Ponieważ red cherry robiły niezły syf bo było kilkadziesiąt, wszystkie znalazły nowe domy (trzy się jakoś przemyciły i zostały

).
Kostka przeszła restart, płukanie podłoża (zostało stare z obawy o skoki parametrów) i wywaliłem większość zielska żeby było widać krewetki. Niestety ze smutkiem stwierdzam że nie widziałem żadnego taiwana a było ich wcześniej kilka różnych. Zatem warunki im nie pozwoliły dożyć późnej starości...
Może teraz przy sporo mniejszej obsadzie azoty będą mniejsze i coś taiwanowatego przetrwa o ile jeszcze się pojawi. Jak nie to kolejny restart i wymiana wszystkiego. Rady i uwagi mile widziane
Na dziś dzień wygląda to wszystko mniej więcej tak...
-- 2 wrz 2015, o 16:54 --
Info ku przestrodze... Nie chciałem pozyczac kostki żeby nie robić nikomu kłopotu i mam za swoje.
Po wyplukaniu podloza ph poszło ostro w dół. Obecnie test 6,0-7,6 jbl jest poniżej skali. Kolor mocno żółty więc sporo poniżej 6...
Po długiej aklimatyzacji krewetki zachowywały się ok. Po tygodniu zaczęły się pierwsze zgony. Wtedy zrzucalem to na upały bo temp dochodzila do 27 - 28 stopni. Padlo 15 sztuk w ciągu tygodnia. Nie pomogły czestsze podmiany i chłodzenie wody.
Na chwilę obecną padlo 3/4 populacji. Zostało może z 15 sztuk...
Co ciekawe padają głównie crystal red. Czarne nie padały, w każdym razie nie zauważyłem.
Przez rok udało mi się prowadzić krewety na podłożu Aqua artu i z uzdatniaczem tej samej firmy aż wkoncu masakra... Było dużo maluchów, wszystkie rosły i miały kolejne maluchy. A teraz pozamiatane.
Jak mi złość minie może zrobię restart na innym podłożu o ile zostanie jakaś zwierzyna przy życiu...
-- 17 sty 2016, o 21:40 --
Po katastrofie wszystko od nowa. Tym razem bez zielska żeby było widać zwierzynę.
Podłoże beni fulvic normal.
Dzięki dla tomhur i walker_1 za krewetki
-- 27 sty 2018, o 13:30 --
Po dwóch latach przyszedł czas na restart.
Ponieważ ciemne podłoże już mi się trochę opatrzyło wybór padł na JBL Proscape Shrimp Soil Beige.
Jak Wam się widzi taki kolor?
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.