 17 sty 2010, o 15:05

mam podobnie zrobione w swoim, tzn ziemia przykryta bazaltem :) całkiem fajnie to wygląda, mimo że akwa stoi dopiero 2 tygodnie u mnie widać już efekty - cabomba i limnophila podrosły jakieś 3-4 cm :) będzie dobrze..

p.s. fajny lotos, bajerancki :D
cuda wymagają wyjątkowych czynów..
Avatar użytkownika
black mamba
Użytkownik
 
Posty: 58
Dołączył(a): 30 gru 2009, o 19:55
Lokalizacja: ZDolnego Śląska

Akwarium ziemia + bazalt

Postprzez piotrek7700 » 9 lut 2013, o 21:21

Przepraszam za odgrzebywanie... Chciałbym użyć jako podłoża właśnie ziemi wymieszanej z keramzytem i na to żwirek rzeczny oraz miejscami najprawdopodobniej Zwykły piasek. W związku z tym mam wątpliwości. Startuję z dużym zbiornikiem (240L netto) na starcie, roślinności wiele miał nie będę. I tutaj pytanie, czy stosując to podłoże "przyszłościowo" ponieważ chciałbym aby Skalary miały między czym pływać, mogę zastosować takie podłoże? Czy z aspektem startu z stosunkowo małą ilością roślinności nie będę miał problemów z glonami i strefami beztlenowymi w podłożu?
Kolejnym pytaniem jest, jak ustawiacie duże korzenie? Ja mam spore, ze 20 kg spokojnie i się zastawiam czy stawiać je bezpośrednio na szybie, czy dać pod nie np styropian, czy może posadzić je na podłożu? Nie chciałbym uszkodzić szyby na dnie....
Pozdrawiam serdecznie
piotrek7700
Nowicjusz
 
Posty: 17
Dołączył(a): 3 lut 2013, o 23:09

Akwarium ziemia + bazalt

Postprzez skaczacy » 9 lut 2013, o 21:58

Wiesz, pomalutku i po kolei.

Nie rozumiem wątku keramzytu w ziemi, uważam że lepiej żebyś keramzyt dał do filtra (kubła) - bo jak wiemy ona ma bardzo porowatą powierzchnię i dobrze wpływa na tworzenie się szczepów bakterii filtracyjnych.

Ziemia - dobre rozwiązanie - byle byś nie kupił ziemi z jakąś chemią - najlepiej zwykła najtańsza w sklepie ogrodniczym.

Żwirek czy bazalt dobrze się odmula, piasek mam obecnie (kwarc naturalny) problem jest tylko taki że widać na nim syf, ale przy moich rybach to nie problem.

W wodzie (z fizyki) siła ciężkości równa się sile wyporu, więc korzeń który warzy 20kg w wodzie nie daje dużego nacisku na szybę. Ja mam korzeń który ponad wodą ledwie uniosłem a stał bezpośrednio na szybie.

Polecam jeszcze byś dał bezpośrednio na ziemie siatkę na komary, wtedy podczas przesadzania zakorzenionych roślin ziemia nie wydostaje się tak łatwo do wody.



Troszkę starsze fotki ale mniej więcej tak moje akwarium wygląda:

zaczynam od rybek:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

a tu całość:
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam
Obrazek
skaczacy
Użytkownik
 
Posty: 41
Dołączył(a): 10 sty 2010, o 09:57
Lokalizacja: Rzeszów

Akwarium ziemia + bazalt

Postprzez Andrzej » 10 lut 2013, o 20:04

Wróciłeś do palet?
Obrazek
Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! !
I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem.
Mail- shrimps.life@gmail.com
GG- 32663094
Pozdrawiam "leszcz25"
Avatar użytkownika
Andrzej
Grupa DFA
 
Posty: 2552
Dołączył(a): 15 gru 2009, o 22:51
Lokalizacja: Szczepanów (Dolnośląskie)

Re: Akwarium ziemia + bazalt

Postprzez makap » 23 lut 2015, o 21:00

Cześć. Wiem że to stary wątek ale muszę Cię zapytać o jedną sprawę. Powiedz proszę jak odmulić dno z ziemią, żeby nie wyruszyć jej właśnie i nie narobić bałaganu?
makap
Użytkownik
 
Posty: 52
Dołączył(a): 20 lut 2015, o 10:53
Lokalizacja: Wałbrzych

Re: Akwarium ziemia + bazalt

Postprzez Piotrek.P. » 23 lut 2015, o 21:06

Nie odmula się, no chyba że masz z 15cm żwiru ale po co? wystarczy zebrać wężykiem z dna wszystko to co jeszcze nie znalazło się pod żwirem.
Avatar użytkownika
Piotrek.P.
Użytkownik
 
Posty: 183
Dołączył(a): 26 paź 2010, o 22:51

Zostaw komentarz


Powrót do Podłoża

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość