.

Drodzy akwaryści!

Rabaty dla forumowiczów DFA
Kliknij tutaj aby dowiedzieć się więcej


Kamienie rzeczne do akwarium

[ Komentarze Facebooka]

Wszystko o podłożach używanych w akwariach.Nowości, testy, nasze doświadczenia

Moderator: Grupa DFA

Kamienie rzeczne do akwarium

Postprzez Przecier » 3 maja 2015, o 16:39

Witam, z góry zaznaczam że nie za wiele wiem o akwarystyce i dlatego takie pytania.
1. Czy i jakie kamienie/skały znalezione w rzece mogę dać do akwarium.
2. Czy trzeba taki kamień wygotować tak jak robi się to korzeniami ????
3. Dziś na spacerze byłem szukać korzeni, ale znalazłem dość duży kamień ( zdjęcie poniżej ), na zdjęciu nie wygląda zbyt ładnie ale na żywo wygląda jak by miał odciśniętą łapę dinozaura ( tak mi się skojarzyło :P ), i pytanie co to za kamień i czy mogę go do akwarium wsadzić???
Foto:
Obrazek

Obrazek
Wyższa technologia jest niczym magia :)

Zapraszam na mój kanał YT.
https://www.youtube.com/channel/UChC_JWdx2GMYwKCc1d-f5fw
Avatar użytkownika
Przecier
Użytkownik
 
Posty: 166
Dołączył(a): 3 maja 2015, o 15:04
Lokalizacja: Głuszyca

Re: Kamienie rzeczne do akwarium

Postprzez Szymijohn » 3 maja 2015, o 17:56

Sprawdź w kuchni, czy masz ocet.
Polej po powierzchni (zwłaszcza sprawdź tą brązową stronę, najprawdopodobniej jest to skaleń, więc może zatwardzać wodę, ale o ile nie puszcza baniek to bym się tym zbytnio nie martwił), jak się nie pieni to weź wygotuj tak z 20-30minut wystarczy ;)
Avatar użytkownika
Szymijohn
Donator
 
Posty: 1027
Dołączył(a): 26 gru 2013, o 19:42
Lokalizacja: Nowogrodziec/Wrocław-Strzeganowice

Re: Kamienie rzeczne do akwarium

Postprzez Przecier » 3 maja 2015, o 17:59

Ocet mam, zaraz sprawdzę, a jest jakaś określona grupa kamieni jakie można do akwarium dać a jakie nie?? Czy sposób z octem służy zawsze do sprawdzenia czy dany kamień można mieć w akwarium?
Wyższa technologia jest niczym magia :)

Zapraszam na mój kanał YT.
https://www.youtube.com/channel/UChC_JWdx2GMYwKCc1d-f5fw
Avatar użytkownika
Przecier
Użytkownik
 
Posty: 166
Dołączył(a): 3 maja 2015, o 15:04
Lokalizacja: Głuszyca

Re: Kamienie rzeczne do akwarium

Postprzez Oskarkor » 3 maja 2015, o 18:08

Zawszę dla pewności można takie kamyczki zalać wodą RO i sprawdzić parametry wody po X czasie. Wtedy ma się pewność 100% ;p
Oskarkor
Użytkownik
 
Posty: 62
Dołączył(a): 21 gru 2014, o 21:56
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: Kamienie rzeczne do akwarium

Postprzez Przecier » 3 maja 2015, o 18:23

Polałem tym octem, i nic sie nie pieniło, ani żadnych bąbelek nic nie zaobserwowałem, dla porównania nalałem trochę na beton na posadzce to zaraz się spieniło. A ten kamień gotować w samej wodzie czy roztworze solnym???
Wyższa technologia jest niczym magia :)

Zapraszam na mój kanał YT.
https://www.youtube.com/channel/UChC_JWdx2GMYwKCc1d-f5fw
Avatar użytkownika
Przecier
Użytkownik
 
Posty: 166
Dołączył(a): 3 maja 2015, o 15:04
Lokalizacja: Głuszyca

Re: Kamienie rzeczne do akwarium

Postprzez Szymijohn » 3 maja 2015, o 19:00

Bez octu
Avatar użytkownika
Szymijohn
Donator
 
Posty: 1027
Dołączył(a): 26 gru 2013, o 19:42
Lokalizacja: Nowogrodziec/Wrocław-Strzeganowice

Re: Kamienie rzeczne do akwarium

Postprzez Przecier » 3 maja 2015, o 19:14

Szymijohn napisał(a):Bez octu

Bez octu to wiem ale chodziło mi czy mam zrobić roztwór solny tak jak się robi gdy się gotuje korzenie???
Wyższa technologia jest niczym magia :)

Zapraszam na mój kanał YT.
https://www.youtube.com/channel/UChC_JWdx2GMYwKCc1d-f5fw
Avatar użytkownika
Przecier
Użytkownik
 
Posty: 166
Dołączył(a): 3 maja 2015, o 15:04
Lokalizacja: Głuszyca

Re: Kamienie rzeczne do akwarium

Postprzez miroon » 3 maja 2015, o 21:03

Teoretycznie kamienie które były wcześniej opłukiwane przez nurt rzeczny, można wkładać do akwarium bez obawy że zatwardzą wodę, nurt działający latami na wapń powierzchniowy kamienia szybko zostanie wypłukany.
Dodać należy że w akwarium nie ma takiego nurtu.
Pytałeś czy wszystkie kamienie nadają się do akwarium.
Tak, wszystkie, poza tymi ze szkodliwymi rudami metali ciężkich.
Z gotowaniem to przesada, wystarczy zalać naczynie wrzątkiem w którym są kamienie.
Avatar użytkownika
miroon
Donator
 
Posty: 973
Dołączył(a): 31 gru 2013, o 01:02
Lokalizacja: Bolesławiec, Venlo

Re: Kamienie rzeczne do akwarium

Postprzez Szymijohn » 3 maja 2015, o 21:54

Kurka tak to jest jak się robi dwie rzeczy na raz. Miało być bez soli
Wygotować warto aby pozbyć się drobnoustrojów. Samo zalanie wrzątkiem może nie wystarczyć
Avatar użytkownika
Szymijohn
Donator
 
Posty: 1027
Dołączył(a): 26 gru 2013, o 19:42
Lokalizacja: Nowogrodziec/Wrocław-Strzeganowice

Re: Kamienie rzeczne do akwarium

Postprzez miroon » 3 maja 2015, o 22:25

Teorii Szymi ilu akwarystów, sól jest tania i można zalać solanką. Nie widzę przeszkód, ale oby każdy wiedział by potem zalewany materiał wypłukać z soli. ;), nie oceniam nikogo negatywnie, ale znam przypadki kiedy tak robiono z korzeniami, no wesoło nie było.
Większość takich żywych drobnoustrojów zginie zalane nagłym wrzątkiem.
Więcej drobnoustrojów ma człowiek za paznokciami i wprowadza je do akwarium podczas porządków, mimo wszystko ekosystem w szkle sobie z tym poradzi. Więc uważam że gotowanie kamieni to... no śmiech na sali, nie raz mnie kiedyś wyśmiali specjaliści.
Kazali dać vegety i pieprzu.
Najwięcej drobnoustrojów, szkodników i żyjątek najczęściej towarzyszy nieodpowiednim dbaniem o czystość w akwarium.
Możesz nie wiem co i jak sterylizować wkładając do akwarium, a bez należytej higieny nie będzie miało to sensu.
IMHO, wyszczotkować, sparzyć, ponownie wyszczotkować, spłukać i siup.
Avatar użytkownika
miroon
Donator
 
Posty: 973
Dołączył(a): 31 gru 2013, o 01:02
Lokalizacja: Bolesławiec, Venlo

Re: Kamienie rzeczne do akwarium

Postprzez Szymijohn » 3 maja 2015, o 22:59

Grzesiek masz w 100% rację.
Tyle, że nie wiemy jakie są warunki bio w wodzie, z której pochodzi ów kamyk, nie wiemy nic o jego zpenetrowaniu przez drobnoustroje.
Ja bym jednak pogotował go trochę, tak by temperatura we wnętrzu podniosła się na chwilę ponad ustawowe 50 stC ;)
A rączki przed włożeniem do bańki zawsze trzeba umyć ;)
Avatar użytkownika
Szymijohn
Donator
 
Posty: 1027
Dołączył(a): 26 gru 2013, o 19:42
Lokalizacja: Nowogrodziec/Wrocław-Strzeganowice

Re: Kamienie rzeczne do akwarium

Postprzez Przecier » 4 maja 2015, o 19:50

Dla pewności dobrze go wygotuje, nic mnie to nie szkodzi tym bardziej że do założenia akwarium to mam jeszcze ze 2 tygodnie bo czekam na szafkę pod nie :)
A jutro wybieram się na poszukiwania korzenia :)
Tak czy inaczej bardzo dziękuje za wszystkie rady :)
Wyższa technologia jest niczym magia :)

Zapraszam na mój kanał YT.
https://www.youtube.com/channel/UChC_JWdx2GMYwKCc1d-f5fw
Avatar użytkownika
Przecier
Użytkownik
 
Posty: 166
Dołączył(a): 3 maja 2015, o 15:04
Lokalizacja: Głuszyca

Zostaw komentarz


Powrót do Podłoża

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość