.

Drodzy akwaryści!

Rabaty dla forumowiczów DFA
Kliknij tutaj aby dowiedzieć się więcej


Nowe akwarium

[ Komentarze Facebooka]

Ogólne dyskusje

Moderatorzy: Grupa DFA, Grupa DFA

Nowe akwarium

Postprzez poziom » 13 lut 2015, o 20:24

Hej,

w najbliższym czasie nastąpi u mnie zmiana szkła z 54l na standardowe 112l (80x35x40). Uprzedzając pytania czemu nie na większe ;), ponieważ to jest max jaki zmieści się do kawalerki i brakło na te 100 cm ;/. Szkło już praktycznie kupione. Zostały takie drobiazgi jak szafka i filtr, itp.

Będę składał szafkę na wzór ADA Wood Cabinet na płycie wiórowej z Casto lub z polecanej kiedyś tutaj stolarni przy okazji innego projektu. Płyta biała, 18mm.
Wizualizacja (grafika zapożyczona z http://www.ukaps.org)

Obrazek
Obrazek

Oczywiście wymiary się zmienią będą dostosowane do wielkości mojego akwarium. Głębokość jaką chcę zrobić to 40 cm, będzie ok? Wysokość pozostaje jak na grafice 750 lub może 770 (na takiej obecnie mam zbiornik).

Filtr jaki chcę zakupić to JBL e901, myślałem też nad e701 jednak zdecydował większy litraż na złoże bakteryjne, dobry wybór?
Do nowych dodają jakieś wypełnienie Micromic, w sumie nie wiem co to więc polećcie co tam wrzucić (ceramika?).

Podłoże będzie na piasku do piaskownic z OBI - pielęgniczki :) jednak mocne BW to nie będzie gdyż luba lubi dodać swoje 3 grosze i nie ma przebacz 8) .
Oświetlenie 2xT8 18W

Jakby komuś zalegały ciekawe korzenie w na prawdę rozsądnych pieniądzach też można dać znać. Do bańki dostanę spory, toporny korzeń (na oko 40x15x15) plus to co wyjmę z obecnej aranżacji (2 sztuki).

Akwarium trzeba zdezynfekować? czy zwykłe mycie wystarczy?

Woda kranowit. Chyba Wszystko.
Avatar użytkownika
poziom
Użytkownik
 
Posty: 32
Dołączył(a): 9 sty 2014, o 17:40
Lokalizacja: Wrocław

Re: Nowe akwarium

Postprzez Rygiel » 13 lut 2015, o 20:32

Szerokość jaką polecam to 60,80,100 cm jak chcesz być oryginalny to 90, głębokość to przy 60 cm pasuje mi 45 ;) i tu ale :v:
Avatar użytkownika
Rygiel
Stały bywalec
 
Posty: 317
Dołączył(a): 3 mar 2014, o 18:45
Lokalizacja: Wołów - Nora

Re: Nowe akwarium

Postprzez iwagumi adi » 13 lut 2015, o 20:34

Co do filtra bardzo dobry, sam mam e901 i złego słowa nie powiem. Lepiej kupić mocniejszy, nad filtracji nigdy za wiele :)
Avatar użytkownika
iwagumi adi
Użytkownik
 
Posty: 191
Dołączył(a): 9 gru 2013, o 21:37
Lokalizacja: Wrocław/Krzyki

Re: Nowe akwarium

Postprzez zimx » 13 lut 2015, o 22:16

Zamiast ceramiki, polecam lawę ;) Normalnie umyj, musisz się tylko pozbyć "odpadów poprodukcyjnych" ;]
240l

Dawid
Avatar użytkownika
zimx
Donator
 
Posty: 356
Dołączył(a): 28 lip 2014, o 18:31
Lokalizacja: ok. Wałbrzycha

Re: Nowe akwarium

Postprzez poziom » 14 lut 2015, o 09:48

Rygiel napisał(a):Szerokość jaką polecam to 60,80,100 cm jak chcesz być oryginalny to 90, głębokość to przy 60 cm pasuje mi 45 ;) i tu ale :v:


szerokość oczywiście będzie 80cm, głębokość 45cm dalej jest w rozważaniach i w sumie jestem bardziej za nią niż 40cm

zimx napisał(a):Zamiast ceramiki, polecam lawę ;) Normalnie umyj, musisz się tylko pozbyć "odpadów poprodukcyjnych" ;]


a cóż to te odpady? :>
Avatar użytkownika
poziom
Użytkownik
 
Posty: 32
Dołączył(a): 9 sty 2014, o 17:40
Lokalizacja: Wrocław

Re: Nowe akwarium

Postprzez zimx » 14 lut 2015, o 09:56

Kiedy kupiłem swoje pierwsze akwarium, może po prostu jakaś leniwa firma robiła, ale miałem jakieś resztki silikonu i jakby lekko tłuste szyby, kawałki papieru przyklejone od spodu ;) musisz kupić i obejrzeć ;) zobaczysz na pewno co jest do umycia ;)
240l

Dawid
Avatar użytkownika
zimx
Donator
 
Posty: 356
Dołączył(a): 28 lip 2014, o 18:31
Lokalizacja: ok. Wałbrzycha

Re: Nowe akwarium

Postprzez poziom » 14 lut 2015, o 10:35

a widzisz, ja myślałem że te odpady tyczą się lawy ;). Zakupione akwarium jest używane, więc pewnie już pozbawione produkcyjnego syfu.

Inne pytanie: rybki będę przewoził w słoiku ;) czy wieko musi posiadać dziurki czy można na czas podróży "zakisić" robale. Wojaż lokalny więc do kilkudziesięciu minut w zamknięciu.
Avatar użytkownika
poziom
Użytkownik
 
Posty: 32
Dołączył(a): 9 sty 2014, o 17:40
Lokalizacja: Wrocław

Re: Nowe akwarium

Postprzez zimx » 14 lut 2015, o 11:00

Aaa lawy, ja ze dwa razy przepłukałem tylko i było ok ;) a co do ryb, to raczej nie ma problemu ;) dadzą radę :)
240l

Dawid
Avatar użytkownika
zimx
Donator
 
Posty: 356
Dołączył(a): 28 lip 2014, o 18:31
Lokalizacja: ok. Wałbrzycha

Re: Nowe akwarium

Postprzez Wrokla » 14 lut 2015, o 17:24

Bałabym się raczej, że poobijają się o ścianki. Lepiej w podwójny (/potrójny) woreczek do mrożonek i do pudła wyłożonego kocem/gazetami/ze styropianu.
Gabriela
Obrazek
Wrokla
Stały bywalec
 
Posty: 328
Dołączył(a): 28 sie 2014, o 14:38

Re: Nowe akwarium

Postprzez poziom » 15 lut 2015, o 14:25

Wracając do szafki, projekt delikatnie się zmieni jak już pisałem.

Na pewno spód będzie płytszy (pod drzwiczkami będzie wolna przestrzeń),
Pod frontowym panelem będzie przykręcony identyczny panel, oczywiście węższy który wpadnie pomiędzy boczne ściany. Do niego zostanie przykręcony wspomniany panel. Do tego celu będą kołki i jakieś małe wkręty by przód panelu został nienaruszony.
Miejsca cięcia które będą widoczne zostaną oklejone czy ich grubość (podobno ok 1mm) brać pod uwagę przy wymiarowaniu formatek?
Dodatkowo, drzwiczki zwymiarować o 1mm mniej czy np o więcej mm po każdej ze stron? Biorąc pod uwagę linijkę wyżej?
Oczywiście drzwi mają być na równo z bocznymi ścianami.

Podpowiedzi mile widziane :)
Avatar użytkownika
poziom
Użytkownik
 
Posty: 32
Dołączył(a): 9 sty 2014, o 17:40
Lokalizacja: Wrocław

Re: Nowe akwarium

Postprzez zimx » 15 lut 2015, o 23:29

Drzwiczki musisz na pewno wymiarować 1mm mniej bo Ci się nie zamkną jak będą tak idealnie spasowane :D
240l

Dawid
Avatar użytkownika
zimx
Donator
 
Posty: 356
Dołączył(a): 28 lip 2014, o 18:31
Lokalizacja: ok. Wałbrzycha

Re: Nowe akwarium

Postprzez poziom » 17 lut 2015, o 12:55

w sumie było to logiczne bo pomniejszyłem ich wymiar na wejściu ale spytać nie zaszkodziło ;).

Formatki się docinają. Przy montażu będę opierał się na kołkach (8mm), kleju i konfirmatach (7mm x 50mm).
Konfirmaty użyję do przykręcenia górnej i dolnej płyty do ścian bocznych, łącznie 8 sztuk. Wystarczy?
Plecy też na konfirmaty czy to już fanaberia i kołki wystarczą?
Avatar użytkownika
poziom
Użytkownik
 
Posty: 32
Dołączył(a): 9 sty 2014, o 17:40
Lokalizacja: Wrocław

Re: Nowe akwarium

Postprzez zimx » 17 lut 2015, o 13:50

Strzeżonego Pan strzeże ;) ostrożności nigdy za wiele, a lepszego sposobu montażu meblówki nie znam :)
240l

Dawid
Avatar użytkownika
zimx
Donator
 
Posty: 356
Dołączył(a): 28 lip 2014, o 18:31
Lokalizacja: ok. Wałbrzycha

Zostaw komentarz


Powrót do Forum ogólne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość