.

Drodzy akwaryści!

Rabaty dla forumowiczów DFA
Kliknij tutaj aby dowiedzieć się więcej


JBL FLORAPOL czy AQUABASIS?

[ Komentarze Facebooka]

Wszystko o podłożach używanych w akwariach.Nowości, testy, nasze doświadczenia

Moderator: Grupa DFA

JBL FLORAPOL czy AQUABASIS?

Postprzez gosiak » 18 sty 2012, o 22:22

Witam. Na forum jestem nowa. Akwarystyką zajmuję się od trochę ponad pół roku. Ciągle się uczę a jest jeszcze tyle do ogarnięcia...
Do rzeczy...
Które z tych dwóch podłoży wybrać? Kusi mnie skoncentrowany Florapol bo tańszy o wiele. Do 100l zbiornika 700g chciałam dać.
gosiak
Nowicjusz
 
Posty: 12
Dołączył(a): 20 gru 2011, o 23:50

Re: JBL FLORAPOL czy AQUABASIS?

Postprzez Andrzej » 18 sty 2012, o 23:06

Z własnego doświadczenia Ci nie powiem, ale czytając opis oba produkty są do siebie bardzo podobne, o ile nie takie same. Pozostaje raczej inna kwestia. Pomyśl, czy często przesadzasz, lub będziesz przesadzać roślinki?
Takie substraty wyciągnięte razem z korzeniami na powierzchnie podłoża mogą spowodować wykwity wody i glony. Czy jesteś już zdecydowana na któryś z tych produktów, czy może być np. podłoże aktywne? Podłoża aktywne są bardziej odporne na błędy akwarystów i co istotne przesadzanie roślin nie będzie zagrażało stabilności akwarium.
Pozdrawiam
Obrazek
Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! !
I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem.
Mail- shrimps.life@gmail.com
GG- 32663094
Pozdrawiam "leszcz25"
Avatar użytkownika
Andrzej
Grupa DFA
 
Posty: 2552
Dołączył(a): 15 gru 2009, o 22:51
Lokalizacja: Szczepanów (Dolnośląskie)

Re: JBL FLORAPOL czy AQUABASIS?

Postprzez gosiak » 18 sty 2012, o 23:24

Skusiły mnie sugestie z pewnego forum oraz cena (chyba jedna z najniższych). Dotąd miałam ziemie akwariową. No niestety czasem wysadzam lub sadze nowe roślinki. O podłożach aktywnych nie czytałam a jakieś konkretne polecasz?
gosiak
Nowicjusz
 
Posty: 12
Dołączył(a): 20 gru 2011, o 23:50

Re: JBL FLORAPOL czy AQUABASIS?

Postprzez gosiak » 18 sty 2012, o 23:29

Nie dodałam że chciałam położyć keramzyt na to podłoże a później żwirek wymieszany z JBL manado bo w samym Manado nie da się sadzić roślin.
gosiak
Nowicjusz
 
Posty: 12
Dołączył(a): 20 gru 2011, o 23:50

Re: JBL FLORAPOL czy AQUABASIS?

Postprzez Andrzej » 19 sty 2012, o 06:40

Manado jest lżejsze od żwirku i z czasem wyjdzie na powierzchnie, a żwir opadnie w dolne warstwy podłoża.
Nie wiem jakimi funduszami dysponujesz, bo ceny podłoża aktywnego znacznie się wachają. Dla obcięcia kosztów podłoża aktywnego można je wymieszać np. w stosunku 50/50 z manado, ale ciężko było by dobrać podobny kolor. Polecił bym Aqua substrate brązowe z Aquaartu ze względu na podobny kolor i dość przystępną cenę, ale jest on aktywny znacznie krócej niż np. Ada Africana, czy Malaya (podaję tylko kolorystycznie dobrane podłoża).
Może łatwiej będzie wybrać jeśli opiszesz Swoje plany dla tego zbiornika np. czy ma to być typowy holender, low tech, czy zwykłe ogólne akwarium.... Czy będzie sporo oświetlenia, czy będzie Co2 ? Jakie planujesz posadzić roślinki?
To wszystko istotne informacje dla prowadzenia akwarium łatwo i bezboleśnie...
Obrazek
Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! !
I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem.
Mail- shrimps.life@gmail.com
GG- 32663094
Pozdrawiam "leszcz25"
Avatar użytkownika
Andrzej
Grupa DFA
 
Posty: 2552
Dołączył(a): 15 gru 2009, o 22:51
Lokalizacja: Szczepanów (Dolnośląskie)

Re: JBL FLORAPOL czy AQUABASIS?

Postprzez gosiak » 19 sty 2012, o 08:45

Zbiornik jest zwykłym roślinno/ogólnym. Wymieniam bo żwirek, który jest aktualnie zatwardza mi wodę. Aktualnie mam ziemię ogrodową uniwersalną, miał być low tech ale glony mnie zżerają. W przyszłości nie chcę nawozić dodatkowo prócz CO2 i H2SO4, z lenistwa, braku czasu i braku wiedzy. Za każdym razem kiedy ekperymentowałam z nawozami miałam wysyp glonów. Teraz mam nitki, tego jeszcze nie przerabiałam.
Obsada to
1=1 ramirezka
7 szt Proporczykowaców Kap Lopez
5 szt Otosków
4 Kiryski Pandy (bedą jeszcze ze 2 jak przejdą kwarantanne w moim zoologiku)
kosiarka
będą ślimole Tymbolie (czy jakoś tak) 3szt i jeszcze jakieś inne 2 szt coś na B (zamówione)
Rośliny raczej mało wymagające ale nie rozróżniam

Chciałam dać na spód JBL Florapol ze żwirkiem na to keramzyt na to żwirek z manado ale ostatnie to jednak zły pomysł skoro i tak żwirek opadnie. Może aktywne z manado. Tylko czy jest sens?no i drożej a może aktywne z Filtusiem. Trochę taniej.
Czytałam gdzieś, że ziemia doniczkowa jako podłoże wydziela azotany i fosforany ale czy to prawda?
gosiak
Nowicjusz
 
Posty: 12
Dołączył(a): 20 gru 2011, o 23:50

Re: JBL FLORAPOL czy AQUABASIS?

Postprzez Andrzej » 19 sty 2012, o 16:45

Wszystko zależy jak będzie prowadzone akwarium po zalaniu. Jeżeli ma to być normalne ogólne z roślinami, to może nie ma sensu kombinować z aktywnymi (droższymi) podłożami. Według mnie po podsumowaniu Twoich wypowiedzi najrozsądniejszym rozwiązaniem będzie aquabasis oddzielony od warstwy wierzchniej siatką z włókna używaną do ociepleń, ale taką bez napisów etc... To zapobiegnie wydostaniu się substratu na powierzchnię, ale zdecydowanie utrudni wyrywanie roślin z podłoża.

Tak ziemia zawiera między innymi fosforany i azotany. Są one bardzo ważnymi składnikami odżywczymi dla roślin, a brak któregoś również może spowodować wysyp glonów, (napisałem to, bo chyba przy Twoim wyborze substratów znaczenie miał brak tych makroelementów?).
Pozdrawiam
Obrazek
Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! !
I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem.
Mail- shrimps.life@gmail.com
GG- 32663094
Pozdrawiam "leszcz25"
Avatar użytkownika
Andrzej
Grupa DFA
 
Posty: 2552
Dołączył(a): 15 gru 2009, o 22:51
Lokalizacja: Szczepanów (Dolnośląskie)

Re: JBL FLORAPOL czy AQUABASIS?

Postprzez gosiak » 19 sty 2012, o 19:18

Tak brałam te związki pod uwagę przy wyborze podłoża. Czy przy obecnej obsadzie nie będzie ich pod dostatkiem z nawozów naturalnych wytwarzanych przez ryby?
gosiak
Nowicjusz
 
Posty: 12
Dołączył(a): 20 gru 2011, o 23:50

Re: JBL FLORAPOL czy AQUABASIS?

Postprzez 3.14-ter » 19 sty 2012, o 19:38

gosiak napisał(a):Nie dodałam że chciałam położyć keramzyt na to podłoże a później żwirek wymieszany z JBL manado bo w samym Manado nie da się sadzić roślin.


A skąd te informacje, że się nie da? Owszem, Manado - przynajmniej na początku od zalania zbiornika - ma tendencję do częściowego lewitowania na powierzchni, ale wystarczy jedna prosta czynność, wskazana zresztą na opakowaniu. Przed włożeniem na dno akwarium należy je przepłukać gorącą wodą. A co do niemożności sadzenia roślin odpowiem, to nieprawda. Sadzi się może nie tak łatwo jak w żwirze, ale da się i wcale nie ma zagrożenia wypłynięciem, po 2-3 dobach już widać początki stabilnego ukorzeniania. Co do wyboru substratu, polecam Aquabasis, tylko nie należy przesadzić z ilością. Zamiast sugerowanych przez producenta 2-4 cm spokojnie wystarczy 1-1,5 cm i wówczas nie ma się problemu z gwałtownym wzrostem glonów wszelakiej maści, przy mniejszej warstwie łatwiej opanować te zjawiska i wcale nie ma problemów w niedoborem zawartych w podłożu minerałów i związków.
Avatar użytkownika
3.14-ter
Użytkownik
 
Posty: 44
Dołączył(a): 19 cze 2010, o 11:30
Lokalizacja: Wrocław

Re: JBL FLORAPOL czy AQUABASIS?

Postprzez walher » 4 kwi 2014, o 13:10

Aquabasics to podsypka pod manado lub żwirek. Ja osobiście poleciłbym zamiast manado pro H2o - polskie podłoże ale wg. mnie o niebo lepsze od manado - cięższe i większych rozmiarów.
walher
Nowicjusz
 
Posty: 1
Dołączył(a): 4 kwi 2014, o 12:18

Zostaw komentarz


Powrót do Podłoża

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość