.

Drodzy akwaryści!

Rabaty dla forumowiczów DFA
Kliknij tutaj aby dowiedzieć się więcej


problem z zestawem co2

[ Komentarze Facebooka]

Jak pielęgnować i nawozić rośliny, żeby rosły szybko i zdrowo

Moderator: Grupa DFA

problem z zestawem co2

Postprzez klasyka » 31 gru 2013, o 11:57

Witam od miesiące mam zestaw co2 : reduktor z 2 manometrami ,elektrozawor , dlawik kątowy trojnik i idzie co2 do dwóch akwari
nie miałem instrukcji obsługi takze wszystko zainstalowałem wg poradników na forum mój problem polega na tym
ze w ciągu miesiąca juz dwa razy wymieniałem butle 4kg butla pokazywala 50barow i po kilku dniach wieczorem było 50 barów a rano nagle 25 barów a co2 podaje od 11 do 18 i teraz znowu tak jest jeszcze wczoraj było 25 barów a teraz tylko z 5 barów na malym manometrze mam ustawione 5 barów
300,126
Avatar użytkownika
klasyka
Użytkownik
 
Posty: 191
Dołączył(a): 23 gru 2013, o 17:59
Lokalizacja: Wrocław

Re: problem z zestawem co2

Postprzez Dawid » 31 gru 2013, o 12:01

Cześć! Nie znam się na tym, ale jeśli mówisz że tyle co2 ci ucieka to może jakaś nieszczelność układu ?
Dawid
Użytkownik
 
Posty: 59
Dołączył(a): 2 gru 2013, o 19:14
Lokalizacja: Kadłub (Dolnośląskie)

Re: problem z zestawem co2

Postprzez korzon » 31 gru 2013, o 12:02

Taka butla powinna starczyc na kilka miesiecy.Miałem 4,5kg na 200l i 5 miesiecy była. Sprawdz szczelnośc bo ewidentnie gaz ucieka. U mnie sie rozszczelniło na zaworze reduktora i w 1 dzien gaz uleciał.
Avatar użytkownika
korzon
weteran
 
Posty: 2324
Dołączył(a): 30 lip 2013, o 13:13
Lokalizacja: Walbrzych

Re: problem z zestawem co2

Postprzez AkwaMEN » 31 gru 2013, o 13:36

Witaj
U mnie miałem nieszczelność w miejscu nałożenia wężyka na króciec przy reduktorze :P
Pozdrawiam :)
Avatar użytkownika
AkwaMEN
Użytkownik
 
Posty: 97
Dołączył(a): 13 lip 2013, o 15:05

Re: problem z zestawem co2

Postprzez klasyka » 31 gru 2013, o 15:15

a może to coś z tymi zaworami bezpieczeństwa bo jak to jest ze mija tydzień pokazuje 50 barów a po nocy gdy przeciez elektrozawor zamyka gaz jest nagle 25 barów???
300,126
Avatar użytkownika
klasyka
Użytkownik
 
Posty: 191
Dołączył(a): 23 gru 2013, o 17:59
Lokalizacja: Wrocław

Re: problem z zestawem co2

Postprzez szahtior » 31 gru 2013, o 16:44

Na co skręcałeś całość? Zamieść jakieś fotki zestawu co2.
szahtior
Użytkownik
 
Posty: 25
Dołączył(a): 26 paź 2013, o 06:59

Re: problem z zestawem co2

Postprzez klasyka » 31 gru 2013, o 16:49

reduktor z elektrozaworem i dlawikiem kątowym były juz skręcone
Obrazek
wszystkie weżyki sa polaczone szybko-złaczkami
300,126
Avatar użytkownika
klasyka
Użytkownik
 
Posty: 191
Dołączył(a): 23 gru 2013, o 17:59
Lokalizacja: Wrocław

Re: problem z zestawem co2

Postprzez ali » 31 gru 2013, o 17:56

Popatrz na szybkozlaczki bo z nich najszybciej będzie uciekało.
Najlepsza metoda zrób piane i piana sprawdź z którego miejsca ucieka.
Avatar użytkownika
ali
Stały bywalec
 
Posty: 299
Dołączył(a): 10 kwi 2013, o 13:19
Lokalizacja: Strzelin

Re: problem z zestawem co2

Postprzez szahtior » 31 gru 2013, o 18:24

Miałem podobny problem,pomogło skręcenie wszystkiego od nowa na taśme teflonową.Ważne jest też równe docięcie wężyka.
szahtior
Użytkownik
 
Posty: 25
Dołączył(a): 26 paź 2013, o 06:59

Re: problem z zestawem co2

Postprzez miroon » 31 gru 2013, o 18:48

Wsadź zestaw do wody i znajdziesz przeciek.
Chyba że Ci się nie chce to możesz kupić spray do sprawdzania nieszczelności instalacji ciśnieniowych.
Koszt to chyba 18zł ale, można przecież taniej.
Skręcanie na teflon to oczywista sprawa, chyba że nie masz do tego ręki i czasem warto czynność powtórzyć.
A najlepiej (bez urazy) nie brać się za coś o czym nie ma się podstawowej wiedzy.
Avatar użytkownika
miroon
Donator
 
Posty: 973
Dołączył(a): 31 gru 2013, o 01:02
Lokalizacja: Bolesławiec, Venlo

Re: problem z zestawem co2

Postprzez victus » 31 gru 2013, o 20:42

U mnie popuszczalo na szybkozlaczkach - sa to rzeczy kiepskiej jakosci - i przy reduktorze ktorys srubunek ale po poprawieniu tasma teflonowa (nie nalezy jej oszczedzac) pomoglo.
Tak wczytujac sie w temat to z tego co piszesz to nie problemem sa szybkozlaczki.tylko przy reduktorze skoro przy wylaczonym elektrozaworze ucieka. Pierw dokrec wszystko mocno i popsikaj piana i obserwuj.
Avatar użytkownika
victus
Grupa DFA
 
Posty: 1216
Dołączył(a): 16 gru 2009, o 17:52
Lokalizacja: Wrocław / Żórawina

Re: problem z zestawem co2

Postprzez miroon » 31 gru 2013, o 21:08

victus, czy używałeś do szybkozłączek wężyków silikonowych (tych miękkich)?
Avatar użytkownika
miroon
Donator
 
Posty: 973
Dołączył(a): 31 gru 2013, o 01:02
Lokalizacja: Bolesławiec, Venlo

Re: problem z zestawem co2

Postprzez victus » 1 sty 2014, o 11:03

Nie, tylko twardych. Miałem tylko kawałek miękkiego ale był on konieczny i był w zestawie z drabinką od Hagena.
Avatar użytkownika
victus
Grupa DFA
 
Posty: 1216
Dołączył(a): 16 gru 2009, o 17:52
Lokalizacja: Wrocław / Żórawina

Re: problem z zestawem co2

Postprzez klasyka » 1 sty 2014, o 17:30

butla się skończyła jutro pojade na wymiane zamówiłem dławik precyzyjny i plan mam taki aby ten dlawik kątowy otworzyć maksymalnie a dławić tym nowym zaworkiem który dam przed trójnikiem
300,126
Avatar użytkownika
klasyka
Użytkownik
 
Posty: 191
Dołączył(a): 23 gru 2013, o 17:59
Lokalizacja: Wrocław

Re: problem z zestawem co2

Postprzez kedar33 » 1 sty 2014, o 19:10

Wydaje mi się, że Victus określił dobry kierunek. To częste we wszelkich instalacjach pod ciśnieniem. Kiedy zawór jest otwarty, ciśnienie jest niższe i może nie wystarczać do rozszczelnienia układu. Zawór się zamyka, ciśnienie wali w górę i coś tam wycieka.
Prawdopodobnie butlę z resztą szpei masz skręconą "marketingowo" a nie - poprawnie. CO zwiewa ci z twardych połączeń. Wężyki zostawiłbym w spokoju.
72l "telewizora"
kabomby i żabienice, 12 Innesek, Loricardia Red. będą jeszcze otoski i pielęgniczki ze dwie.
Filtr Eheim 2010 gąbka+Matrix, 25 stC, 39W świetlówki, 10-11 h dziennie.
Avatar użytkownika
kedar33
Nowicjusz
 
Posty: 23
Dołączył(a): 30 gru 2013, o 12:52

Re: problem z zestawem co2

Postprzez korzon » 1 sty 2014, o 19:14

miroon napisał(a):victus, czy używałeś do szybkozłączek wężyków silikonowych (tych miękkich)?

ja używałem tych miękkich bo akurat nie miałem innych i nic się nie działo-lecz na wszelki wypadek dałem twarde.
Avatar użytkownika
korzon
weteran
 
Posty: 2324
Dołączył(a): 30 lip 2013, o 13:13
Lokalizacja: Walbrzych

Re: problem z zestawem co2

Postprzez Andrzej » 2 sty 2014, o 00:54

klasyka napisał(a):butla się skończyła jutro pojade na wymiane zamówiłem dławik precyzyjny i plan mam taki aby ten dlawik kątowy otworzyć maksymalnie a dławić tym nowym zaworkiem który dam przed trójnikiem

Zaworek precyzyjny pracuje przy niskim cisnieniu. Jezeli odkrecisz wszystkie zawory i otworzy sie elektrozawor to go rozwali. Jak nie za pierwszym razem to niewiele pozniej. Glowne cisnienie redukujesz zawsze zaworem glownym. Potem precyzujesz zaworem przy reduktorze a na koncu zaworkiem precyzyjnym. Unikniesz w ten sposob gwaltownej utraty gazu.
Obrazek
Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! !
I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem.
Mail- shrimps.life@gmail.com
GG- 32663094
Pozdrawiam "leszcz25"
Avatar użytkownika
Andrzej
Grupa DFA
 
Posty: 2552
Dołączył(a): 15 gru 2009, o 22:51
Lokalizacja: Szczepanów (Dolnośląskie)

Re: problem z zestawem co2

Postprzez klasyka » 2 sty 2014, o 21:35

tak wiem o tym cisnienie ustawie z 2-2.5 bara zaworem w reduktorze zaworek katowy otworze maksymalnie i dalej bedzie regulacja dławikiem wymieniłem dzisiaj butle wszystkie połaczenia gwintowane uszczelniłem od nowa i zobaczymy co się będzie dziać :)
300,126
Avatar użytkownika
klasyka
Użytkownik
 
Posty: 191
Dołączył(a): 23 gru 2013, o 17:59
Lokalizacja: Wrocław

Re: problem z zestawem co2

Postprzez krisppl » 3 sty 2014, o 23:33

Z pewnością jest nieszczelność na reduktorze !
krisppl
Nowicjusz
 
Posty: 6
Dołączył(a): 2 sty 2014, o 11:02

Re: problem z zestawem co2

Postprzez miroon » 4 sty 2014, o 00:02

Lepiej podkręć reduktor do 1-2bar nie więcej.
To że u mnie śmiga przy 7 barach nie znaczy że u Ciebie okaże się szczelne.
Avatar użytkownika
miroon
Donator
 
Posty: 973
Dołączył(a): 31 gru 2013, o 01:02
Lokalizacja: Bolesławiec, Venlo

Re: problem z zestawem co2

Postprzez klasyka » 18 sty 2014, o 10:34

juz myslałem ze jest dobrze a tu znowu kicha
przez ok 2 tygodnie było 50 barów potem 25 barów a następnego dnia już tylko z 5 no i teraz juz manometr wskazuje 0
wszystkie połaczenia gwintowane przed wymianą butli były na nowo owijane taśmą teflonową
300,126
Avatar użytkownika
klasyka
Użytkownik
 
Posty: 191
Dołączył(a): 23 gru 2013, o 17:59
Lokalizacja: Wrocław

Re: problem z zestawem co2

Postprzez rafko » 18 sty 2014, o 19:06

A po skręceniu wszystkiego od nowa sprawdzałeś szczelność wsadzając do wanny lub pryskając zraszaczem z mydlinami?
Avatar użytkownika
rafko
Użytkownik
 
Posty: 59
Dołączył(a): 11 lut 2013, o 14:35
Lokalizacja: Wrocław

Re: problem z zestawem co2

Postprzez klasyka » 18 sty 2014, o 21:23

jutro pojade wymienić butle i faktycznie bede musiał zrobić tą próbe tylko nie wiem czy się w pełni uda bo mam tylko brodzik
300,126
Avatar użytkownika
klasyka
Użytkownik
 
Posty: 191
Dołączył(a): 23 gru 2013, o 17:59
Lokalizacja: Wrocław

Re: problem z zestawem co2

Postprzez miroon » 18 sty 2014, o 21:30

Gdziekolwiek i jakkolwiek zanurzysz zestaw z otwartą butlą, z zamkniętym elektrozaworem czy precyzyjnym to wiele wyjaśni.
Kiedyś miałem taki przypadek że nie dało się wykryć nieszczelności w inny sposób, woda wszystko powiedziała :D.
Całość zdemontowałem ze zbiornika, wraz z dyfuzorem i tak całość zatopiłem.
Avatar użytkownika
miroon
Donator
 
Posty: 973
Dołączył(a): 31 gru 2013, o 01:02
Lokalizacja: Bolesławiec, Venlo

Re: problem z zestawem co2

Postprzez klasyka » 22 sty 2014, o 13:57

No i wszystko jasne zanurzyłem cały zestaw w brodziku i okazało się ze ucieka przez trójnik na wejsciu :///
300,126
Avatar użytkownika
klasyka
Użytkownik
 
Posty: 191
Dołączył(a): 23 gru 2013, o 17:59
Lokalizacja: Wrocław

Re: problem z zestawem co2

Postprzez r4ll » 18 lut 2014, o 11:36

Przepraszam za odgrzewanie kotleta ale napisze dla potomnych. Do sprawdzenia nieszczelności niepotrzebny nam giga zbiornik do zanurzenia butli z ukladem tudzież jakieś płyny do szukania nieszczelnosci. Wystarczy woda z mydłem i polać gwinty jej odrobiną. Bąbelki wskażą źródło problemu.
r4ll
Donator
 
Posty: 633
Dołączył(a): 26 sty 2014, o 23:15

Zostaw komentarz


Powrót do Identyfikacja, pielęgnacja i nawożenie roślin

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron