.

Drodzy akwaryści!

Rabaty dla forumowiczów DFA
Kliknij tutaj aby dowiedzieć się więcej


Podłoże do mojego akwarium, co radzicie?

[ Komentarze Facebooka]

Wszystko o podłożach używanych w akwariach.Nowości, testy, nasze doświadczenia

Moderator: Grupa DFA

Podłoże do mojego akwarium, co radzicie?

Postprzez Przecier » 10 cze 2015, o 19:30

Witam, słuchajcie chce założyć akwarium w stylu naturalnym ale mniej więcej w takim:


Obrazek


Wiadomo, takiego efektu jak na fotce to się nie spodziewam ale przyjmijmy tą fotkę za motyw przewodni i teraz pytanko odnośnie podłożą.
Jakie??? podoba mi się to: AZOO PLANT GROWER BED https://www.akwarystyczny24.pl/azoo-plant-grower-bed-czarne-6l-podloze-do-akwarium-roslinnego-p-2938.html
Ale co pod nie dać? Ziemie ogrodową???? Czy może macie lepszy pomysł?
Założenia na roślinki w moim akwarium to przede wszystkim trawnik i mchy na korzeniu.
Akwarium mam 120l.
Wyższa technologia jest niczym magia :)

Zapraszam na mój kanał YT.
https://www.youtube.com/channel/UChC_JWdx2GMYwKCc1d-f5fw
Avatar użytkownika
Przecier
Użytkownik
 
Posty: 166
Dołączył(a): 3 maja 2015, o 15:04
Lokalizacja: Głuszyca

Re: Podłoże do mojego akwarium, co radzicie?

Postprzez Morfi » 10 cze 2015, o 19:39

Może zamiast tego azoo, dać czarną lawę ? Wygląda bardzo podobnie w sumie, a wyjdzie taniej i pewnie będzie mieć lepsze właściwości.
http://sklep.wulkangarden.com/aqua-subs ... litry.html
Ja pod swoja lawę dałem JBL auabasic + ziemię do palm ...
aktualne 125l After the apocalypse -> post44599.html#p44599
zakończone 192l NEST -> nest-t4323.html
zakończone 192l RED HILLS -> red-hills-t5683.html
zakończone 192l RIVERSIDE -> riverside-t6376.html
Avatar użytkownika
Morfi
Donator
 
Posty: 528
Dołączył(a): 7 lip 2014, o 18:11
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: Podłoże do mojego akwarium, co radzicie?

Postprzez Przecier » 10 cze 2015, o 19:46

Nad lawą też myślałem :) A co do JBL auabasic to oprócz niego dać też ziemie ogrodową ????
Wyższa technologia jest niczym magia :)

Zapraszam na mój kanał YT.
https://www.youtube.com/channel/UChC_JWdx2GMYwKCc1d-f5fw
Avatar użytkownika
Przecier
Użytkownik
 
Posty: 166
Dołączył(a): 3 maja 2015, o 15:04
Lokalizacja: Głuszyca

Re: Podłoże do mojego akwarium, co radzicie?

Postprzez Morfi » 10 cze 2015, o 19:48

Przecier napisał(a):Nad lawą też myślałem :) A co do JBL auabasic to oprócz niego dać też ziemie ogrodową ????


Ja wymieszałem z ziemią do palm z ogrodniczego ... oraz dodałem jeszcze kulki gliniane dla urozmaicenia diety :mrgreen: Zielsko rośnie jak się patrzy :v:
aktualne 125l After the apocalypse -> post44599.html#p44599
zakończone 192l NEST -> nest-t4323.html
zakończone 192l RED HILLS -> red-hills-t5683.html
zakończone 192l RIVERSIDE -> riverside-t6376.html
Avatar użytkownika
Morfi
Donator
 
Posty: 528
Dołączył(a): 7 lip 2014, o 18:11
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: Podłoże do mojego akwarium, co radzicie?

Postprzez kickbass » 10 cze 2015, o 20:04

Ja preferuje rozwiązanie substrat (jbl aquabasic) + drobny żwir rzeczny 1-3mm. Jest to system tani i skuteczny, choć następna będzie ziemia ogrodowa na pewno.

Zalety:
Cena (5 razy taniej niż Twoja propozycja), podłoże się nie rozpada - można wyrwać trawnik z miejsca w którym nie chcemy aby rósł bez unoszenia tony pyłu w wodzie z podłoża aktywnego, rośliny rosną na tym super a w okrągłym żwirze świetnie się sadzi. Nie ma problemu z uwalnianiem bomby chemicznej przy starcie zbiornika, brak problemu z pochłanianiem np. fosfor w nowym podłożu aktywnym który na początku utrudnia znalezienia rozwiązania nawozowego. Podłoże aktywne po 3mc jak i żwir po 3mc są tak samo jałowe :D

Wady:
Żwir wygląda jak żwir. Przy zarośniętym zbiorniku może się zdarzyć że jest widoczny jedynie przy przedniej szybie. Oczywiście jest na to sposób (przy przedniej szybie można kupić 1L czarnego granulatu i podsypać) ale i tak widoczny nie najlepiej wygląda, podłoże aktywne lepiej wygląda na zdjęcia ale i przede wszystkim w opisie akwarium na forum (tak, tak, są osoby które na to zwracają uwagę). Super wybredne rośliny podobno rosną jedynie na ADA :roftl:

start.jpg

3tygodnie.jpg
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Avatar użytkownika
kickbass
Użytkownik
 
Posty: 51
Dołączył(a): 4 mar 2014, o 19:10

Re: Podłoże do mojego akwarium, co radzicie?

Postprzez Rygiel » 10 cze 2015, o 20:56

Wystarczy zwykły kwarc może być barwiony (np. czarny) + firmowe kapsułki lub zwyczajne pałeczki nawozowe do roślin doniczkowych :) proste, praktyczne i skuteczne rozwiązanie ( może nie w 100%, ale w ten sposób można odpuścić sobie nawożenie słupa wody). Odradzam aquabasic równie dobrze możesz użyć ziemi, proponuję za to http://microsites.jbl.de/ProScape/ i na łamach Forum podzielić się spostrzeżeniami ;) :v:
Avatar użytkownika
Rygiel
Stały bywalec
 
Posty: 317
Dołączył(a): 3 mar 2014, o 18:45
Lokalizacja: Wołów - Nora

Re: Podłoże do mojego akwarium, co radzicie?

Postprzez miroon » 10 cze 2015, o 22:55

kickbass napisał(a):Ja preferuje rozwiązanie substrat (jbl aquabasic) + drobny żwir rzeczny 1-3mm. Jest to system tani i skuteczny, choć następna będzie ziemia ogrodowa na pewno.

Zalety:
Cena (5 razy taniej niż Twoja propozycja), podłoże się nie rozpada - można wyrwać trawnik z miejsca w którym nie chcemy aby rósł bez unoszenia tony pyłu w wodzie z podłoża aktywnego, rośliny rosną na tym super a w okrągłym żwirze świetnie się sadzi. Nie ma problemu z uwalnianiem bomby chemicznej przy starcie zbiornika, brak problemu z pochłanianiem np. fosfor w nowym podłożu aktywnym który na początku utrudnia znalezienia rozwiązania nawozowego. Podłoże aktywne po 3mc jak i żwir po 3mc są tak samo jałowe :D

Wady:
Żwir wygląda jak żwir. Przy zarośniętym zbiorniku może się zdarzyć że jest widoczny jedynie przy przedniej szybie. Oczywiście jest na to sposób (przy przedniej szybie można kupić 1L czarnego granulatu i podsypać) ale i tak widoczny nie najlepiej wygląda, podłoże aktywne lepiej wygląda na zdjęcia ale i przede wszystkim w opisie akwarium na forum (tak, tak, są osoby które na to zwracają uwagę).

start.jpg

3tygodnie.jpg

Podpisuję się pod tym.
Mam akwarium roślinne na tym podłożu od ponad dwóch lat.
Na największym forum roślinnym w Polsce zostało wyróżnione, na głównej stronie facebook.
Co do wad, to sam ich nie widzę, podłoże aktywne wcale nie wygląda najlepiej, nie podłoże się foci, a efekty pracy, no chyba że ktoś woli inaczej.
Super wybredne rośliny podobno rosną jedynie na ADA :roftl:

Oczywiście to wymysły.
Rozumiem ironię :D.
Avatar użytkownika
miroon
Donator
 
Posty: 973
Dołączył(a): 31 gru 2013, o 01:02
Lokalizacja: Bolesławiec, Venlo

Re: Podłoże do mojego akwarium, co radzicie?

Postprzez Przecier » 11 cze 2015, o 18:57

Dziękuje za wszystkie rady, skoro wszyscy odradzają mi to AZOO PLANT GROWER BED ( choć bardzo mi się podoba ), to chyba już wole tą lawę wulkaniczną http://sklep.wulkangarden.com/aqua-substrate/56-nerowulkan-akwarystyczne-podloze-wulkaniczne-1-4-mm-33-litry.html co kolega Morfi zaproponował, bo jeśli chodzi o moje akwarium to poza jasną plażą nie chce tam dawać jasnego podłoża.
Rygiel napisał(a):W Odradzam aquabasic równie dobrze możesz użyć ziemi, proponuję za to http://microsites.jbl.de/ProScape/ i na łamach Forum podzielić się spostrzeżeniami ;) :v:

Czemu odradzasz i czy to podłoże jest na prawdę tak dobre że je polecasz??? ( bardzo podobne do tego AZOO PLANT - podoba mi sie :) )
http://allegro.pl/jbl-podloze-plantsoil-9l-brown-ciemne-proscape-i5134131920.html


Kolejna sprawa załóżmy, że wybrałem tą tańszą opcje czyli lawę, to co pod spód dać? Samą ziemie ogrodową czy coś jeszcze, bo mam już kupione "JBL DIE KUGELN 7+13" nawóz w kulkach do podłoża. Czy to wystarczy + ziemia, i na to lawę???


kickbass napisał(a):Ja preferuje rozwiązanie substrat (jbl aquabasic) + drobny żwir rzeczny 1-3mm. Jest to system tani i skuteczny, choć następna będzie ziemia ogrodowa na pewno.

Czyli jak daje JBL Aquabasic to już ziemia jest zbędna???
Wyższa technologia jest niczym magia :)

Zapraszam na mój kanał YT.
https://www.youtube.com/channel/UChC_JWdx2GMYwKCc1d-f5fw
Avatar użytkownika
Przecier
Użytkownik
 
Posty: 166
Dołączył(a): 3 maja 2015, o 15:04
Lokalizacja: Głuszyca

Re: Podłoże do mojego akwarium, co radzicie?

Postprzez kickbass » 11 cze 2015, o 22:43

Przecier napisał(a):Dziękuje za wszystkie rady, skoro wszyscy odradzają mi to AZOO PLANT GROWER BED ( choć bardzo mi się podoba ), to chyba już wole tą lawę wulkaniczną http://sklep.wulkangarden.com/aqua-substrate/56-nerowulkan-akwarystyczne-podloze-wulkaniczne-1-4-mm-33-litry.html co kolega Morfi zaproponował, bo jeśli chodzi o moje akwarium to poza jasną plażą nie chce tam dawać jasnego podłoża.
Rygiel napisał(a):W Odradzam aquabasic równie dobrze możesz użyć ziemi, proponuję za to http://microsites.jbl.de/ProScape/ i na łamach Forum podzielić się spostrzeżeniami ;) :v:

Czemu odradzasz i czy to podłoże jest na prawdę tak dobre że je polecasz??? ( bardzo podobne do tego AZOO PLANT - podoba mi sie :) )
http://allegro.pl/jbl-podloze-plantsoil-9l-brown-ciemne-proscape-i5134131920.html


Kolejna sprawa załóżmy, że wybrałem tą tańszą opcje czyli lawę, to co pod spód dać? Samą ziemie ogrodową czy coś jeszcze, bo mam już kupione "JBL DIE KUGELN 7+13" nawóz w kulkach do podłoża. Czy to wystarczy + ziemia, i na to lawę???


kickbass napisał(a):Ja preferuje rozwiązanie substrat (jbl aquabasic) + drobny żwir rzeczny 1-3mm. Jest to system tani i skuteczny, choć następna będzie ziemia ogrodowa na pewno.

Czyli jak daje JBL Aquabasic to już ziemia jest zbędna???

Albo jbl albo ziemia. Ja na 240l kupilem jbl za 120 zl i mimo że uważam że jest to super substrat to nastepnym razem kupię ziemię. Cena dużo niższa i w dodatku nowe doświadczenie...
Avatar użytkownika
kickbass
Użytkownik
 
Posty: 51
Dołączył(a): 4 mar 2014, o 19:10

Re: Podłoże do mojego akwarium, co radzicie?

Postprzez miroon » 11 cze 2015, o 23:34

Nigdy nie używałem ziemi, czytałem tylko, że ją trzeba też odpowiednio spreparować.
Czy to prawda?
Jak to się robi?
Avatar użytkownika
miroon
Donator
 
Posty: 973
Dołączył(a): 31 gru 2013, o 01:02
Lokalizacja: Bolesławiec, Venlo

Re: Podłoże do mojego akwarium, co radzicie?

Postprzez kickbass » 12 cze 2015, o 05:20

miroon napisał(a):Nigdy nie używałem ziemi, czytałem tylko, że ją trzeba też odpowiednio spreparować.
Czy to prawda?
Jak to się robi?

Ja też nigdy nie używałem ziemi. Przed pierwszym razem na pewno powertował bym wątki w tym temacie.
Jedni wypiekaja ja w piekarniku inni walą prosto z worka do zbiornika. Jedno wiem na pewno. Trzeba ją przykryć grubą warstwą żwiru.
Avatar użytkownika
kickbass
Użytkownik
 
Posty: 51
Dołączył(a): 4 mar 2014, o 19:10

Re: Podłoże do mojego akwarium, co radzicie?

Postprzez mrbombelek » 12 cze 2015, o 10:29

A ja mam już drugie akwarium na ziemi i jestem zadowolony. Rośliny rosną nie mogę narzekać
Avatar użytkownika
mrbombelek
Użytkownik
 
Posty: 170
Dołączył(a): 12 kwi 2013, o 14:35
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: Podłoże do mojego akwarium, co radzicie?

Postprzez Przecier » 12 cze 2015, o 12:19

A jakos przygotowywales ta ziemie przed wsadzeniem do akwarium? Opisz co i jak zrobiles jak mozesz. 8)
Wyższa technologia jest niczym magia :)

Zapraszam na mój kanał YT.
https://www.youtube.com/channel/UChC_JWdx2GMYwKCc1d-f5fw
Avatar użytkownika
Przecier
Użytkownik
 
Posty: 166
Dołączył(a): 3 maja 2015, o 15:04
Lokalizacja: Głuszyca

Re: Podłoże do mojego akwarium, co radzicie?

Postprzez mrbombelek » 12 cze 2015, o 12:22

Zrobiłem tak: wsypałem ziemię, górę ziemi przykryłem siatka budowlaną i zasypałem żwirem cienką warstwa i już

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio edytowano 12 cze 2015, o 14:30 przez mrbombelek, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
mrbombelek
Użytkownik
 
Posty: 170
Dołączył(a): 12 kwi 2013, o 14:35
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: Podłoże do mojego akwarium, co radzicie?

Postprzez mrbombelek » 12 cze 2015, o 14:31

mrbombelek napisał(a):Zrobiłem tak: wsypałem ziemię, górę ziemi przykryłem siatka budowlaną i zasypałem żwirem cienką warstwa i już
Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka




Wysłane z mojego SM-T235 przy użyciu Tapatalka
Avatar użytkownika
mrbombelek
Użytkownik
 
Posty: 170
Dołączył(a): 12 kwi 2013, o 14:35
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: Podłoże do mojego akwarium, co radzicie?

Postprzez Przecier » 12 cze 2015, o 17:10

Ziemie prosto z worka wsypałeś???? Bo ktoś tam wcześniej pisał o jakimś preparowaniu ziemi. Ja wiem że trzeba przebrać przed wsadzeniem ziemi do akwarium, z resztek korzenie i wszystkiego co nie jest ziemią aby to nie gniło później.
Wyższa technologia jest niczym magia :)

Zapraszam na mój kanał YT.
https://www.youtube.com/channel/UChC_JWdx2GMYwKCc1d-f5fw
Avatar użytkownika
Przecier
Użytkownik
 
Posty: 166
Dołączył(a): 3 maja 2015, o 15:04
Lokalizacja: Głuszyca

Re: Podłoże do mojego akwarium, co radzicie?

Postprzez mrbombelek » 12 cze 2015, o 17:14

Nic nie płukałem wybrałem tylko kawałki drewniane i wsio do akwa

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
Avatar użytkownika
mrbombelek
Użytkownik
 
Posty: 170
Dołączył(a): 12 kwi 2013, o 14:35
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: Podłoże do mojego akwarium, co radzicie?

Postprzez kickbass » 12 cze 2015, o 17:52

mrbombelek napisał(a):Zrobiłem tak: wsypałem ziemię, górę ziemi przykryłem siatka budowlaną i zasypałem żwirem cienką warstwa i już

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Czy siatka przy ziemi jest niezbędna? Ja użyłem raz siatki i nigdy do tego sposobu nie chcę wracać. Irytowało mnie to, że jak wyciagalem roślinę z duzym korzeniem to ten potrafił się zrosnąć z siatkę i spowodowac jej zawinięcie, wybrzuszenie a nawet wypłynięcie substratu na wierzch. W nowym akwa usunełem ją z największą przyjemnością, podobnie zreszta jak czarny bazalt
Avatar użytkownika
kickbass
Użytkownik
 
Posty: 51
Dołączył(a): 4 mar 2014, o 19:10

Re: Podłoże do mojego akwarium, co radzicie?

Postprzez mrbombelek » 12 cze 2015, o 20:33

Jak nie ma siatki to przy wyciąganiu roślin z podłoża ziemia może wydostać się na wierzch żwiru

Wysłane z mojego SM-T235 przy użyciu Tapatalka
Avatar użytkownika
mrbombelek
Użytkownik
 
Posty: 170
Dołączył(a): 12 kwi 2013, o 14:35
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: Podłoże do mojego akwarium, co radzicie?

Postprzez kickbass » 12 cze 2015, o 20:44

mrbombelek napisał(a):Jak nie ma siatki to przy wyciąganiu roślin z podłoża ziemia może wydostać się na wierzch żwiru

Wysłane z mojego SM-T235 przy użyciu Tapatalka

Ale nieporównywalnie mniej niz gdy wyciagniesz roślinę ktorej korzeń zaplacze się w siatkę i zerwiesz podłoże z polowy akwarium odsłaniając substrat. Wiem z doswiadczenia
Avatar użytkownika
kickbass
Użytkownik
 
Posty: 51
Dołączył(a): 4 mar 2014, o 19:10

Re: Podłoże do mojego akwarium, co radzicie?

Postprzez Morfi » 12 cze 2015, o 21:54

No tak.... ale trzeba sobie powiedzieć czy będziemy rwać pół akwarium z korzeniami :)
Przy wyrywaniu nie proszonych szczepek i porządkach to raczej nam wyrwanie siatki nie grozi.

Przecier. Bierz LAWĘ + JBL mieszany z ziemią. Satysfakcja gwarantowana i nie będzie drogo.
aktualne 125l After the apocalypse -> post44599.html#p44599
zakończone 192l NEST -> nest-t4323.html
zakończone 192l RED HILLS -> red-hills-t5683.html
zakończone 192l RIVERSIDE -> riverside-t6376.html
Avatar użytkownika
Morfi
Donator
 
Posty: 528
Dołączył(a): 7 lip 2014, o 18:11
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: Podłoże do mojego akwarium, co radzicie?

Postprzez kickbass » 12 cze 2015, o 22:26

Morfi napisał(a):No tak.... ale trzeba sobie powiedzieć czy będziemy rwać pół akwarium z korzeniami :)
Przy wyrywaniu nie proszonych szczepek i porządkach to raczej nam wyrwanie siatki nie grozi.

Przecier. Bierz LAWĘ + JBL mieszany z ziemią. Satysfakcja gwarantowana i nie będzie drogo.

Są osoby które zawsze chcą coś zmienić w aranżacji. Niestety albo stety zaliczam się do takich osób. Tak naprawdę nie znam osoby która nigdy nic nie zmienia w swoim zbiorniku.
Avatar użytkownika
kickbass
Użytkownik
 
Posty: 51
Dołączył(a): 4 mar 2014, o 19:10

Re: Podłoże do mojego akwarium, co radzicie?

Postprzez miroon » 13 cze 2015, o 00:06

Im cięższe podłoże tym mniejsze prawdopodobieństwo że rośliny po sadzeniu wypłyną.
Ryby kopiące też tego nie zrobią.
Lepsza cyrkulacja. (oddychanie podłoża)
Można odmulać.
Żwirek jest po prostu, łatwy i doskonały w higienie.
Avatar użytkownika
miroon
Donator
 
Posty: 973
Dołączył(a): 31 gru 2013, o 01:02
Lokalizacja: Bolesławiec, Venlo

Re: Podłoże do mojego akwarium, co radzicie?

Postprzez Morfi » 13 cze 2015, o 07:43

mirron ale lawa to w sumie taki żwirek :) wcale nie jest wiele lżejsza
aktualne 125l After the apocalypse -> post44599.html#p44599
zakończone 192l NEST -> nest-t4323.html
zakończone 192l RED HILLS -> red-hills-t5683.html
zakończone 192l RIVERSIDE -> riverside-t6376.html
Avatar użytkownika
Morfi
Donator
 
Posty: 528
Dołączył(a): 7 lip 2014, o 18:11
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: Podłoże do mojego akwarium, co radzicie?

Postprzez Przecier » 13 cze 2015, o 12:00

Czyli ostateczna opcja chyba będzie taka na dno, dam ziemie + JBL AQUABASIC a na wierzch pójdzie czarna lawa. :P a pod korzenie dam jeszcze kulki JBL DIE KUGELN 7+13 co by nie brakło nic roślinka.
Będzie dobrze czy przesadziłem?? :P
Wyższa technologia jest niczym magia :)

Zapraszam na mój kanał YT.
https://www.youtube.com/channel/UChC_JWdx2GMYwKCc1d-f5fw
Avatar użytkownika
Przecier
Użytkownik
 
Posty: 166
Dołączył(a): 3 maja 2015, o 15:04
Lokalizacja: Głuszyca

Re: Podłoże do mojego akwarium, co radzicie?

Postprzez Morfi » 13 cze 2015, o 12:25

imo będzie git, tylko nie zapomnij o siatce budowlanej miedzy ziemią a lawą
aktualne 125l After the apocalypse -> post44599.html#p44599
zakończone 192l NEST -> nest-t4323.html
zakończone 192l RED HILLS -> red-hills-t5683.html
zakończone 192l RIVERSIDE -> riverside-t6376.html
Avatar użytkownika
Morfi
Donator
 
Posty: 528
Dołączył(a): 7 lip 2014, o 18:11
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: Podłoże do mojego akwarium, co radzicie?

Postprzez Przecier » 13 cze 2015, o 12:27

Morfi napisał(a):imo będzie git, tylko nie zapomnij o siatce budowlanej miedzy ziemią a lawą

Nie zapomnę :) A jeszcze coś się zapytam, może nie do końca na temat ale w jaki sposób przymocować mchy do korzenia??? Tak aby się trzymały i obrosły z czasem jego powierzchnie???
Wyższa technologia jest niczym magia :)

Zapraszam na mój kanał YT.
https://www.youtube.com/channel/UChC_JWdx2GMYwKCc1d-f5fw
Avatar użytkownika
Przecier
Użytkownik
 
Posty: 166
Dołączył(a): 3 maja 2015, o 15:04
Lokalizacja: Głuszyca

Re: Podłoże do mojego akwarium, co radzicie?

Postprzez mrbombelek » 13 cze 2015, o 13:28

Żyłka wędkarska powinna być dobra

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
Avatar użytkownika
mrbombelek
Użytkownik
 
Posty: 170
Dołączył(a): 12 kwi 2013, o 14:35
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: Podłoże do mojego akwarium, co radzicie?

Postprzez Morfi » 13 cze 2015, o 14:01

i jeszcze nie zapomnij wypłukać wierzchnią warstwę lawy...
aktualne 125l After the apocalypse -> post44599.html#p44599
zakończone 192l NEST -> nest-t4323.html
zakończone 192l RED HILLS -> red-hills-t5683.html
zakończone 192l RIVERSIDE -> riverside-t6376.html
Avatar użytkownika
Morfi
Donator
 
Posty: 528
Dołączył(a): 7 lip 2014, o 18:11
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: Podłoże do mojego akwarium, co radzicie?

Postprzez Przecier » 13 cze 2015, o 19:54

Ok, dzięki wielkie za wszystkie rady :) jak po powrocie z wakacji ( koniec lipca ) wezme się za akwarium to na pewno pochwale się efektem na forum :)
Wyższa technologia jest niczym magia :)

Zapraszam na mój kanał YT.
https://www.youtube.com/channel/UChC_JWdx2GMYwKCc1d-f5fw
Avatar użytkownika
Przecier
Użytkownik
 
Posty: 166
Dołączył(a): 3 maja 2015, o 15:04
Lokalizacja: Głuszyca

Re: Podłoże do mojego akwarium, co radzicie?

Postprzez mrbombelek » 13 cze 2015, o 20:43

Czekamy na zdjęcia

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
Avatar użytkownika
mrbombelek
Użytkownik
 
Posty: 170
Dołączył(a): 12 kwi 2013, o 14:35
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: Podłoże do mojego akwarium, co radzicie?

Postprzez Gandalfwhite » 8 sie 2015, o 18:06

Podepnę się w temacie.
Jak chcę zrobić BW i mieć podłoże obniżające PH i KH to czy mogę zamiast ziemi użyć kwaśniego torfu.
jeśli tak to w jakiej ilości wysypać pod żwir.
Akwa 112l
Ryby: ławica neonów innesa i czerwonych



Gan
Gandalfwhite
Użytkownik
 
Posty: 159
Dołączył(a): 16 lut 2014, o 19:24
Lokalizacja: Wrocław os Jana III Sobieskiego

Re: Podłoże do mojego akwarium, co radzicie?

Postprzez Deadmau5 » 8 sie 2015, o 21:04

Torf jak najbardziej na to piasek,ja uzywam torf kwasny 3.5-4.5 wazne zeby byl bez dodatku nawozow,czym wieksza warstwa torfu do piasku tym bardziej i dluzej bedzie wplywal na parametry.do tego zrob dobie armatke torfowa i bedzie git.
Avatar użytkownika
Deadmau5
Stały bywalec
 
Posty: 296
Dołączył(a): 6 kwi 2014, o 16:37
Lokalizacja: ok.Wałbrzycha

Re: Podłoże do mojego akwarium, co radzicie?

Postprzez miroon » 9 sie 2015, o 15:04

Dlaczego w bw chcesz obniżać kh?
Przecież tww nie ma wpływu na ryby. :x
Torf o tyle dobry pomysł, dopóki nie wpuścisz kopiących ryb ( pielęgnice).
Avatar użytkownika
miroon
Donator
 
Posty: 973
Dołączył(a): 31 gru 2013, o 01:02
Lokalizacja: Bolesławiec, Venlo

Re: Podłoże do mojego akwarium, co radzicie?

Postprzez Szymijohn » 9 sie 2015, o 18:51

Zamiast samego torfu użyj mieszanki ziemi ogrodowej (najtańsza bez dodatków nawozowych) z torfem kwaśnym.
Sama ziemia ma pH około 5,5-6 więc jak ją zmieszasz z torfem to i tak będzie w chu.. kwasu.
Za to będzie więcej substancji dla ewentualnych roślin.

Ja nie wiem co się tak boicie tej ziemi czy torfu na wierzchu? Przecież to i tak opada na dno. No chyba, że zrobi się łachę przy wlocie filtra, no to mogę zrozumieć. Ale w innym przypadku, będzie to bardziej naturalne podłoże zwłaszcza dla kopiących.
Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka
Avatar użytkownika
Szymijohn
Donator
 
Posty: 1027
Dołączył(a): 26 gru 2013, o 19:42
Lokalizacja: Nowogrodziec/Wrocław-Strzeganowice

Re: Podłoże do mojego akwarium, co radzicie?

Postprzez korzon » 9 sie 2015, o 19:02

Też bym pomieszal ziemię z torfem i koniecznie na to piasek . Można użyć torfu JBL do filtra , za ok. 20 zl masz go na 8-10 m-cy w 400 L akwarium . Piękna herbatkę robi
Avatar użytkownika
korzon
weteran
 
Posty: 2324
Dołączył(a): 30 lip 2013, o 13:13
Lokalizacja: Walbrzych

Re: Podłoże do mojego akwarium, co radzicie?

Postprzez Gandalfwhite » 10 sie 2015, o 09:33

Czemu na to koniecznie piach a nie np. sam żwirek1-3mm
Gandalfwhite
Użytkownik
 
Posty: 159
Dołączył(a): 16 lut 2014, o 19:24
Lokalizacja: Wrocław os Jana III Sobieskiego

Re: Podłoże do mojego akwarium, co radzicie?

Postprzez korzon » 10 sie 2015, o 11:17

Skoro to ma być BW . To tylko piasek , może będą kiryski to będą miały raj .
Avatar użytkownika
korzon
weteran
 
Posty: 2324
Dołączył(a): 30 lip 2013, o 13:13
Lokalizacja: Walbrzych

Re: Podłoże do mojego akwarium, co radzicie?

Postprzez Deadmau5 » 10 sie 2015, o 16:09

Szymijohn napisał(a):
Ja nie wiem co się tak boicie tej ziemi czy torfu na wierzchu? Przecież to i tak opada na dno. No chyba, że zrobi się łachę przy wlocie filtra, no to mogę zrozumieć. Ale w innym przypadku, będzie to bardziej naturalne podłoże zwłaszcza dla kopiących

Dokładnie,nie ma co się bać,przy roślinniaku wydobywająca się ziemia może sprawić kłopoty ale przy BW nie ma co się bać.Ja też teraz robiłem restart swojej bańki i dałem dużo torfu no i trochę miejscami za mało piasku i moja gloncia kopiąc sobie kryjówki pod korzeniami rozkopała podłoże,parę godzin woda trochę po mętniała ale już jest ok a tak jak pisał Szymijohn będzie podłoże bardziej naturalne a w BW chodzi o naturalność.W typowym BW raczej nie znajdziesz żwirku choć ktoś tam kiedyś pokazał filmik że występują tam kamienie ale w 99% wód black water podłoże to po prostu muł,torf i drobny piasek,gałęzie/korzenie i pokłady suchych liści.
Avatar użytkownika
Deadmau5
Stały bywalec
 
Posty: 296
Dołączył(a): 6 kwi 2014, o 16:37
Lokalizacja: ok.Wałbrzycha


Re: Podłoże do mojego akwarium, co radzicie?

Postprzez shamda » 13 sie 2015, o 18:55

Witam
Ja ma ziemię z kretowiska którą w lutym przyniosłem z ogródka. Wybrałem tylko jakieś drobne korzonki i zasypałem 4cm-ową warstwą żwiru bez siatki. Do 300 litrowego baniaka przygotuję ziemię według tego filmiku. https://www.youtube.com/watch?v=J7pADHAVSBM
shamda
Użytkownik
 
Posty: 30
Dołączył(a): 17 gru 2014, o 22:07

Zostaw komentarz


Powrót do Podłoża

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość