.

Drodzy akwaryści!

Rabaty dla forumowiczów DFA
Kliknij tutaj aby dowiedzieć się więcej


Podłoże pod kamienie

[ Komentarze Facebooka]

Zrób to sam

Moderator: Grupa DFA

Podłoże pod kamienie

Postprzez amezis » 13 sie 2015, o 08:56

Powoli zabieram się za zakładanie nowego zbiornika. Pozostał mi jeszcze jeden temat, na który brakuje mi pomysłu. Chodzi o podłoże wewnątrz akwarium, które niwelowałoby nacisk ciężkich kamieni na szybę. Temat poruszany wielokrotnie na forach, jednak chciałbym zasięgnąć Waszej opinii. Zasadniczo opcje są następujące:

-styropian
-pianka pod panele (tutaj mam spore wątpliwości co do reakcji z wodą )
- spienione PCV (wydaje się najlepszą opcją, jednak w kilku marketach budowlanych sprzedawcy robią zdziwioną minę po usłyszeniu tej nazwy)

Co zastosowaliście u siebie?
amezis
Użytkownik
 
Posty: 88
Dołączył(a): 9 sie 2015, o 15:37
Lokalizacja: Wrocław

Re: Podłoże pod kamienie

Postprzez slavio » 13 sie 2015, o 09:04

Malawi, tanganika, roślinne?

Ja wybrałbym styropian, tylko czy nad calym dnem czy tylko na części. ... nie wiem co planujesz
slavio
Donator
 
Posty: 697
Dołączył(a): 23 lut 2012, o 20:19
Lokalizacja: Wroclaw

Re: Podłoże pod kamienie

Postprzez amezis » 13 sie 2015, o 09:14

Chodzi o akwarium roślinne. Chroniona ma być tylko część szyby.
amezis
Użytkownik
 
Posty: 88
Dołączył(a): 9 sie 2015, o 15:37
Lokalizacja: Wrocław

Re: Podłoże pod kamienie

Postprzez victus » 13 sie 2015, o 09:31

Najlepiej wyjdzie karimata lub cieniutki styropian, chociaż on potrafi się kruszyć a potem jego kuleczki mogą Ci pływać po powierzchni. W dużym stopniu można temu zaradzić tnąc go czymś bardzo ostrym, np nowe ostrze noża do tapet lub skalpel.
Avatar użytkownika
victus
Grupa DFA
 
Posty: 1216
Dołączył(a): 16 gru 2009, o 17:52
Lokalizacja: Wrocław / Żórawina

Re: Podłoże pod kamienie

Postprzez DawW » 13 sie 2015, o 14:16

Ja mam u siebie duże i ciężkie "głazy", spoczywają one spokojnie na piachu.
Kiedyś widziałem zdjęcie styropianu pod podłożem, które zostało wyciągnięte po jakimś czasie i było on całkowicie sprawowany. Moim zdaniem po jakimś czasie styropian i tak nic nie daje. U siebie wybrałem piasek jako izolacje od dna, zdania będą podzielone :) Wiem bo też szukałem podobnej informacji czytając po forach.

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka
______________________________________________________________________________________
Avatar użytkownika
DawW
Użytkownik
 
Posty: 146
Dołączył(a): 10 cze 2014, o 22:26

Re: Podłoże pod kamienie

Postprzez andrzejwałb » 13 sie 2015, o 14:34

...praktycznie możesz wsadzić wszystko. Jeżeli masz ryby kopiące to odradzam styropian. Kiedyś w Malawi miałem styropian ale jak wiadomo pysie kopią i jak kolega wyżej napisał pływają później kulki styropianu co jest upierdliwe:) . Ja dałem białe spienione PCV i mam spokój. Dlaczego białe. Bo jak mi pysie odkopują to białe nie rzuca się w oczy jak czarne. W markecie nie kupisz raczej spienionego PCV. Możesz kupić takie krateczki z tworzywa sztucznego które wkłada się to zlewozmywaka. Tak naprawdę wszystko można włożyć byle było tanie i skuteczne. A jeżeli nie masz kopiących ryb jak pysie to możesz postawić też na piasku.
Avatar użytkownika
andrzejwałb
Stały bywalec
 
Posty: 236
Dołączył(a): 29 sty 2013, o 17:24
Lokalizacja: Głuszyca

Re: Podłoże pod kamienie

Postprzez amezis » 13 sie 2015, o 18:05

dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Postanowiłem kupić gdzieś spienione PCV(na allegro jest dostępne). Dam też znać jeżeli znajdę gdzieś w sklepie stacjonarnym.
Mam jeszcze jedno pytanie. Chodzi o oddzielenie substratu od warstwy górnej podłoża. Planowałem to zrobić za pomocą siatki budowlanej, jednak będąc w markecie dostrzegłem, że jest ona klejona, a nie zgrzewana. Macie na to jakiś sprawdzony sposób?
amezis
Użytkownik
 
Posty: 88
Dołączył(a): 9 sie 2015, o 15:37
Lokalizacja: Wrocław

Re: Podłoże pod kamienie

Postprzez andrzejwałb » 13 sie 2015, o 18:35

Bzowa 51
Radwanice / Wrocław
Dolnośląskie
55-010
Polska

E-mail: biuro@emplast.com.pl
Telefon: 071 716 54 31
Faks: 071 716 41 36
Telefon komórkowy: 692 512 104
http://www.tuplex.pl
http://www.contra.com.pl/
http://www.elpi.wroclaw.pl/index.php

...nie wiem skąd jesteś ale polecam tę firmę. U nich można osobiście odebrać. Bardzo mili ludzie.
Avatar użytkownika
andrzejwałb
Stały bywalec
 
Posty: 236
Dołączył(a): 29 sty 2013, o 17:24
Lokalizacja: Głuszyca

Re: Podłoże pod kamienie

Postprzez victus » 13 sie 2015, o 18:53

Ja kupowałem w Allandzie na nyskiej.

Wytaplane z tapatalk
Avatar użytkownika
victus
Grupa DFA
 
Posty: 1216
Dołączył(a): 16 gru 2009, o 17:52
Lokalizacja: Wrocław / Żórawina

Re: Podłoże pod kamienie

Postprzez zimx » 14 sie 2015, o 07:17

Cześć!
Widziałem kiedyś jak koleś na filmiku pod kamienie wkładał taką kratkę jak do wycierania wałka z farby, tylko odcinał haczyki ;) dobre bo można podłoże w kratki wsypać.
coś takiego

https://www.google.pl/search?q=kratka+malarska&safe=off&client=opera&hs=udp&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAcQ_AUoAWoVChMIhJCYzPWnxwIVA74UCh26twAg&biw=1366&bih=669
240l

Dawid
Avatar użytkownika
zimx
Donator
 
Posty: 356
Dołączył(a): 28 lip 2014, o 18:31
Lokalizacja: ok. Wałbrzycha

Re: Podłoże pod kamienie

Postprzez wexell » 21 lis 2015, o 23:21

Witam
Ciekaw jestem na czym się skończyło ? Robię właśnie restart /migruję do większej pojemności z 360 na 600/ i po około rocznej eksploatacji wyjąłem z dna styropian pierwotnie miał 2 cm. To co ukazało się moim oczom po opróżnieniu zbiornika to prawie katastrofa budowlano ekologiczna. Styropian zmiażdżony do około 5 mm /no ale spełnił swoje zadanie/ natomiast poprzerastany został przez korzenie na wylot, po drugiej stronie korzenie miały do 20 cm. I co chyba najciekawsze, styropian namókł ! Był tak ciężki od wody że rozpadał się podczas wyciągania.
Avatar użytkownika
wexell
Nowicjusz
 
Posty: 2
Dołączył(a): 21 lis 2015, o 22:35

Zostaw komentarz


Powrót do DIY

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

cron