Mam problem z barclaya, szukam kogos komu dobrze rosnie, zeby mi poradzil jak ja przekonac do zycia w moim zbiorniku.
Pierwsza proba z klacza (nie wiem czy dobrze pisze, dosc odstalam od polskiego, i nie znam poprawnej terminologii akwarystycznej i roslinnej) - byla to taka jakby brylka - proba nieudana, nic nie wyroslo. Przypuszczam, ze bylo to spowodowane docieraniem nowego zbiornika (juz nie pamietam dokladnie ile miesiecy po zalozeniu akwarium, moze pul roku, rok...), no i brylka mogla byc felerna.
Druga proba - duza zdrowa dorodna roslina z gieldy akwarystycznej. Po dwoch miesiacach liscie stopniowo poodpadaly, zamiast nich wyrosly karlaczki ok 1 cm. No i roslina stopniowo zanikla.
Trzecia proba - dostalam od znajomego. Tym razem proces zaniku byl szybszy. Liscie poodpadaly bodajze w tydzien-dwa, i koniec. Przypuszczam, ze moglo to byc spowodowane transportem (luty) mogla jej zaszkodzic niska temperatura?
Czwarta proba - dostalam owocek, jakby male pekniete granatowe jabluszko (wydzielalo sluz). Wydlubalam nasionka, dalam na tacke i zalalam woda z akwarium. Niestety czlowiek, od ktorego owocek dostalam, nie wie jak do tego podejsc. Jemu po prostu barclaya rosnie i rozmnaza sie i juz (ma discusy = paletki?, wiec wyzsza temperature).
Staralam sie cos znalezc po polsku przez google, ale mi same angielskie linki wychodza. Byla bym wdzieczna za jakis link po polsku. No albo komentarz od kogos kto ma te rosline w akwarium i mu dobrze rosnie. Moze to faktycznie tylko kwestia temperatury?
Moj zbiornik - 300 litrow, rosliny dobrze rosna, specializuje sie glownie w kolorowych formach zabienic (echinodory), mam CO2, symbolicznie, bo mi sie osad na roslinach robil (kurcze, ma to zjawisko po polsku jaks nazwe? - odwapnienie biologiczne?), nawoz PMDD (nie wiem, jak to jest po polsku, moze tak samo?) - wieczko kazdego dnia, po wymianie wody zelazo (Rataj Colour FE+), swiatlo jarzeniowka (? dlugie biele swiecace cus) 4x38W, swiece od 7-12 + 16-23 (tak stopniowo w praniu wyszlo, ze mnie i roslinom tak pasi - musialam roslinom troche kaganiec nalozyc, bo rosly jak szalone), 23-24C.
Prezentacje akwarium mam tutaj: http://www.akvarko.cz/akvarium.php?nadrz=7842 a zdjecia w kategorii fotografie lub zdjecia w kategorii denik (dziennik).