.

Drodzy akwaryści!

Rabaty dla forumowiczów DFA
Kliknij tutaj aby dowiedzieć się więcej


Jak zrobić restart krewetkarium z krewetkami ?

[ Komentarze Facebooka]

Ogólne dyskusje

Moderatorzy: Grupa DFA, Grupa DFA

Jak zrobić restart krewetkarium z krewetkami ?

Postprzez marcin2983 » 14 cze 2015, o 16:59

Witam
Macie jakiś pomysł jak zrobić restart krewetkarium gdy nie mam pod ręką innej kostki która mogłaby pohulać zastępczo ze dwa tygodnie?
Restart chciałbym zrobić żeby wypłukać podłoże bo już nieciekawie wygląda i wywalić większość zielska bo przez nie prawie wcale krewet nie widać, a mech powłaził już w takie miejsca że mnie tylko wnerwia :).
Problem w tym, że oprócz red cherry, biene i crystal red pływa w nim kilka taiwanów małych i dużych.

Czy jeśli odleje połowę wody do jakiegoś naczynia tymczasowego (albo i więcej ile się da uzyskać), przeniosę do niego krewety na czas porządków, wyciągnę zielsko i podłoże z krewetkarium (shrimp sand aqua art), wypłukam podłoże a potem napełnię połowę krewetkarium świeżą RO uzdatnioną minerałami i spowrotem wleje tą wodę z naczynia tymczasowego razem z krewetami to coś przeżyje z tych taiwanów?

Podłoże ma rok ale ciągle trzyma stabilne parametry PH 6,5, Gh 6. Leje na nie wodę RO uzdatnianą shrimp mineral Aqua Artu (też się dziwie że taiwany na tym żyją i mają się dobrze :D )
Wydaje mi się że jeśli nie będę wogóle wymieniał podłoża i wleje sporo starej wody to parametry nie powinny zbytnio zaszaleć. Jak myślicie?
Z drugiej strony naczytałem się o taiwanach że zdychają na widok wiadra do podmian więc sam nie wiem...
U mnie pomimo braku jakichś szczególnych zabiegów pielęgnacyjnych (nie leję 10 uzdatniaczy i minerałów) żyją sobie już od ponad 8 miesięcy i rosną od maleńkości. Wszystkie się u mnie urodziły z zakupionych hybryd. Jasne, że wszystkie nie dorosły do dojrzałości, cześć padła gdzieś po drodze ale kilka się uchowało i szkoda ich teraz...

Ktoś się bawił w taki restart z taiwanami?
Avatar użytkownika
marcin2983
Donator
 
Posty: 944
Dołączył(a): 16 wrz 2012, o 18:15
Lokalizacja: Wrocław (Gaj)

Re: Jak zrobić restart krewetkarium z krewetkami ?

Postprzez MacGyver_74 » 14 cze 2015, o 17:41

Jeżeli nie masz zastępczej kostki to mogę ci pożyczyć 20x20x20 lub 50x30x30. Obecnie ich nie używam i nie planuję ich użycia w najbliższym czasie. Mieszkam też we pobliżu (Borowska/ Wieczysta).
Nawet jakieś nowe podłoże i filtr wewnętrzny się znajdzie.
Piotr
Avatar użytkownika
MacGyver_74
Donator
 
Posty: 73
Dołączył(a): 14 mar 2015, o 22:44
Lokalizacja: Wrocław

Re: Jak zrobić restart krewetkarium z krewetkami ?

Postprzez zygmuntpompa » 14 cze 2015, o 18:24

Mam kostkę 30x30x35 + kaskada + lampka jak byś chciał to zrobić w ten sposób to mogę użyczyć. Co do restartu to mniej więcej jak piszesz z tym że podłoże wypłucz w wodzie z krewetkarium (wiadomo po co). Dojrzałej wody zostaw sobie jak najwięcej z 70% a resztę dolejesz świeżej jak byś robił podmianę. Przez pierwszą dobę dobrze natleniaj wodę ale też bez przesady.
to coś przeżyje z tych taiwanów?

Marcin nikt Ci nie da żadnej gwarancji. Choć gdybyś zobaczył co ja wyrabiam z krewetkami aby je stymulować do prokreacji to byś nie miał wątpliwości i już dawno byś zrobił restart.
Leje na nie wodę RO uzdatnianą shrimp mineral Aqua Artu (też się dziwie że taiwany na tym żyją i mają się dobrze :D )



Z drugiej strony naczytałem się o taiwanach że zdychają na widok wiadra do podmian więc sam nie wiem.

Uważam że hodowcy i hodowcy-amatorzy w Polsce są sami sobie winni doprowadzając do małej odporności krewetek gdyż poprzez stosowanie różnych, różnistych wynalazków jakie nam oferują producenci które rzekomo mają poprawić warunki dla naszych podopiecznych tak naprawdę je osłabiają. Nie tak dawno ludzie trzymali krewetki na podłożach neutralnych i mineralizowali wodę prostymi związkami chemicznymi w tej chwili brzmi to dość absurdalnie. Ja do caridin cantonensis dodaje salty gh+ i fulvo tej samej firmy.
Są to tylko moje przemyślenia i proszę brać to z przymrużeniem oka.

3mam kciuki za udany restart.
pozdrawiam zygmuntpompa
Avatar użytkownika
zygmuntpompa
Donator
 
Posty: 495
Dołączył(a): 15 kwi 2013, o 07:44
Lokalizacja: wrocław

Re: Jak zrobić restart krewetkarium z krewetkami ?

Postprzez marcin2983 » 14 cze 2015, o 18:46

Dzięki serdeczne za propozycję użyczenia szkła :-) jeszcze to przemyśle bo nie wiem czy żona przeżyje trzy akwaria. Dopiero były trzy. Jak dojrzewala 200 to zwierzaki czekały w 60 i się trochę nasluchalem.
Narazie zbieram pomysły jak się za to zabrać ale dobrze wiedzieć że ktoś może poratowac sprzętem jakby co :-)
Avatar użytkownika
marcin2983
Donator
 
Posty: 944
Dołączył(a): 16 wrz 2012, o 18:15
Lokalizacja: Wrocław (Gaj)

Re: Jak zrobić restart krewetkarium z krewetkami ?

Postprzez tomhur » 14 cze 2015, o 19:13

Hej Marcinie.
Również się odezwę w tym temacie, bo jest u mnie cholernie na czasie - wczoraj robiłem restart na szybkiego - wiele osób mnie ukrzyżuje że za bardzo zaryzykowałem, ale cóż, nie wpadłem na pomysł pożyczenia akwarium, a śpieszyłem się z wodowaniem kreweci.
Napiszę krok po kroku, jak zrobiłem, ale jeśli masz inną opcję, nie pogniewam się jeśli ją wybierzesz ;)

A więc, w ostatnich dniach, padły mi znowu dwie mamuśki BB, jedna naprawdę blisko DBB - jako że mam dosyć wydłubywania już jajeczek z martwych samiczek, zdecydowałem się na "szybki" restart ze zmianą podłoża i filtra (gąbka została stara oczywiście).
Odlałem 2 litry wody z akwarium do wiaderka, aby przepłukać w niej gąbkę. Odlałem 2,5-3 litry wody do pojemnika plastikowego - tam wyławiane krewetki. I dwa wiaderka puste 15 litrowe na wodę którą uda się uratować z baniaka.
Opróżniłem połowę akwarium z wody, powyciągałem wszystkie dekoracje i rośliny i nadszedł czas na polowanie. Wyłowiłem około 120-130 BB i Pand - nawet nie chcę wiedzieć ile czasu straciłem na wyławianie 3mm maluchów... Gdy już nie mogłem znaleźć innych kreweci, wyciągnąłem filtr. Pat mini wymieniony na t-head 550. Gąbkę wypłukałem w miarę dokładnie w 2 litrach wody z akwa. Następnie włączyłem filtr w wiaderku gdzie miałem 15 litrów wody z akwarium, wszystkie korzonki, rośliny, lignity, aby bakteryje krążyły sobie w wodzie. Następnie odessałem resztę wody, którą udało się odratować. Wyszło coś około 26-28 litrów z 40 litrowego baniaka. Wysypałem stare podłoże, wyczyściłem baniaczek itd... Na spód pod podłoże nasypałem trochę bakterii azoo bio-pro, montmorillonit w proszku. Ułożyłem lignit, który ma tworzyć wysepkę na środku dna, nasypałem podłoże (benibachi super powder fulvic) średnio o grubości 1cm i poustawiałem ozdoby. Zalałem wodą odratowaną wodą z baniaczka, wsadziłem filtr i uruchomiłem. Dolałem 5 litrów RO, czystej, nieuzdatnionej, dosypałem odrobinę bakterii...
Bałem się od razu zwodować krewetki, aby pracujące podłoże ich nie zniszczyło. Akwarium po restarcie wystartowało wczoraj około 22ej, krewetki do baniaczka trafiły dzisiaj po 11ej (po 3 godzinach aklimatyzacji). Woda w pojemniku gdzie nocowały krewecie przewodność 306uS, w akwarium podczas aklimatyzacji około 290uS. Od 11ej nie zauważyłem żadnych zgonów, a zapewniam Cię że widać również te 3mm maluchy - jedynie odrobinę BB osłabły w kolorze, ale to z czasem wróci. A co najbardziej mnie cieszy, mamuśki nie gubią jajek, a tego najbardziej się obawiałem ;)
Wiem że za wcześnie mówić o sukcesie, ale według mnie pierwsze godziny są najważniejsze i uważam że najgorsze już za nimi.
Jeśli jednak chcesz zrobić wszystko książkowo i masz taką okazję, to popieram Cię w 100% - to było moje prywatne, małe ryzyko ;)
A tutaj kilka fotek z wczorajszej akcji - sorki za jakość - telefon i późnym wieczorem...
Krewecie w noclegowni:
Obrazek
Taki domek dla kreweci - podłoża zaledwie 0,5kg poszło ;P
Obrazek
Taki korzonek w odpowiednim czasie trafi na tył obok filtra - tylko obmyślam jakie mchy...
Obrazek
2 godziny po wpuszczeniu:
Obrazek
Obrazek
tomhur
Donator
 
Posty: 288
Dołączył(a): 5 paź 2014, o 07:12

Re: Jak zrobić restart krewetkarium z krewetkami ?

Postprzez marcin2983 » 14 cze 2015, o 19:41

Dzięki za obszerny opis. No ja właśnie chce spróbować coś jak Ty z tym że zostaje stare podłoże...
Avatar użytkownika
marcin2983
Donator
 
Posty: 944
Dołączył(a): 16 wrz 2012, o 18:15
Lokalizacja: Wrocław (Gaj)

Re: Jak zrobić restart krewetkarium z krewetkami ?

Postprzez tomhur » 14 cze 2015, o 20:22

A ile już działa podłoże? Nie lepiej wymienić od razu, niż za jakiś czas znów restart robić bo będzie powodowało jakieś problemy? Litr podłoża uważanego za "z wyższej półki" kosztuje 20zł, a dłużej pociągnie niż używane...
tomhur
Donator
 
Posty: 288
Dołączył(a): 5 paź 2014, o 07:12

Re: Jak zrobić restart krewetkarium z krewetkami ?

Postprzez zygmuntpompa » 14 cze 2015, o 20:32

Przepraszam za off top założyciela wątku.
Tomku nie boisz się że krewetki mogły się podtruć własnymi odchodami ?
pozdrawiam zygmuntpompa
Avatar użytkownika
zygmuntpompa
Donator
 
Posty: 495
Dołączył(a): 15 kwi 2013, o 07:44
Lokalizacja: wrocław

Re: Jak zrobić restart krewetkarium z krewetkami ?

Postprzez marcin2983 » 14 cze 2015, o 20:56

Podłoże ma rok. Parametry póki co są stabilne.
Boję się ze jak wymienię podłoże to parametry będą szaleć na początku...
Avatar użytkownika
marcin2983
Donator
 
Posty: 944
Dołączył(a): 16 wrz 2012, o 18:15
Lokalizacja: Wrocław (Gaj)

Re: Jak zrobić restart krewetkarium z krewetkami ?

Postprzez tomhur » 14 cze 2015, o 21:09

Sebastian, wytłumacz o co dokładnie chodzi z tym podtruciem... Chodzi o te padnięte mamuśki, czy o nocowanie w 3 litrach?
@Marcin - to prawda, że jak zmienisz podłoże na inne, parametry mogą się zmienić... Musiałbyś pomierzyć parametry na swoim podłożu i porównać do baniaków na podłożu docelowym. I musowo długa aklimatyzacją.
Zawsze możesz zmienić na nowe, ale takie same podłoże...
tomhur
Donator
 
Posty: 288
Dołączył(a): 5 paź 2014, o 07:12

Re: Jak zrobić restart krewetkarium z krewetkami ?

Postprzez zygmuntpompa » 14 cze 2015, o 21:19

O nocowanie w 3 litrach, to że padły 2 mamuśki to tylko Ty możesz tą zagadkę rozwikłać ;)
pozdrawiam zygmuntpompa
Avatar użytkownika
zygmuntpompa
Donator
 
Posty: 495
Dołączył(a): 15 kwi 2013, o 07:44
Lokalizacja: wrocław

Zostaw komentarz


Powrót do Forum ogólne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość