W związku ze zmianą miejsca zamieszkania (w końcu na swoje!) pojawiła się opcja zakupu nowego akwarium. Wybór padł na 200x70x60 z Argusa. Zamierzam postawić je w pokoju około 25mkw przy dwóch ścianach nośnych na stelażu wykonanym z profili stalowych zamkniętych 40x40x3. Oczywiście jak to bywa przy takiej inwestycji, pomoc z forum od bardziej doświadczonych kolegów będzie bezcenna

1. Stelaż z profili zamkniętych
rysunek w paintcie

2.Pokrywa
Pokrywę planuję zrobić ze spienionego PVC 10mm, wymiar 2012x700x120. I tu pytanie czy płyta o powierzchni 2000x700 oparta na obrzeżach pokrywy (10mm z każdej strony) będzie się uginać? Myślałem żeby ją podzielić na dwie sekcje: 2000x300 zamontowaną na stałe (tył) oraz dwa skrzydła 1000x400 otwierane do góry po środku wsparte na wzmocnieniu poprzecznym 700x50 oraz zawiasach. Wysokość pokrywy to 120mm z zewnątrz i 80 wewnątrz ( od dołu 30 na zakrycie poziomu wody, 10 od góry na klapę). Rysunek mam odręczny i nie będę zamieszczał.
3. Hydroponika.
I tu jest wiele pytań

3.1 Jak ją zamontować nad akwarium? wieszanie raczej odpada bo sufit będzie podwieszany a filtr będzie trochę ważył.Myślałem żeby zrobić półkę zaraz nad akwarium i na niej postawić hydro ale czy półka nie będzie się uginać/odchylać do przodu
3.2 W planach jest filtr rozmiaru 2000x300x200h to pytanie raczej do AlexB czy może to takie być i ewentualnie czy coś kombinować z rozmiarem. Zasilany będzie pompą- fontanną zatopioną w zbiorniku. W środku 6 koszyków wypełnionych keramzytem i obsadzonych skrzydłokwiatem? (najprawdopodobniej).
4. Oświetlenie
Przeglądając internety doszedłem do wniosku że pobawię się w taśmy led w rurach z PMMA. Idąc od tyłu byłyby to ruru:
- światło białe ciepłe 2000mm
światło czerwone 2000mm
światlo czerwone 2000mm
światło niebieskie 2000mm
światło czerwone 2x1000mm
światło białe zimne 2x1000mm
światło białe ciepłe 2x 1000mm
Wszystkie taśmy na ledach 5630, 300led/metr 1260 lumenów/metr ponad 250 watt.
Oczywiście wszystko na raz świecić nie będzie, co i kiedy będzie się załączać ustalę metodą prób i błędów. Raczej to będzie akwarium z zielskiem w postaci anubiasów i microsorium ewentualnie do kompletu blyxa japonica jeśli da radę.
5. Filtracja
Już wiadomo, że hydroponiczna, dodatkowo zainstaluję kilka filtrów narurowych jako mechaniki. Sump odpada bo nie dam rady wcisnąć niczego pod akwarium (boję się o wytrzymałość stropu, mieszkanie na 1 piętrze)
6. Obsada
Planuję wrócić do palet, myślę, że z 20 sztuk upchnę, do tego jakaś drobnica no i bocje i kirysy z obecnego akwarium.
Proszę o pomoc szczególnie jeśli chodzi o budowę stelaża, obudowy i hydroponikę, wszelkie sugestie mile widziane