.

Drodzy akwaryści!

Rabaty dla forumowiczów DFA
Kliknij tutaj aby dowiedzieć się więcej


Nadmiar azotynow w nowym akwarium

[ Komentarze Facebooka]

Ogólne dyskusje

Moderatorzy: Grupa DFA, Grupa DFA

Nadmiar azotynow w nowym akwarium

Postprzez Agata K » 1 paź 2014, o 17:45

Bardzo prosze o pomoc. 2 tygodnie temu kupilismy akwarium. Nie ma w nim jeszcze zadnych zwierzat, tylko rosliny. Woda jest filtrowana przez caly czas. Swiatlo sie pali. I dzis zmierzylismy poziom no2 - 1mg/l. Co robic? Woda w kranie czysta, poziom 0. Czy zakup Nitrobacter pomoze? Z gory dziekuje za odpowiedz.
Agata
Agata K
Nowicjusz
 
Posty: 4
Dołączył(a): 1 paź 2014, o 17:43

Re: Nadmiar azotynow w nowym akwarium

Postprzez iwagumi adi » 1 paź 2014, o 17:51

Tooo nic nowego w tak świeżym akwarium to normalne. Jeszcze akwarium nie dojrzało. Jest za mało bakterii nitryfikacyjnych, cierpliwości :)
Avatar użytkownika
iwagumi adi
Użytkownik
 
Posty: 191
Dołączył(a): 9 gru 2013, o 21:37
Lokalizacja: Wrocław/Krzyki

Re: Nadmiar azotynow w nowym akwarium

Postprzez Agata K » 1 paź 2014, o 17:54

Bardzo dziekuje!
Agata K
Nowicjusz
 
Posty: 4
Dołączył(a): 1 paź 2014, o 17:43

Re: Nadmiar azotynow w nowym akwarium

Postprzez r4ll » 1 paź 2014, o 18:34

By przyśpieszyć ten proces możesz np. 'zabrudzić' swoje akwarium czyimś brudnym filtrem z dojrzałego akwarium. Równie skuteczne jest pożyczenie od kogoś podłoża (jezeli jest te same) lub po prostu wodę z podmianki z dojrzałego baniaka.
r4ll
Donator
 
Posty: 633
Dołączył(a): 26 sty 2014, o 23:15

Re: Nadmiar azotynow w nowym akwarium

Postprzez slavio » 1 paź 2014, o 19:02

Napisz gdzie mieszkasz.... moze ktoś pomoże np. W zaaplikowaniu nowego zycia
slavio
Donator
 
Posty: 697
Dołączył(a): 23 lut 2012, o 20:19
Lokalizacja: Wroclaw

Re: Nadmiar azotynow w nowym akwarium

Postprzez Agata K » 1 paź 2014, o 19:09

Sprobuje zabrudzic :-) Mysle, ze pomoze pan ze sklepu, gdzie wszystko kupilam, znajomych akwarystow nie mam a mieszkam w Niemczech. Bardzo wszystkim dziekuje za pomoc. Pozdrawiam serdecznie!
Agata K
Nowicjusz
 
Posty: 4
Dołączył(a): 1 paź 2014, o 17:43

Re: Nadmiar azotynow w nowym akwarium

Postprzez slavio » 1 paź 2014, o 19:27

Zeby zabrudzic: idziesz do sklepu, kupujesz dwie rybki ktore traktujesz jak startery.... one maja dostarczyc amoniak który bedzie pokarmem dla bakterii. Mozna również nie kupować rybek tylko samemu pobawić się w gupika..... i po trochę uryny wlewac do akwarium.
slavio
Donator
 
Posty: 697
Dołączył(a): 23 lut 2012, o 20:19
Lokalizacja: Wroclaw

Re: Nadmiar azotynow w nowym akwarium

Postprzez zygmuntpompa » 1 paź 2014, o 19:37

Zeby zabrudzic: idziesz do sklepu, kupujesz dwie rybki ktore traktujesz jak startery.... one maja dostarczyc amoniak który bedzie pokarmem dla bakterii. Mozna również nie kupować rybek tylko samemu pobawić się w gupika..... i po trochę uryny wlewac do akwarium.

A nie można po prostu poczekać? Tylko męczyć zwierzaki!
pozdrawiam zygmuntpompa
Avatar użytkownika
zygmuntpompa
Donator
 
Posty: 495
Dołączył(a): 15 kwi 2013, o 07:44
Lokalizacja: wrocław

Re: Nadmiar azotynow w nowym akwarium

Postprzez Wrokla » 1 paź 2014, o 19:58

Maleńka szczypta karmy dla rybek / maleńki kawałek filetu rybnego / parę kropelek amoniaku - wszystkie chwyty dozwolone, tlenek azotu to tlenek azotu. Ale nie wcześniej, niż tydzień po roślinach - niech się przyjmą na spokojnie, potem produkcja.
No i spokojnie, spadnie. Dwa tygodnie to jeszcze noworodek przecież! ;)
Gabriela
Obrazek
Wrokla
Stały bywalec
 
Posty: 328
Dołączył(a): 28 sie 2014, o 14:38

Re: Nadmiar azotynow w nowym akwarium

Postprzez Agata K » 8 paź 2014, o 20:06

Dziekuje wszystkim, atotyny i cala reszta juz w normie :-)
Agata K
Nowicjusz
 
Posty: 4
Dołączył(a): 1 paź 2014, o 17:43

Zostaw komentarz


Powrót do Forum ogólne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość