.

Drodzy akwaryści!

Rabaty dla forumowiczów DFA
Kliknij tutaj aby dowiedzieć się więcej


Doklejenie wzmocnienia

[ Komentarze Facebooka]

Ogólne dyskusje

Moderatorzy: Grupa DFA, Grupa DFA

Doklejenie wzmocnienia

Postprzez jarek33 » 23 sty 2015, o 10:46

Witam
Jak w temacie potrzebuję dokleić wzmocnienie przednie przy pełnym akwa wzmocnienie jakoś takoś samo podobno odpadło przy pomocy żonki :D oczywiście mam je i silikon do klejenia

akwa jest stosunkowo nowe bo mam je dopiero 2 lata (niestety 30grudzień był ostatnim dniem gwarancji) ;(

i co mi w tym temacie poradzicie
Nie uśmiech mi się duże upuszczanie wody ani nowy restart jak dopiero zakończyłem walkę z krasnalami
zarząd MondeoKlubPolska
-wymiary 120x40x50 (dłu., szer. wys.) 240L
-filtr JBL e900 AQUAEL TURBO 1000
-grzałka z termostatem 200w
-oświetlenie 1x LED PLANT 2x AQUAEL LEDDY
1. Gupik 18-10szt?? może więcej
2. Kirysek pstry 6 szt
3. kirysek czarny 6szt
4,Neon 35szt
5. kilka rozborek
6. kilka danio (zielone, żółte, różowe) w spodku po sąsiedzie
Avatar użytkownika
jarek33
Użytkownik
 
Posty: 139
Dołączył(a): 1 paź 2012, o 18:30

Re: Doklejenie wzmocnienia

Postprzez frasunek30 » 23 sty 2015, o 10:52

frasunek30
Stały bywalec
 
Posty: 285
Dołączył(a): 21 lut 2014, o 20:01

Re: Doklejenie wzmocnienia

Postprzez jarek33 » 23 sty 2015, o 11:04

To prawie takie jak moje tylko, że ja mam grubość szkła 10mm :D
zapewne teraz dają gróbsze szkło
akwarium 240L o wymiarach 120x40x50cm z gr. szkła 10mm producent ( Wromak )

ale i tak nie rozwiało mojego problemu u mnie szyba nie ma wcale odchylenia na zewnątrz
zarząd MondeoKlubPolska
-wymiary 120x40x50 (dłu., szer. wys.) 240L
-filtr JBL e900 AQUAEL TURBO 1000
-grzałka z termostatem 200w
-oświetlenie 1x LED PLANT 2x AQUAEL LEDDY
1. Gupik 18-10szt?? może więcej
2. Kirysek pstry 6 szt
3. kirysek czarny 6szt
4,Neon 35szt
5. kilka rozborek
6. kilka danio (zielone, żółte, różowe) w spodku po sąsiedzie
Avatar użytkownika
jarek33
Użytkownik
 
Posty: 139
Dołączył(a): 1 paź 2012, o 18:30

Re: Doklejenie wzmocnienia

Postprzez marcin2983 » 23 sty 2015, o 11:33

jarek33 napisał(a):Nie uśmiech mi się duże upuszczanie wody ani nowy restart jak dopiero zakończyłem walkę z krasnalami

Wiesz co zmrozilo mnie to stwierdzenie że Ci się nie uśmiecha. Dla mnie to sytuacja awaryjna i to poważna, a do tego raczej nie cierpiaca zwłoki. jak coś puści to Ci się będzie uśmiechać zbieranie 240l z podłogi, wymiana podlogi, dywanów, remont sąsiada piętro nizej, czy co tam masz? :o
Avatar użytkownika
marcin2983
Donator
 
Posty: 944
Dołączył(a): 16 wrz 2012, o 18:15
Lokalizacja: Wrocław (Gaj)

Re: Doklejenie wzmocnienia

Postprzez zimx » 23 sty 2015, o 12:25

marcin ma racje, nie ma na co czekać, a 240l to nie jest kostka :) trochę tej wody jest, klej szybko i się nie zastanawiaj, bo możesz mieć dużo więcej roboty niż tylko doklejenie wzmocnienia
240l

Dawid
Avatar użytkownika
zimx
Donator
 
Posty: 356
Dołączył(a): 28 lip 2014, o 18:31
Lokalizacja: ok. Wałbrzycha

Re: Doklejenie wzmocnienia

Postprzez jarek33 » 23 sty 2015, o 13:48

próbowałem reklamować mi, że po gwarancji (a co mi tam)
Odpowiedz sklepu gdzie kupowałem
dziś lub jutro ma ktoś podejść w celu naprawy
Mam się nie martwić producent to przewidział i dlatego jest zastosowane grubsze szkło
zarząd MondeoKlubPolska
-wymiary 120x40x50 (dłu., szer. wys.) 240L
-filtr JBL e900 AQUAEL TURBO 1000
-grzałka z termostatem 200w
-oświetlenie 1x LED PLANT 2x AQUAEL LEDDY
1. Gupik 18-10szt?? może więcej
2. Kirysek pstry 6 szt
3. kirysek czarny 6szt
4,Neon 35szt
5. kilka rozborek
6. kilka danio (zielone, żółte, różowe) w spodku po sąsiedzie
Avatar użytkownika
jarek33
Użytkownik
 
Posty: 139
Dołączył(a): 1 paź 2012, o 18:30

Re: Doklejenie wzmocnienia

Postprzez andrzejwałb » 23 sty 2015, o 16:49

jarek33 napisał(a):To prawie takie jak moje tylko, że ja mam grubość szkła 10mm :D
zapewne teraz dają gróbsze szkło
akwarium 240L o wymiarach 120x40x50cm z gr. szkła 10mm producent ( Wromak )

ale i tak nie rozwiało mojego problemu u mnie szyba nie ma wcale odchylenia na zewnątrz



...miałem podobny problem w takim samym akwa i tej samej firmy czyli WROMAK .Pękło mi przednie wzdłużne wzmocnienie ( w nocy - huk był niesamowity).Pękło ale nie odeszło od szyby .Pękło na środku .Dokleiłem jedno poprzeczne i po kłopocie . Śpię spokojnie .Zrobiłem w ten sposób ,że zmierzyłem na środku i po bokach odległość między szybą przednią a tylną i i różnica wynosiła 6mm na środku . Spuszczałem wodę tak długo aż różnica wynosiła 2 mm .Wtedy nakleiłem poprzeczne wzmocnienie tak ,że środek naklejonej szybki był na pęknięciu na wzdłużnym wzmocnieniu .Kleisz silikonem akwarystycznym w ten sposób ,że szybkę korą naklejasz kładziesz smarujesz silikonem i czoło tej szybki tak aby silikon łączył wspomniane czoło z szybą .Stąd wymiar szybki robisz taki aby zostawić od czoła ( z przodu i z tyłu) po ok. 3mm .Grubość taka sama jak szkła z akwa czyli 10 mm. Możesz ja nakleić na wierzch lub od spodu.Kwestia tego jak będzie u Ciebie bardziej praktycznie.
Niestety ale takie awarie w 240l WROMAKA są bardzo często. Przyczyna: zbyt krótkie wzdłużne wzmocnienia. Po bokach zostaje ok 11-13 cm i to jest przyczyną ich pękania.Inne firmy dają dłuższe wzmocnienia i mniej słychać o tego typu pęknięciach. Ale jest jeszcze jedna sprawa i to bardzo ważna .Mianowicie WYPOZIOMOWANIE .Jeżeli masz źle wypoziomowane akwarium to też jest jedną z bardzo częstych przyczyn pęknięć szkła. Mając 240l szkło WROMAK i źle wypoziomowana szafka to na bank efekt jest taki jak u Ciebie.
Wrócę jeszcze do klejenia. .Na czas klejenia ryb nie wyjmowałem . Mam dwa filtry : jeden kubełek i jeden mechanik . Mechanik w normalnym użytkowaniu ma wylot ustawiony tak ,że woda łamie mi lustro ( napowietrza jednocześnie) a kubełek po skosie na przednia szybę aby wymóc odpowiednią cyrkulację .I tutaj ustawiłem też wylot ( na czas klejenia i schnięcia) tak aby łamał mi lustro jednocześnie napowietrzał w ten sposób .Całość akcji to 3 dni..Rybom nic się ie stało:)
Jak przyjdzie gość do Twojego akwa to bądź pewny ,że sprawdzi wypoziomowanie:)
Ostatnio edytowano 23 sty 2015, o 16:55 przez andrzejwałb, łącznie edytowano 2 razy
Avatar użytkownika
andrzejwałb
Stały bywalec
 
Posty: 236
Dołączył(a): 29 sty 2013, o 17:24
Lokalizacja: Głuszyca

Re: Doklejenie wzmocnienia

Postprzez andrzejwałb » 23 sty 2015, o 16:52

...dodam jeszcze ,że takie klejenie nie wymaga restartu:)
Avatar użytkownika
andrzejwałb
Stały bywalec
 
Posty: 236
Dołączył(a): 29 sty 2013, o 17:24
Lokalizacja: Głuszyca

Zostaw komentarz


Powrót do Forum ogólne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość