.

Drodzy akwaryści!

Rabaty dla forumowiczów DFA
Kliknij tutaj aby dowiedzieć się więcej


Jakie podłoże

[ Komentarze Facebooka]

Wszystko o podłożach używanych w akwariach.Nowości, testy, nasze doświadczenia

Moderator: Grupa DFA

Jakie podłoże

Postprzez Kajko » 24 kwi 2014, o 16:21

Co proponujecie pod piasek aby rośliny i krewecie miały się dobrze? W małym zbiorniku rośliny mi się rozpadają i ciągle mam mętną wodę , więc chyba go zrestartować a będę tam krewecie babaulti brązow- kawowe więc podłoże powinno być jasne stąd ten piasek ale co pod? :?:
Kajko
Użytkownik
 
Posty: 58
Dołączył(a): 21 lut 2014, o 14:49
Lokalizacja: Wrocław-Popowice

Re: Jakie podłoże

Postprzez Deadmau5 » 24 kwi 2014, o 17:08

Najzwyklejsza ziemia z ogrodniczego pod piach a rośliny będą zadowolone .
Avatar użytkownika
Deadmau5
Stały bywalec
 
Posty: 296
Dołączył(a): 6 kwi 2014, o 16:37
Lokalizacja: ok.Wałbrzycha

Re: Jakie podłoże

Postprzez Kajko » 24 kwi 2014, o 17:33

Jakieś kulki gliniano-torfowe czy coś takiego potrzebne będzie do ziemi trzeba ja jakoś wzbogacić :?:
Kajko
Użytkownik
 
Posty: 58
Dołączył(a): 21 lut 2014, o 14:49
Lokalizacja: Wrocław-Popowice

Re: Jakie podłoże

Postprzez piotr3939 » 24 kwi 2014, o 18:37

Czysty bazalt drobnej frakcji - nie dawalbym ziemii pod piasek - za to bazalt + ziemia juz tak
piotr3939
Stały bywalec
 
Posty: 355
Dołączył(a): 11 kwi 2014, o 15:10

Re: Jakie podłoże

Postprzez korzon » 24 kwi 2014, o 19:15

Ja mam w kostce ziemię 1-1,5cm,ale tylko tam gdzie saggitaria i eleocharis rośnie i na to ok.2cm piachu. Wszystko hula jak trzeba.
Avatar użytkownika
korzon
weteran
 
Posty: 2324
Dołączył(a): 30 lip 2013, o 13:13
Lokalizacja: Walbrzych

Re: Jakie podłoże

Postprzez Deadmau5 » 24 kwi 2014, o 21:41

@piotr3939 dlaczego nie dawałbyś ziemi pod piasek? Uzasadnij proszę.
@Kajko jak dasz ziemię to już kulki g-t nie potrzebne.
Avatar użytkownika
Deadmau5
Stały bywalec
 
Posty: 296
Dołączył(a): 6 kwi 2014, o 16:37
Lokalizacja: ok.Wałbrzycha

Re: Jakie podłoże

Postprzez piotr3939 » 24 kwi 2014, o 21:48

bo piasek luzny jest - to po 1 - jak go malo i machniesz czyms to ziemia na wierzchu i glony. Po 2 to jak dasz go za duzo z ziemia - to beztlenowka gwarantowana. To juz z glowa trzeba by robic
piotr3939
Stały bywalec
 
Posty: 355
Dołączył(a): 11 kwi 2014, o 15:10

Re: Jakie podłoże

Postprzez Deadmau5 » 25 kwi 2014, o 09:27

Strefy beztlenowe które są niby niebezpieczne to stary mit,który zaczyna odchodzić w niepamięć- na szczęście zresztą ;)
Piasku wystarczy 2cm na ziemię i nie będzie wychodziła na wierzch :P
Avatar użytkownika
Deadmau5
Stały bywalec
 
Posty: 296
Dołączył(a): 6 kwi 2014, o 16:37
Lokalizacja: ok.Wałbrzycha

Re: Jakie podłoże

Postprzez piotr3939 » 25 kwi 2014, o 09:41

Ja mowie o pewnych , specyficznych warunkach. Jaki mit ? A gnicie korzeni - co po niektorzy pisuja na forach to mit ? Tylko ze tam sa konkretne - specyficzne bledy - a nie centymetr ziemii i 2 cm piasku. To zaden mit - bo jak ktos napierdzieli tego tone - to klopoty murowane. I nikt mi nie powie - ze przy srednich rybach - jak machna - to centymetra piasku nie zdmuchna z tej ziemii - kilka - kilkanascie razy tak zrobia - i glony. Inaczej - jak ktos ma kostke np. i tam malenkie rybki i kreweteczki. To juz inna bajka
piotr3939
Stały bywalec
 
Posty: 355
Dołączył(a): 11 kwi 2014, o 15:10

Re: Jakie podłoże

Postprzez Szymijohn » 25 kwi 2014, o 10:05

Piotrze a wiesz, że wystarczy ziemię pod rośliny a tam to akurat można wykorzystać żwirek.
Strefy beztlenowe też są potrzebne.

Wysłane z mojego GT-I9105P przy użyciu Tapatalka
Avatar użytkownika
Szymijohn
Donator
 
Posty: 1027
Dołączył(a): 26 gru 2013, o 19:42
Lokalizacja: Nowogrodziec/Wrocław-Strzeganowice

Re: Jakie podłoże

Postprzez Deadmau5 » 25 kwi 2014, o 10:10

Oczywiście że wielkość ryb przy wzruszaniu podłoża ma znaczenie ale 2cm piasku naprawdę ciężko jest wzruszyć jednym machnięciem :P Rośliny przyczyniają się do usuwania stref beztlenowych, a nie są przez nie niszczone. To często powtarzana bzdura, która nie ma przełożenia na praktykę i na szczęście coraz więcej akwarystów się do tego przekonuje. Strefy beztlenowe w akwariach występują i tego nie zmienimy ale nie zagrażają one życiu w akwarium -a tego akwaryści boją się najbardziej.I zgodzę się że wszystko trzeba robić z głową :D Wolałbym żeby akwaryści wypowiadali się swoimi doświadczeniami a nie powtarzać ''plotki'' które nie muszą być prawdziwe.Głównie chodzi mi o to że większość twierdzi że strefy beztlenowe są złe i niebezpieczne - a to jest właśnie MIT :D
Avatar użytkownika
Deadmau5
Stały bywalec
 
Posty: 296
Dołączył(a): 6 kwi 2014, o 16:37
Lokalizacja: ok.Wałbrzycha

Re: Jakie podłoże

Postprzez Szymijohn » 25 kwi 2014, o 10:13

Strefy beztlenowe to siedlisko zła!!! A także pożytecznych bakterii ;) bez których nie domknie się cykl azotowy.

Wysłane z mojego GT-I9105P przy użyciu Tapatalka
Avatar użytkownika
Szymijohn
Donator
 
Posty: 1027
Dołączył(a): 26 gru 2013, o 19:42
Lokalizacja: Nowogrodziec/Wrocław-Strzeganowice

Re: Jakie podłoże

Postprzez Rygiel » 25 kwi 2014, o 10:19

W małym akwarium - nie narażając się na koszty, można by było pokusić się na jakiś gotowy substrat pod żwirowy(piaskowy)
Avatar użytkownika
Rygiel
Stały bywalec
 
Posty: 317
Dołączył(a): 3 mar 2014, o 18:45
Lokalizacja: Wołów - Nora

Re: Jakie podłoże

Postprzez Deadmau5 » 25 kwi 2014, o 10:20

Szymijohn napisał(a):Strefy beztlenowe to siedlisko zła!!! A także pożytecznych bakterii ;) bez których nie domknie się cykl azotowy.

Wysłane z mojego GT-I9105P przy użyciu Tapatalka


Więc nie odstraszajmy młodych akwarystów żeby nie robili tego czy tamtego bo ''beztlenówka gwarantowana'' ;)
Avatar użytkownika
Deadmau5
Stały bywalec
 
Posty: 296
Dołączył(a): 6 kwi 2014, o 16:37
Lokalizacja: ok.Wałbrzycha

Re: Jakie podłoże

Postprzez piotr3939 » 25 kwi 2014, o 11:02

Dobra Deadmaus - ty wiesz swoje - ja wiem swoje - doswiadczenie kwestionujesz me ? Malo mocy wyczuwam w tobie ;) Wszystko jest potrzebne z - umiarem - ja nie kwestionuje twego doswiadczenia - i ty nie rob tego. Poza tym - to takzwani przez ciebie mlodzi akwarysci robia takie bzdury - ze to sie w pale niemiesci - miedzy nami

A i jeszcze - odnosnie tych moich specyficznych warunkow i jak to kolega deadmaus okreslil mitow: Tu pozwole sobie zacytowac kolege z innego forum - dla mnie w pelni sie zgadzam z jego opinia i podzielam jego zdanie. I tak jak szymi powiedzial - te strefy sa potrzebne - jednak nie w calej warstwie podloza - bo to grozi katastrofa i gniciem korzeni - dlatego to luzniejsza warstwa - frakcja dna jest potrzebna przy jego grubszej warstwie. Cytuje i Pozdrawiam Zulixa:

,,zulix - 2010-12-27, 20:46
Strefy beztlenowe pomagają rozkładaniu ziemi, ale są wskazane na samym dole (tuż przy dnie). Powyżej podłoże powinno być dobrze napowietrzone, co powoduje przemiany produktów beztlenowców na pożądane i bezpieczne dla ryb. Natlenione podłoże jest wtedy, gdy mamy dużo roślin. Tak więc jak wsadzi się na prawdę dużo roślin to strefy beztlenowe, powodujące gnicie korzeni, znikają. Dla mnie to jedyny i najlepszy sposób ingerencji w działającym akwarium. ,,
piotr3939
Stały bywalec
 
Posty: 355
Dołączył(a): 11 kwi 2014, o 15:10

Re: Jakie podłoże

Postprzez Deadmau5 » 25 kwi 2014, o 11:15

Ja wcale nie kwestionuję Twojego doświadczenia, wręcz przeciwnie z chęcią wysłuchuję jak inni akwaryści radzą sobie z różnymi problemami i jakie mają zdanie na dany temat.Tylko zaznaczyłem żeby nie powtarzać mitów,bzdur,plotek ''bo gdzieś tam wyczytałem'' a dużo osób tak robi,powtarza nie mając własnego doświadzczenia.Nie napisałem tego bezpośrednio do Ciebie ;)

''Strefy beztlenowe pomagają rozkładaniu ziemi, ale są wskazane na samym dole (tuż przy dnie). Powyżej podłoże powinno być dobrze napowietrzone, co powoduje przemiany produktów beztlenowców na pożądane i bezpieczne dla ryb. Natlenione podłoże jest wtedy, gdy mamy dużo roślin. Tak więc jak wsadzi się na prawdę dużo roślin to strefy beztlenowe, powodujące gnicie korzeni, znikają. Dla mnie to jedyny i najlepszy sposób ingerencji w działającym akwarium.''- i tu się całkowicie zgadzam,napisałem to samo że rośliny przyczyniają się do usuwania stref beztlenowych, a nie są przez nie niszczone. :D


I jeszcze raz napiszę MITEM strefy beztlenowe które są uważane za złe i niebezpieczne dla życia w akwarium.
pozdrawiam
Avatar użytkownika
Deadmau5
Stały bywalec
 
Posty: 296
Dołączył(a): 6 kwi 2014, o 16:37
Lokalizacja: ok.Wałbrzycha

Re: Jakie podłoże

Postprzez piotr3939 » 25 kwi 2014, o 11:28

No ja mysle - ze nie pisales tego do mnie. Wszystko o czym mowie - popieram wlasnymi - 20 letnimi doswiadczeniami z dziesiatkami swoich akwariow. Strefy te jak wyzej powiedziane - sa niebezpieczne gdy malo roslin - przy bardzo grubym podlozu - kuzwa - maus - nie pajacoj ;)
piotr3939
Stały bywalec
 
Posty: 355
Dołączył(a): 11 kwi 2014, o 15:10

Re: Jakie podłoże

Postprzez Deadmau5 » 25 kwi 2014, o 11:36

piotr3939 napisał(a):No ja mysle - ze nie pisales tego do mnie. Wszystko o czym mowie - popieram wlasnymi - 20 letnimi doswiadczeniami z dziesiatkami swoich akwariow. Strefy te jak wyzej powiedziane - sa niebezpieczne gdy malo roslin - przy bardzo grubym podlozu - kuzwa - maus - nie pajacoj ;)



Czy według Ciebie 1,2-2cm ziemi i 2cm piasku to grube podłoże? :roftl: proszę Cię sam się motasz :D
Avatar użytkownika
Deadmau5
Stały bywalec
 
Posty: 296
Dołączył(a): 6 kwi 2014, o 16:37
Lokalizacja: ok.Wałbrzycha

Re: Jakie podłoże

Postprzez piotr3939 » 25 kwi 2014, o 11:37

Przeciez ja mowilem nie o twoim - czy kolegi przypadku - ja mowilem o duzych akwariach roslinnych - nie o jakichs karlach
piotr3939
Stały bywalec
 
Posty: 355
Dołączył(a): 11 kwi 2014, o 15:10

Re: Jakie podłoże

Postprzez piotr3939 » 25 kwi 2014, o 11:40

piotr3939 napisał(a):Ja mowie o pewnych , specyficznych warunkach. Jaki mit ? A gnicie korzeni - co po niektorzy pisuja na forach to mit ? Tylko ze tam sa konkretne - specyficzne bledy - a nie centymetr ziemii i 2 cm piasku. To zaden mit - bo jak ktos napierdzieli tego tone - to klopoty murowane. I nikt mi nie powie - ze przy srednich rybach - jak machna - to centymetra piasku nie zdmuchna z tej ziemii - kilka - kilkanascie razy tak zrobia - i glony. Inaczej - jak ktos ma kostke np. i tam malenkie rybki i kreweteczki. To juz inna bajka



To tutaj sie motam ? Przecie tu wlasnie mowi o duzych akwariach - a nie o mini szklankach :) Dziwny z ciebie czlowiek - chyba mlody jestes
piotr3939
Stały bywalec
 
Posty: 355
Dołączył(a): 11 kwi 2014, o 15:10

Re: Jakie podłoże

Postprzez Deadmau5 » 25 kwi 2014, o 11:59

Kajko napisał(a):Co proponujecie pod piasek aby rośliny i krewecie miały się dobrze? W małym zbiorniku rośliny mi się rozpadają i ciągle mam mętną wodę , więc chyba go zrestartować a będę tam krewecie babaulti brązow- kawowe więc podłoże powinno być jasne stąd ten piasek ale co pod? :?:


Kajko wyraźnie napisał że mały zbiornik i że chce piasek a Ty od razu odradzasz ziemię ''bo beztlenówka gwarantowana'' zamiast pomóc, doradzić.I teraz Kajko odpala internet i się naczyta że strefy beztlenowe niebezpieczne,złe siarkowodór zabije obsadę i wiele innych bzdur na ten temat.Forum jest po to żeby innym pomóc, podpowiedzieć a nie odstraszać a Ty to właśnie zrobiłeś stąd moja dyskusja.Jestem dziwny bo mam swoje zdanie?Wierz mi że wiek nie ma tutaj żadnego znaczenia ;)
Avatar użytkownika
Deadmau5
Stały bywalec
 
Posty: 296
Dołączył(a): 6 kwi 2014, o 16:37
Lokalizacja: ok.Wałbrzycha

Re: Jakie podłoże

Postprzez piotr3939 » 25 kwi 2014, o 12:34

dobra - przecie ja nikogo nie odstraszam. Tak jak mowilem. Nie mam 5 lat zeby sie klocic. Niewiem czy czytasz ze zrozumieniem to co napisalem. Teraz wyjezdzasz z malym akwarium. Niewiem czys typ klotliwy - bo gdybys nie byl - to bys zrozumial ze chodzi o duze zbiorniki a nie o karly. Jak kolega kajko ma karla - i da troszke ziemii i dobrze to podsypie - nie duzo nie malo - to moze byc - i tak tez powiedzialem. Nie bede sie sprzeczal z toba bo nie o tym ten temat. Napisalem w 1 czy 2 poscie ze trzeba to madrze zrobic - czyli gdybys byl madry i nieklotliwy - wyczytal bys ze nie duzo nie malo - a ty sie na sile chcesz klocic i po co ?
piotr3939
Stały bywalec
 
Posty: 355
Dołączył(a): 11 kwi 2014, o 15:10

Re: Jakie podłoże

Postprzez Rygiel » 25 kwi 2014, o 12:55

Piotr cały czas korzystam z twojej wiedzy. Coś mogłem przeoczyć z tym rozmiarem
Avatar użytkownika
Rygiel
Stały bywalec
 
Posty: 317
Dołączył(a): 3 mar 2014, o 18:45
Lokalizacja: Wołów - Nora

Re: Jakie podłoże

Postprzez piotr3939 » 25 kwi 2014, o 13:23

Dzieki Rygi. Milo ze komus sie cos przydaje. :)
piotr3939
Stały bywalec
 
Posty: 355
Dołączył(a): 11 kwi 2014, o 15:10

Zostaw komentarz


Powrót do Podłoża

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość