1. Zbiornik funkcjonuje 3 tygodnie
2.Wodę podmieniam raz w tygodniu w ilości 40-50%. Wodę do podmian biorę bezpośrednio z kranu, nieodstaną - jedynie czekam 5 minut aż wyparuje nadmiar chloru? ( biała woda ). Parametry wody wodociągowej wg. wodnika Jelenia Góra:
Nazwa parametru......Jednostka....Dopuszczalne zakresy wartości * ..Grabarów
- stężenie jonów...........pH...............6,5 - 9,5..........................6,91
wodoru1
- przewodność........ μS/cm................. 2500.......................... 263,6
- amonowy jon.......mg NH4/I................0,5...........................<0,02
- azotany..............mg NO3/I................50.............................7,50
- azotyny.............mg NO2/I................0,5...........................<0,003
- żelazo..................μg / I..................200..............................<9
- mangan................μg / I...................50...............................8
- Twardość2..........mgCaCO3/I............60 - 500.........................88,7
.......................mmol/I.................. 0,6 - 5..........................0,8
Mieszkam w obrębie ujęcia Grabarów.
Parametry wody zmierzę dzisiaj przy włączonym świetle i podam po 16. Posiadam uzupełnienia do testów kropelkowych zoolek jako że są po prostu tańsze a niczym się nie różnią ( gh, kh, no2, no3, ph x2, fe ) - Przy ostatnim mierzeniu no2 było 0-5 tak więc doradźcie czy może jednak podawać makro / mikro które aktualnie posiadam?
3. Na starcie użyłem bakterii oraz po tygodniu czasu powtórzyłem dawkę
4.Problem dotyczy glonów
5. 120x40x60cm
6. 3x świetlówki 54W T5 + odbłyśniki. 1x Aquastar / 1x Grolux / 1x High-lite day
7. Posiadam lampę UV 10W podłączoną do wylotu filtra zewnętrznego. Wczoraj włączyłem na próbę na 24h ( 24h minie dzisiaj po 22~ )
8. W podłożu z lawy znajdują się kulki GT co 7-10cm na całej powierzchni. Ostatnimi czasy dość często grzebałem w podłożu ( dosadzałem rośliny, wkładałem te które wypłynęły na wierzch. )
9. Temp w dzień ok. 25st w nocy pewnie też. Grzałka 200W z termostatem
10. Aktualnie jedynie kulki GT w podłożu oraz aldehyd. Z braku funduszy zakupiłem nawozy ,,akwarium.net" makro / mikro / żelazo i rozpuściłem je w wodzie destylowanej. Zalecane dawki przez producenta: Makro 2.5ml / 100L / dziennie Mikro 2ml / 100L / dziennie. Żelazo 13% rozrobiłem do stężenia które daje 0.5ppm / tydzień
11. Z braku funduszy aktualnie w baniaku pracują 2 bimbrownie. Jedna 5L + oczyszczalnia - 2L wody 800g cukru 20g drożdży Druga 1L / 400g / 10g
Zacier wymieniam gdy zauważę znaczny spadek mocy.
12. Brak obsady
13. Lotos tygrysi, lotos bananowy, żabienica, nurzaniec, 10 koszyczków sklepowych eleocharis parvula, 2 koszyczki małego heńka, blyxa japonica ( która od posadzenia strasznie marnieje - liście stają się przeźroczyste, rozpadają się i syfią w akwarium ), 2 koszyki sklepowe wywłócznika rdzawego, echinodorus ocelot red, 3 koszyczki bacopa caroliniana, 2 koszyczki rotala wallichii, gęsto rotala rotundifolia ok. 200 sadzonek, Alternanthera sp. red 2 sadzonki, micosorum thin leaf, 2 koszyczki ludwigia repens, mech christmass moss obsadzony na korzeniu
14. ok. 50L lawy wulkanicznej ( 7-8cm przy przedniej szybie, 13-14 przy tylniej )
15. Eheim 2028 aktualnie za radą kolegi z forum od 9 dni wypełniony w większości watą oraz gąbkami - powodem była mocno mętna woda. Docelowy wkład to od dołu - 1 kosz ceramika - 2 kosz lawa + gąbka - 3 kosz jeszcze do przemyślenia - do wyboru wata, gąbka, zeolit ( myślę że to m.in przez niego była mętna woda? ). Dodatkowo wewnątrz akwarium pracuje filtr aquael fan 2 z watą w środku.
16. Brak obsady - brak karmy
Jeżeli jeszcze coś będzie ważne proszę mi podpowiedzieć.
@edit
Jak się dobrze przyjrzałem zauważyłem i na innych liściach lotosu owe glony. Liście mają kolor ciemny kolor i te nitki.. na dole zamieszczam zdjęcia poglądowe.
Niestety nie mam możliwości zrobienia zdjęć w lepszej jakości.