.

Drodzy akwaryści!

Rabaty dla forumowiczów DFA
Kliknij tutaj aby dowiedzieć się więcej


Jak poprawić filtrację. - Złe działanie tera EX800 plus

[ Komentarze Facebooka]

Ogólne dyskusje

Moderatorzy: Grupa DFA, Grupa DFA

Jak poprawić filtrację. - Złe działanie tera EX800 plus

Postprzez Morfi » 24 sie 2015, o 12:42

Witam

Może mi coś ludziska podpowiecie.
Od dłuższego już walczę w swoim akwarium (192L) z problemem drobin unoszących się w toni. Drobinki pływają sobie niezależnie czy to po nocy, po karmieniu, przed karmieniem itp.Bardzo mnie to irytuje bo syfek osadza się na mchach i nie wygląda za ładnie. Pewnie za całą sytuacje częściowo odpowiadają kiryski wzburzające podłoże. Jednak imo szybko powinno się to klarować. Kupa syfku na pierwszy rzut oka nie widocznego zbiera się też przy podłożu, wystarczy mocniej wzruszyć wodę przy czyszczeniu szyby i zaś to lata.

Za filtrację w akwarium odpowiada
- Tera Ex800
Próbowałem już wielu konfiguracji z wkładami w tetrze, gąbka, włóknina, wata.
Generalnie najlepiej czyściła mi to wata ale za to bardzo szybko się zapychała i puszczała bokami... Teraz używam grubej drobnej gąbki, paproszki jak były tak są, tylko przepływ spadł...
- Mały mechanik - Pat mini 400l/h
Z oryginalna gąbką i tyle

Mechanik jest czyszczony raz w tygodniu a kubełek puki co przy "zmianach" mediów filtracyjnych .... ale nie chciał bym go za często otwierać. Akwarium nie jest odmulane, jedynie przy podmianach ściągam wężykiem syfek z zakamarków.

Zastanawiam się czy nie wymienić tego Pat mini na jakiś mocniejszy filterek wewnętrzny. Powiedzmy Turbo500 i do pojemniczka dać watę ... z drugiej strony nie chciał by jakiegoś klocka w akwarium.

Jak macie jakieś fajne pomysły to zapodajcie, nie chciał bym się w bezsensowne koszty wpędzić.
Ostatnio edytowano 8 wrz 2015, o 21:33 przez Morfi, łącznie edytowano 1 raz
aktualne 125l After the apocalypse -> post44599.html#p44599
zakończone 192l NEST -> nest-t4323.html
zakończone 192l RED HILLS -> red-hills-t5683.html
zakończone 192l RIVERSIDE -> riverside-t6376.html
Avatar użytkownika
Morfi
Donator
 
Posty: 528
Dołączył(a): 7 lip 2014, o 18:11
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: Jak poprawić filtrację.

Postprzez miroon » 24 sie 2015, o 13:13

Na nero kiryski to nienajlepszy pomysł,trochę za grube.
Myślę że poprawienie filtracji nic nie da, w obecnym mam piach którego nie da się odmulić i zobacz jaką mam filtrację, spłoszony kirys wzbija smugę kurzu, akurat tak ustawiłem cyrkulację że syf zbiera się w jednym narożniku i jest łatwo to sprzątnąć.
Widocznie już pora, dogłębnie poodmulać gdzie się da. Grubsze podłoże działa jak swego rodzaju filtr, jak jest czyste to wciąga wgłąb syfki z czasem nie, spełnia tego zadania i pyłki w wodzie dokuczają.
U mnie taki kłopot wystąpił przy kiryskach na żwirku 2,3 mm, nie wiedziałem co z tym zrobić aż pojawił się film białkowy.
Okazało się że w żwirku zbierał się syf, wypłukanie dużych microzoriów i odmulenie podłoża rozwiązało kłopot. Niestety co się da lepiej wyciągnąć by dokładnie odmulić, taki zabieg raz na 2 miesiące i woda zawsze była czysta.
Podczas odmulania woda była aż czarna :shock: , kup odpowiedni dla tego podłoża odmulacz, u mnie sprawdził się tetra.
http://allegro.pl/odmulacz-tetra-tec-gc ... 74683.html
Avatar użytkownika
miroon
Donator
 
Posty: 973
Dołączył(a): 31 gru 2013, o 01:02
Lokalizacja: Bolesławiec, Venlo

Re: Jak poprawić filtrację.

Postprzez Morfi » 24 sie 2015, o 13:53

Z typowym odmulaniem będzie problem. Ja mam mocno zawalone dno, po prostu nie będzie gdzie takowego odmulacza wetknąć.
W grę wchodzi tylko wężyk i właśnie to praktykuje...

Dodatkowo podłoże z lawy jest lżejsze od żwirku i łatwo by pofrunęło :)
aktualne 125l After the apocalypse -> post44599.html#p44599
zakończone 192l NEST -> nest-t4323.html
zakończone 192l RED HILLS -> red-hills-t5683.html
zakończone 192l RIVERSIDE -> riverside-t6376.html
Avatar użytkownika
Morfi
Donator
 
Posty: 528
Dołączył(a): 7 lip 2014, o 18:11
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: Jak poprawić filtrację.

Postprzez miroon » 24 sie 2015, o 14:22

Wyciągasz co się da i jedziesz. Samo się nie zrobi. :D
Ten odmulacz ma wbudowane sitko, więc nic nie poleci.
Szkoda że zgubiłem fotki gdzie miałem w akwarium przeważnie epitify, w tym np. musiałem robić tak samo.
Avatar użytkownika
miroon
Donator
 
Posty: 973
Dołączył(a): 31 gru 2013, o 01:02
Lokalizacja: Bolesławiec, Venlo

Re: Jak poprawić filtrację.

Postprzez Morfi » 25 sie 2015, o 14:28

A który z tych filtrów byście polecili jako dodatkowy ?

AQUAEL TURBO 500
AQUAEL TURBO 1000 - tyle że to wielkie :/
Obrazek

AQUA SZUT TURBO 750
Obrazek

Zamienił bym jednak tego Pat mini 400l/h na coś większego.
Za tymi AQUAEL przemawia ten dodatkowy pojemnik... dał bym w niego włókninę zamiast dedykowanej ceramiki. Nie wiem tylko czy zmiana 400l/h na 500l/ cokolwiek zmieni, a ten większy jest gabarytowo już ogromny.
Za to te Aqaszuty są gabarytowo mniejsze ... ale to tylko pod włókninę i może się szybko zapychać...

Chyba że sama głowice od aqua szuta 750, drobna gąbka do niej i tyle. Tylko czy taka sama drobna gąbka wyeliminuje mi drobiny ?
aktualne 125l After the apocalypse -> post44599.html#p44599
zakończone 192l NEST -> nest-t4323.html
zakończone 192l RED HILLS -> red-hills-t5683.html
zakończone 192l RIVERSIDE -> riverside-t6376.html
Avatar użytkownika
Morfi
Donator
 
Posty: 528
Dołączył(a): 7 lip 2014, o 18:11
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: Jak poprawić filtrację.

Postprzez victus » 25 sie 2015, o 14:50

Mogę powiedzieć, że te aquaszuty to wieczne przez duże W głowice. Jak pokryjesz koszta wysyłki to za friko dam Ci jakąś dużą gąbkę, prostopadłościan albo walec ale nie pamiętam gęstości ale są gęste i odfiltrują Ci drobiny a zapycha się rzadziej niż wata. Ale to powiedzmy dopiero za tydzień bo urlopuję teraz :)

Wytaplane z tapatalk
Avatar użytkownika
victus
Grupa DFA
 
Posty: 1216
Dołączył(a): 16 gru 2009, o 17:52
Lokalizacja: Wrocław / Żórawina

Re: Jak poprawić filtrację.

Postprzez Morfi » 25 sie 2015, o 16:52

Dzięki victus :)ale akurat gąbka to na tyle tania sprawa, że koszt wysyłki równa się z zakupem nowej na miejscu.
Tylko nadal nie mogę się zdecydowac co będzie najlepsze :idea: :)
aktualne 125l After the apocalypse -> post44599.html#p44599
zakończone 192l NEST -> nest-t4323.html
zakończone 192l RED HILLS -> red-hills-t5683.html
zakończone 192l RIVERSIDE -> riverside-t6376.html
Avatar użytkownika
Morfi
Donator
 
Posty: 528
Dołączył(a): 7 lip 2014, o 18:11
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: Jak poprawić filtrację.

Postprzez ryszard233 » 25 sie 2015, o 17:11

Hej. Ja mam tego aquela turbo 1000 w 112l.
Powiem ci ze słabo filtruje, zapycha się.
Przymierzam się do filtracji zewnętrznej.
Avatar użytkownika
ryszard233
Użytkownik
 
Posty: 105
Dołączył(a): 20 sie 2015, o 20:25
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: Jak poprawić filtrację.

Postprzez mariop3 » 25 sie 2015, o 19:46

Cześc. Morfi myślałeś może nad Eheim Pick Up model np. 160. Są dość wydajne, jednak zależy od modelu są tęż dość spore.
Pozdrawiam
mariop3
Donator
 
Posty: 537
Dołączył(a): 9 mar 2014, o 21:53
Lokalizacja: Lubań

Re: Jak poprawić filtrację.

Postprzez Morfi » 25 sie 2015, o 21:15

ryszard - dobrze wiedzieć

mariop3 - tia widziałem te filtry, te mniejsze mają za małe gąbki, za to te mocniejsze to już ogrom

wezmę chyba tego aqua szuta turbo 750n, jeśli włuknina sama za szybko się będzie zapychać to zmienię pojemnik na gąbkę i tyle
aktualne 125l After the apocalypse -> post44599.html#p44599
zakończone 192l NEST -> nest-t4323.html
zakończone 192l RED HILLS -> red-hills-t5683.html
zakończone 192l RIVERSIDE -> riverside-t6376.html
Avatar użytkownika
Morfi
Donator
 
Posty: 528
Dołączył(a): 7 lip 2014, o 18:11
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: Jak poprawić filtrację.

Postprzez OxyOne » 25 sie 2015, o 22:05

Ja mam tylko e900 i od zalania baniaka nie odmulalem podłoża a od lutego nie podmieniam wody. Nic nie pyli nic nie pływa, ale ja mam prefilter. Bardzo drobna gąbka czyściłem ją już 3 razy.
Avatar użytkownika
OxyOne
Grupa DFA
 
Posty: 515
Dołączył(a): 17 lut 2011, o 22:18
Lokalizacja: Wrocław

Re: Jak poprawić filtrację.

Postprzez dzidzia1982 » 26 sie 2015, o 07:08

Witam w swoim 112 l mam Aqua szuta 750 i jak chodzi na maxa to mam pralkę w akwarium a dodatkowo zmieniłem mu gąbkę na 2 x większą i dodatkowo strumień wody na wypływie tłumię. Generalnie polecam filterek chyba nie do zajechania u mnie działa ponad 5 lat i nic go nie rusza. Ja na Twoim miejscu w miejsce gąbki w plastiku wstawił watę perlonową , u mnie po zastosowaniu waty woda kryształ a też miałem przez pewien czas irytującą mgiełkę ...
dzidzia1982
Nowicjusz
 
Posty: 12
Dołączył(a): 10 sie 2013, o 22:49

Re: Jak poprawić filtrację.

Postprzez lipagol » 26 sie 2015, o 08:07

Witam. Borykałem sie z podobnym problemem w tamtym roku. Mój baniaczek 160l jechał na jednym jbl e901 i tez unosilo sie pelno drobinek. Dokupiłem drugi filtr zew.(mechanik- gabki+wata) no i na góre PURIGEN. Woda na 2 dzien kryształ !!!
Spróbuj na początek z PURIGENEM bo naprawde wylapuje caly syf z akwarium. A jak to nie pomoże to 2 filtr (prefiltr). Powodzonka
Avatar użytkownika
lipagol
Donator
 
Posty: 188
Dołączył(a): 29 sie 2013, o 14:12
Lokalizacja: Wrocław

Re: Jak poprawić filtrację.

Postprzez korzon » 26 sie 2015, o 11:07

ryszard233 napisał(a):Hej. Ja mam tego aquela turbo 1000 w 112l.
Powiem ci ze słabo filtruje, zapycha się.
Przymierzam się do filtracji zewnętrznej.

Słabo filtruje ? Może masz zmniejszony przepływ, źle wyregulowany. Miałem go w 200l i pralkę robił, fakt miałem wloknine i często ją płakałem ale to świadczy że dobrze filtruje.
Ps. Taniej wychodzi pompa tej samej wydajności. Wystarczy gabke lub wloknine założyć.
Avatar użytkownika
korzon
weteran
 
Posty: 2321
Dołączył(a): 30 lip 2013, o 13:13
Lokalizacja: Walbrzych

Re: Jak poprawić filtrację.

Postprzez Morfi » 27 sie 2015, o 06:40

kupiłem tego - Aqua Szuta N turbo 750 zobaczymy co z tego wyjdzie

To chyba najbardziej uniwersalne rozwiązanie, bo to w sumie zwykła głowica+pojemnik na media.
Jeśli pojemniczek z włóknina zbyt szybko się będzie zapychał to zmienię go na gąbkę za kilka złotych i tyle.

dzięki wszystkim za porady

-- 27 sie 2015, o 07:40 --

UPDATE.

Filtr już działa, rozkręcony na maxa robi praleczkę, więc trzeba go delikatnie zduszać. No ale od przybytku głowa nie boli.
Po nocy włóknina przybrała już zgniło brązowego kolorku, więc coś tam filtruje :twisted:
Woda zdecydowanie bardziej klarowna, poznikało delikatne zamglenie.
Zostały częściowo latające paproszki, ale wiele wiele mniej i widać że nadal się to klaruje. Roboty nie ma łatwej bo rybki denne dostarczają cały czas nowych wyzwań.
aktualne 125l After the apocalypse -> post44599.html#p44599
zakończone 192l NEST -> nest-t4323.html
zakończone 192l RED HILLS -> red-hills-t5683.html
zakończone 192l RIVERSIDE -> riverside-t6376.html
Avatar użytkownika
Morfi
Donator
 
Posty: 528
Dołączył(a): 7 lip 2014, o 18:11
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: Jak poprawić filtrację.

Postprzez victus » 27 sie 2015, o 08:23

No to super ;) za jakiś czas jak znudzi Ci się wymiana czy płukanie waty to załóż sobie gąbkę. Przy drobnej międzyczasy czyszczenia trochę się wydłużą, przy rzadsza spowoduje jeszcze dłuższe czasy czyszczenia. U siebie mam pod komin podczepionego unimaxa 700. Obok niego pyrka sobie uni 150, przy dnie po prawej od frontu jakaś głowica Aquaela okolo 1500-2000l/h z grubą gąbką, która po lekkim zabrudzeniu już też łapie drobinki a z tylu po lewej mam samą głowicę Aquaszuta skierowanego wylotem w dół, wzdłuż tylnej szyby i wszystko podrzuca i woda w miarę jako taka :) Pamiętaj, że im starsze akwarium tym trudniej będzie Ci utrzymać porządek.

Wytaplane z tapatalk
Avatar użytkownika
victus
Grupa DFA
 
Posty: 1216
Dołączył(a): 16 gru 2009, o 17:52
Lokalizacja: Wrocław / Żórawina

Re: Jak poprawić filtrację.

Postprzez Morfi » 8 wrz 2015, o 18:58

victus napisał(a):No to super ;) za jakiś czas jak znudzi Ci się wymiana czy płukanie waty to załóż sobie gąbkę. Pamiętaj, że im starsze akwarium tym trudniej będzie Ci utrzymać porządek.


Pewnie tak :) zastanawiam się czy nie spróbować kiedyś tego pojemnika do połowy wypchać gąbka a na samą górę tylko dać włókninę. A akwarium jeszcze nie takie stare, kilka miesięcy dopiero po restarcie.

-- 8 wrz 2015, o 18:39 --

No i sytuacja u mnie się delikatnie wyjaśniła.

Oczywiście nowy filtr wewnętrzny zainstalowany i zasuwa. Szybko się zapycha ale widać ile w sumie tego syfu wciąga. Sytuację poprawia ale jednak nadal syfek lata w wodzie.

Ale UWAGA! chyba znalazła się przyczyna wszystkich problemów. Otóż zauważyłem że wydajność mojej tetry ex800 mocno spała. Czyszczenie nic nie dało, wydajność po czyszczeniu tak jak przed. Zacząłem kombinować z wkładami itp... bez zmian. Dzisiaj wracam z roboty, tetra nie dość, że wolno działa to dodatkowo buczy jak zapowietrzona.
Potrząsam, szarpie, rozbieram, kombinuje i NIC. Jak dla mnie AWARIA i tyle. Jutro robię przymusowy kurs do Wrocka aby oddać go na reklamacje do Plantici.

Jeśli oddadzą $$$ to wybieram coś innego. Jeśli będzie trzeba czekać to sam nie wiem, akwarium na 2 tygodnie na jałowym turbo 750? jakoś tego nie widzę....

Zastanawiam się jeszcze nad zmianą na:

1) JBL 1501
2) HYDOR PROF. 450
3) Używka Eheim 2228 od świerzaka

Zakładam maksymalny budżet tak do 500zł ...

UPDATE:
zrobiłem test tetry:
przy pustym filtrze aby napełnić wiadro 15L filtr potrzebuje w zaokrągleniu 3 minuty. ( doklądnie 3:10 )

tak więc licząc: w godzinę takich cykli 60min/3min = 20 cykli
20 x 15L = 300 litrów

czyli filtr na pusto ma wydajność 300l/h!!! a nie zapowiadane 690l/h
aktualne 125l After the apocalypse -> post44599.html#p44599
zakończone 192l NEST -> nest-t4323.html
zakończone 192l RED HILLS -> red-hills-t5683.html
zakończone 192l RIVERSIDE -> riverside-t6376.html
Avatar użytkownika
Morfi
Donator
 
Posty: 528
Dołączył(a): 7 lip 2014, o 18:11
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: Jak poprawić filtrację.

Postprzez korzon » 8 wrz 2015, o 19:02

Po primo
5 stowek to piękny budżet na filterek. Można poszaleć.
Po duo
2 tyg. Na 750ce nic się nie stanie.
Nie wiem czemu ale moja tetra chyba też 800 lub 700 (nie pamietam :x a nie mam mnie w domu żeby sprawdzic) straciła moc. Tak jak Ty czyscilem, plukalem i nic. Przepływ słabszy o 30/50%. Chodzi cichutko i równo ale przepływ słabszy.
Avatar użytkownika
korzon
weteran
 
Posty: 2321
Dołączył(a): 30 lip 2013, o 13:13
Lokalizacja: Walbrzych

Re: Jak poprawić filtrację.

Postprzez Morfi » 8 wrz 2015, o 19:34

Zainteresowanych zapraszam do zobaczenia testu wydajności tego filterka

https://youtu.be/WOKj5Wkmt58
aktualne 125l After the apocalypse -> post44599.html#p44599
zakończone 192l NEST -> nest-t4323.html
zakończone 192l RED HILLS -> red-hills-t5683.html
zakończone 192l RIVERSIDE -> riverside-t6376.html
Avatar użytkownika
Morfi
Donator
 
Posty: 528
Dołączył(a): 7 lip 2014, o 18:11
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: Jak poprawić filtrację.

Postprzez mariop3 » 8 wrz 2015, o 20:19

Witam. Mam w domu Eheima 2222, sprawny, kompletny. ja byś potrzebował to mogę Ci go pożyczyć na czas naprawy/kupna filterka. Czasami jeżdżę do jeleniej, a jak trzeba to podjadę i Ci podwiozę.
A nie masz podłączonego innego urządzenia do filtra, który mógłby go spowolnić np. dyfuzor na rurowy.
Pozdrawiam
mariop3
Donator
 
Posty: 537
Dołączył(a): 9 mar 2014, o 21:53
Lokalizacja: Lubań

Re: Jak poprawić filtrację.

Postprzez Morfi » 8 wrz 2015, o 20:28

mariop3 - dzięki wielkie :) Jednak puki co zbiornik chyba wytrzyma na wewnętrznym. Szybciej kupie jakiś nowy a tetra jeśli wróci z "naprawy" albo wymienią na nową to po prostu pójdzie na odsprzedanie dalej...
aktualne 125l After the apocalypse -> post44599.html#p44599
zakończone 192l NEST -> nest-t4323.html
zakończone 192l RED HILLS -> red-hills-t5683.html
zakończone 192l RIVERSIDE -> riverside-t6376.html
Avatar użytkownika
Morfi
Donator
 
Posty: 528
Dołączył(a): 7 lip 2014, o 18:11
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: Jak poprawić filtrację.

Postprzez MacGyver_74 » 8 wrz 2015, o 20:35

Ja mam chwilowo zbyteczną Tetrę 700. Media będą pasować. I tak będziesz we Wrocławiu z i po filtr i mogę go na ten czas oddać.
Ponadto Plantica zmieniła siedzibę: ul. Strachocińska 31
Piotr
Avatar użytkownika
MacGyver_74
Donator
 
Posty: 73
Dołączył(a): 14 mar 2015, o 22:44
Lokalizacja: Wrocław

Re: Jak poprawić filtrację.

Postprzez Morfi » 8 wrz 2015, o 20:42

MacGyver_74 - dzięki :-) mam nadzieję że jutro coś wybiorę

Jesteś pewien że to Plantica zmieniła adres ? W innym wątku ktoś pisał o Belio ...
aktualne 125l After the apocalypse -> post44599.html#p44599
zakończone 192l NEST -> nest-t4323.html
zakończone 192l RED HILLS -> red-hills-t5683.html
zakończone 192l RIVERSIDE -> riverside-t6376.html
Avatar użytkownika
Morfi
Donator
 
Posty: 528
Dołączył(a): 7 lip 2014, o 18:11
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: Jak poprawić filtrację.

Postprzez MacGyver_74 » 8 wrz 2015, o 20:55

Masz rację, chodziło o Belio. Nie wiem dlaczego ubzdurałem sobie, że to Plantica (chyba dlatego, że już raz zmieniali adres).

Swoją drogą, ja mam trzy tetry EX 700 i żadna nie psuła się, aczkolwiek jedna, najstarsza ma trochę mniejszą wydajność. Nie jest to jakiś drastyczny spadek.
Piotr
Avatar użytkownika
MacGyver_74
Donator
 
Posty: 73
Dołączył(a): 14 mar 2015, o 22:44
Lokalizacja: Wrocław

Re: Jak poprawić filtrację.

Postprzez Morfi » 8 wrz 2015, o 21:03

Dlatego zrobiłem ten filmik, bo ktoś powie że przesadzam...
aktualne 125l After the apocalypse -> post44599.html#p44599
zakończone 192l NEST -> nest-t4323.html
zakończone 192l RED HILLS -> red-hills-t5683.html
zakończone 192l RIVERSIDE -> riverside-t6376.html
Avatar użytkownika
Morfi
Donator
 
Posty: 528
Dołączył(a): 7 lip 2014, o 18:11
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: Jak poprawić filtrację.

Postprzez MacGyver_74 » 8 wrz 2015, o 21:23

Sprawdź zawory kulowe przy głowicy. Spotkałem się z tym, że pokrętło było w pozycji "max", a zawór był ledwo otwarty. Uszkodzenie mechaniczne, wg producenta nie podlegające gwarancji.
Piotr
Avatar użytkownika
MacGyver_74
Donator
 
Posty: 73
Dołączył(a): 14 mar 2015, o 22:44
Lokalizacja: Wrocław

Re: Jak poprawić filtrację.

Postprzez Morfi » 8 wrz 2015, o 21:32

MacGyver_74 napisał(a):Sprawdź zawory kulowe przy głowicy. Spotkałem się z tym, że pokrętło było w pozycji "max", a zawór był ledwo otwarty. Uszkodzenie mechaniczne, wg producenta nie podlegające gwarancji.


Sprawdziłem. Wszystko jest OK z zaworami.
A niech tylko zaczną świrować z gwarancją :bije: :bije: :bije: :bije:
aktualne 125l After the apocalypse -> post44599.html#p44599
zakończone 192l NEST -> nest-t4323.html
zakończone 192l RED HILLS -> red-hills-t5683.html
zakończone 192l RIVERSIDE -> riverside-t6376.html
Avatar użytkownika
Morfi
Donator
 
Posty: 528
Dołączył(a): 7 lip 2014, o 18:11
Lokalizacja: Jelenia Góra

Zostaw komentarz


Powrót do Forum ogólne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron