Hej. W ostatnim czasie wybił mi w obu akwariach film/kożuch bakteryjny (srebrzysty z tęczowym połyskiem, rozprasza się po dotknięciu na drobne kawałki), z którym nie miałam nigdy wcześniej problemu, i frustruje mnie to strasznie bo nie dość że kiepsko wygląda, to dławi oświetlenie, no i utrudnia wymianę gazową. Akwaria są przykryte (więc to nie kwestia kurzu), dojrzałe (chodzą prawie 4 lata), gęsto obsadzone, filtry lekko poruszają taflę (dodam że zwiększenie przepływu nie pomaga, film trochę się rozprasza ale nie znika). Zwierząt mam w nich niewiele (jedno w ogóle nie zarybione), i nie przekarmiam. Jedyne co się ostatnio zmieniło to dodanie/przycięcie roślin i nawozy (ogólny macro/micro + węgiel). Wyczytałam że jedno i drugie może powodować błonę bakteryjną, więc na wszelki wypadek odstawiłam nawożenie i od paru dni nic nie leję ani nie grzebię nożyczkami, ale póki co nie widzę efektu. Zużyłam chyba połowę ręcznika kuchennego ściągając go ręcznie, ale następnego dnia wracał ze zdwojoną siłą zupełnie jakby nic nie było robione więc po dwóch próbach dałam sobie spokój. Czy jest szansa że to przejściowy problem i wystarczy robić regularne podmianki i czekać aż sam zniknie?
Wiem że wszyscy będą polecać skimmer, ale te akwaria są niewielkie i mają już zamontowane filtry wewnętrzne (Pat Mini i Fan Mini plus), a z tego co wiem większość skimmerów jest przeznaczona do tych zewnętrznych. Do tego dochodzi dodatkowy hałas (akwaria mam w sypialni i do filtrów zdążyłam się przyzwyczaić - w dodatku są cichutkie - ale jak dowalę 2 skimmery to już może być ciężko). Wolałabym zresztą skupić się na zlikwidowaniu ewentualnych przyczyn, a nie tylko ciągłym niwelowaniu skutków. Poza tym nawet małe filtry powierzchniowe będą zabierać sporo miejsca - chyba że mogłabym wywalić moje dotychczasowe filtry i zamienić je np. na coś takiego: https://allegro.pl/oferta/ikola-sk-200- ... 7425398563. Ale nie wiem czy takie cudo utrzyma całe akwarium na takiej maleńkiej gąbeczce, szczerze mówiąc wątpię .
Będę wdzięczna za porady od kogoś kto może też się z tym użerał, albo wie coś więcej na ten temat.