.

Drodzy akwaryści!

Rabaty dla forumowiczów DFA
Kliknij tutaj aby dowiedzieć się więcej


hw 302 warto?

[ Komentarze Facebooka]

Ogólne dyskusje nt. sprzętu, jego specyfikacji i zastosowania

Moderator: Grupa DFA

hw 302 warto?

Postprzez ryszard233 » 22 sie 2015, o 07:46

W swoim akwarium 112l ma filtr aquael turbo 1000.
Chciałbym założyć filtr kubełkowy zew.
Czy chiński hw 302 jest dobrym pomysłem?
Jest dość tani a w dzisiejszych czasach liczy się każdy grosz.
Pozdrawiam
Avatar użytkownika
ryszard233
Użytkownik
 
Posty: 105
Dołączył(a): 20 sie 2015, o 20:25
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: hw 302 warto?

Postprzez ivana85 » 22 sie 2015, o 08:31

Miał 112l polecam :)
Miej serce i patrzaj w serce
ivana85
Stały bywalec
 
Posty: 221
Dołączył(a): 12 lip 2014, o 22:34
Lokalizacja: Wrocław

Re: hw 302 warto?

Postprzez dziegan » 22 sie 2015, o 08:39

Używam go już ponad rok czasu i polecam, czysty woda, nic nie cieknie, czyszczenie raz na 6 miesięcy ( też mam 112 l).
Avatar użytkownika
dziegan
Donator
 
Posty: 482
Dołączył(a): 28 gru 2014, o 16:12

Re: hw 302 warto?

Postprzez andrzejwałb » 22 sie 2015, o 08:41

...jak na "chińczyka" jest bardzo dobry. Jest cichy.
Avatar użytkownika
andrzejwałb
Stały bywalec
 
Posty: 236
Dołączył(a): 29 sty 2013, o 17:24
Lokalizacja: Głuszyca

Re: hw 302 warto?

Postprzez Morfi » 22 sie 2015, o 09:39

Miałem i nie polecam. Toporny, łamały się koszyki, twarde węże. A cichy to był tylko na początku ... potem zrobił się nieznośnie słyszalny.
aktualne 125l After the apocalypse -> post44599.html#p44599
zakończone 192l NEST -> nest-t4323.html
zakończone 192l RED HILLS -> red-hills-t5683.html
zakończone 192l RIVERSIDE -> riverside-t6376.html
Avatar użytkownika
Morfi
Donator
 
Posty: 528
Dołączył(a): 7 lip 2014, o 18:11
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: hw 302 warto?

Postprzez Seba » 22 sie 2015, o 09:54

Mam hw304 (trzeci rok) i też mogę powiedzieć że jak na tą cenę bardzo dobry filtr.
Seba
Użytkownik
 
Posty: 62
Dołączył(a): 13 mar 2014, o 07:45

Re: hw 302 warto?

Postprzez ryszard233 » 22 sie 2015, o 09:55

Czy taki filtr starczy na moje akwarium? Czy będę musial jeszcze zamontować jakiś wewnątrz.
Jeszcze możecie podpowiedzieć mi jak ja mam nowy filtr uruchomić w moim akwarium?
Czy na początku maja być włączone dwa filtry? Jaki czas?
Avatar użytkownika
ryszard233
Użytkownik
 
Posty: 105
Dołączył(a): 20 sie 2015, o 20:25
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: hw 302 warto?

Postprzez siwy » 22 sie 2015, o 10:19

Ja mam dwa lata jako drugi ,jest bardzo cichy ,jak na chińczyka jest ok
siwy
Nowicjusz
 
Posty: 6
Dołączył(a): 15 wrz 2013, o 21:08
Lokalizacja: Wrocław

Re: hw 302 warto?

Postprzez dziegan » 22 sie 2015, o 12:35

używam 302 jako biolog i mechanik AQUAEL FILTR TURBO 500 w akwarium 112
Avatar użytkownika
dziegan
Donator
 
Posty: 482
Dołączył(a): 28 gru 2014, o 16:12

Re: hw 302 warto?

Postprzez ryszard233 » 22 sie 2015, o 13:54

A czy może być sam gw 302 jako biolog i mechanik?
Chcę filtr zewnętrzny bo ten mój aquael dużo miejsca zajmuje.
Avatar użytkownika
ryszard233
Użytkownik
 
Posty: 105
Dołączył(a): 20 sie 2015, o 20:25
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: hw 302 warto?

Postprzez zimx » 22 sie 2015, o 14:00

Może być jak najbardziej :) miałem w 140l. Może być jako biolog i mechanik. Morfi ma rację z koszami, trzeba uważać żeby nie połamać, węże były w miarę, nie miałem z nimi problemu. Jest w miarę cichy, jak umieścisz go w szafce to raczej nie będziesz go słyszeć :)

Na początku wyciągnij gąbkę ze swojego wewnętrznego i wyciśnij do filtra zewnętrznego, pomoże to w szybszym dojrzeniu filtra, a nawet jeśli nie to na pewno nie zaszkodzi później podłącz oba, niech sobie pochodzą z miesiąc ;)
240l

Dawid
Avatar użytkownika
zimx
Donator
 
Posty: 356
Dołączył(a): 28 lip 2014, o 18:31
Lokalizacja: ok. Wałbrzycha

Re: hw 302 warto?

Postprzez Rygiel » 22 sie 2015, o 16:55

Węże i kosze dla mnie OK , przyczepiłbym się raczej końcówek wlotu i wylotu (do których i tak można się przyzwyczaić ;) )
Jedynym mankamentem jest kultura pracy, na co poniekąd znalazłem już kilka patentów w sieci, ale póki co to dla mnie taki starszy diesel - hałas porównywalny z lodówką :v:
Avatar użytkownika
Rygiel
Stały bywalec
 
Posty: 317
Dołączył(a): 3 mar 2014, o 18:45
Lokalizacja: Wołów - Nora

Re: hw 302 warto?

Postprzez r4ll » 23 sie 2015, o 04:23

Mój 302 śmigał ze mna z 6-7 lat bez żadnych akcji serwisowych. W szafce był całkowicie niesłyszalny przez cały okres eksploatacji. Używałem go w różnych aranżacjach, jako mechanik/biolog/mechanik-biolog. Pracował w 200litrowym baniaku. Przy niedużym zarybieniu dawał świetnie radę. Przy docelowym zmieniłem wkłady na biologa i dorzuciłem wewnętrznego mechanika.
Brat od ~2 lat ma 303b w 390l baniaku z Malawi + mechanik w środku. Zdaje egzamin równie dobrze.
r4ll
Donator
 
Posty: 633
Dołączył(a): 26 sty 2014, o 23:15

Re: hw 302 warto?

Postprzez ryszard233 » 23 sie 2015, o 09:21

To chyba się zdecyduje na ten filtr. Jesli chodzi o wkłady filtracyjne to jakie zastosować. Chciałbym aby pracował jako mechanik i biolog.
Tu ma taki zestaw http://allegro.pl/hanza-filtr-kubelkowy ... 6113.html#
Avatar użytkownika
ryszard233
Użytkownik
 
Posty: 105
Dołączył(a): 20 sie 2015, o 20:25
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: hw 302 warto?

Postprzez victus » 23 sie 2015, o 14:57

W wymienionym zestawie masz watę filtracyjną jako filtracja mechaniczna. Jeżeli nie będziesz mieć prefiltra (możesz użyć gąbki z dotychczasowego wewn) b.szybko Ci się zapcha. Możesz zamast niej dać albo zwykłą gąbkę i dotniesz na wymiar albo właśnie prefiltr na wlocie do kubełka a zamiast gąbki użyj dodatkowego wkładu. Przykładowym dobrym wkładem jest lawa wulkaniczna o dość dużej gradacji, powiedzmy 15-40mm.

Wytaplane z tapatalk
Avatar użytkownika
victus
Grupa DFA
 
Posty: 1216
Dołączył(a): 16 gru 2009, o 17:52
Lokalizacja: Wrocław / Żórawina

Re: hw 302 warto?

Postprzez ryszard233 » 23 sie 2015, o 15:42

A jak zrobić prefiltr na wlocie?
A gąbkę do tego hw 302 to mogę taką zwykłą ze sklepu? Bo teraz mam aquael turbo 1000 i tu jest owalna gąbka.
Avatar użytkownika
ryszard233
Użytkownik
 
Posty: 105
Dołączył(a): 20 sie 2015, o 20:25
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: hw 302 warto?

Postprzez zimx » 23 sie 2015, o 16:20

No i właśnie victus o tym prawił ;) weź gąbkę z tego filtra który posiadasz, i po prostu natknij ją na wlot do filtra HW-302 ;)
240l

Dawid
Avatar użytkownika
zimx
Donator
 
Posty: 356
Dołączył(a): 28 lip 2014, o 18:31
Lokalizacja: ok. Wałbrzycha

Re: hw 302 warto?

Postprzez ryszard233 » 23 sie 2015, o 16:54

Ok. Dziękuję za pomoc
Avatar użytkownika
ryszard233
Użytkownik
 
Posty: 105
Dołączył(a): 20 sie 2015, o 20:25
Lokalizacja: Jelenia Góra

Zostaw komentarz


Powrót do Ogólnie o sprzęcie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość