[
Moderator: Grupa DFA
miroon napisał(a):Opisz dokładnie akwarium, nie każdy ma czas by szukać Twojej galerii, nawet byś link podał to już coś, mam kilka tez, a na tą chwilę można równie dobrze powiedzieć że do podmian używasz wody ze stawu .
Ps. postaw spację w tytule.
Szymijohn napisał(a):To, że woda jest "kryształ" nie oznacza, że przenikalność świetlna wynosi 1:1.
To co widzisz czyli zmętnienie na dłuższej osi akwarium wynika zapewne właśnie z tego zjawiska, tj pochłaniania/rozpraszania światła przez wodę.
Szymijohn napisał(a):Źle.
To nic nie zmieni, ponieważ woda i tak część światła rozproszy.
Czyli i tak będzie mleko tylko,
przy mniejszej ilości światła mleko będzie bliżej a przy większej ilości światła dalej od ciebie.
To działa tak:
do pewnej odległości strata jest nie wielka, czytaj mózg redukuje lub raczej ignoruje zakłócenia wywołane przez rozproszenie światła poprzez wodę, a po przekroczeniu pewnego progu zaczynamy te zakłócenia wychwytywać.
Podobnie jest przy zjawisku mgły.
Szymijohn napisał(a):Były. Tylko nie zwróciłeś na to uwagi.
Czym bardziej woda jest zasobna w np. minerały tym to zjawisko będzie silniejsze.
Szymijohn napisał(a):To, że woda jest "kryształ" nie oznacza, że przenikalność świetlna wynosi 1:1.
To co widzisz czyli zmętnienie na dłuższej osi akwarium wynika zapewne właśnie z tego zjawiska, tj pochłaniania/rozpraszania światła przez wodę.
Edit:
Sugeruję nieoglądanie akwarium wzdłuż dłuższej osi ;P
Szymijohn napisał(a):Były.
Czym bardziej woda jest zasobna w np. minerały tym to zjawisko będzie silniejsze.
przerwa_92 napisał(a):I teraz już mam całkowity mętlik w głowie...
Kiryski i inne rybska nie syfią, a nawet jeśli lekko zruszą podłoże to jest tylko chwilowe zjawisko takiego jakby uniesienia się "piasku" bo pył jest drobniejszy, a go tu nie ma.
Także co byście robili w takiej sytuacji?
madman napisał(a):Siema! W Twoim temacie dotyczącym tego akwarium wyczytałem, iż miałeś jakiś czas temu zakwit wody a glonom udało się wręcz umordować jakieś tam rośliny (czy też roślinę ). Myślę, iż warto było napisać o tym również tutaj. Jeśli zakwit wystąpił niedawno (czyli do miesiąca temu) i ograniczyłeś się do jednego dnia porządków w akwa i dalej świecisz i nawozisz bez zmian - masz powód.
Wodę, którą pokazałeś na zdjęciach widziałem u siebie dwa razy - po zalaniu bakteriami (świeży zbiornik) oraz po za małej ilości podmian po zakwicie pierwotniaków (po prostu je rozcieńczyłem a nie pozbyłem się ich ).
miroon napisał(a):Poza silniejszym bombelkowaniem roślin co2 nie wpływa na klarowność.
Powrót do Glony - identyfikacja i zwalczanie
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość