.

Drodzy akwaryści!

Rabaty dla forumowiczów DFA
Kliknij tutaj aby dowiedzieć się więcej


glina w podłożu

[ Komentarze Facebooka]

Ogólne dyskusje

Moderatorzy: Grupa DFA, Grupa DFA

glina w podłożu

Postprzez Maruda44 » 15 lis 2015, o 18:59

Witam, posiadam akawium 120/60/60 z sumpem o wymiarach 90/38/46. na razie jest to tylko szło plus szafka. Światło - belka t5 2 razy 54w (1x 54W T5 HO 10000K,1x 54W T5 HO Actinic ), w filtrze planuje dac watę, bio kulki i BIOHOME ULTRA FILTER MEDIA. Interesuje mnie czy można zastosowac podloże z gliny palonej (takiej stosowanej do doniczek) plus piasek budowlany lub do piaskownic na wierzch. Zaznaczam ze nie planuje akwarium mocno zarośniętego, raczej układ środek drewno plus rosliny boki wolne.
Maruda44
Nowicjusz
 
Posty: 2
Dołączył(a): 15 lis 2015, o 16:09

Re: glina w podłożu

Postprzez Alart » 15 lis 2015, o 23:25

Glina czyli pewnie keramzyt ma tendencję do wypływania na powierzchnię, więc się raczej nie nadaje.

A po co ta glina? Może sam piasek, albo ziemia + piasek?
Avatar użytkownika
Alart
Stały bywalec
 
Posty: 295
Dołączył(a): 26 wrz 2013, o 17:49
Lokalizacja: Wrocław

Re: glina w podłożu

Postprzez victus » 16 lis 2015, o 08:55

Ja stosowałem, część wypływa a co ie wypływa czasem wyłazi. Trochę utrudnia sadzenie roślin.
Avatar użytkownika
victus
Grupa DFA
 
Posty: 1216
Dołączył(a): 16 gru 2009, o 17:52
Lokalizacja: Wrocław / Żórawina

Re: glina w podłożu

Postprzez Maruda44 » 16 lis 2015, o 17:51

Glina po to ponieważ mam problem z znalezieniem ziemi ogrodowej bez dodatku wapna i ulepszaczy, a jak juz jest ,,czysta,, ziemia to nie nadaje się nawet do ogrodka takiej kiepskiej jest jakości. Drenaż do kwiatów za to jest, wiec pytam:)
Maruda44
Nowicjusz
 
Posty: 2
Dołączył(a): 15 lis 2015, o 16:09

Zostaw komentarz


Powrót do Forum ogólne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron