Z akwarystyką miałem do czynienia już ładnych parę lat temu przez około 2 lata. Można więc powiedzieć że aż takim laikiem to nie jestem lecz nadal w wielu sprawach jestem zielony. Dziś postanowiłem wrócić do tego wspaniałego hobby.
Zrodził się pomysł aby stworzyć na początek malutki zbiorniczek być może z samymi roślinkami lecz docelowo pewnie będzie jakieś stado krewetek, myślę o red crystal.
Zacznijmy od początku:
1. Akwarium: OptiWhite - 14L - wymiary (31x18x24).
2. Oświetlenie: Lampa LED 8W DIY
3. Filtr: Kaskadowy Aquael 230L/H
4. Podłoże: Aqua Art Shrimp Sand
5. Woda - zwykła kranówka, testów nie robiłem i raczej nie mam zamiaru

6. Grzałka: Nie będzie, jest stała temperatura u mnie w domu
7. Flora:
- Monte Carlo (będzie na całym dnie - coś w rodzaju trawniczka)
- Flame Moss
- Hydrokotyla Japan
Jeśli chodzi o florę nic więcej jak na razie nie chcę.
8. Fauna:
- Docelowo krewetki red crystal (Pytanie, ile sztuk na start?)
- Być może Cambarellus Patzcuarensis Sp. Orange ?

9. Aranżacja:
- Trzy skały
- Korzeń
10. Nawożenie: Mała bimbrownia tylko przez pierwsze 2-tygodnie żeby zapewnić roślinom dobry start. Dziś kupiłem wężyki silikon akwarystyczny, małą kostkę lipową jako dyfuzor, drożdże cukier i butelki z wodą. Raczej nie może to być trudne

Myślę że to wszystko z takich ogólnych informacji. Jako że nie jestem doświadczony w zakładaniu takich małych "kosteczek" mam jeszcze kilka pytać do Was drodzy użytkownicy:
a) Jak często i ile wody podmieniać w takim małym zbiorniku?
b) Potrzebne będą jakieś nawozy typu potas? Nie chce też wysypu glonów, bo szlag mnie trafi
c) Pomysł z bimbrownią dobry pomysł?
Aktualizacja 14.11.2016:
Akwarium wystartowało. Zalane dziś o godzinie 11:00. Jestem w lekkim szoku bo woda kranówki jest prawie jak kryształ. Jest minimalne prawie nie widoczne zmętnienie.
Zobaczymy jak wszystko będzie się dalej rozwijać ale jestem dobrej myśli. Miałem problem żeby Monte Carlo trzymało się dna, jedną sadzonkę musiałem przywiązać do kamienia gdyż cały czas wypływała na powierzchnię, reszta daje radę.
Zapraszam wszystkich do aktywnego brania udziału w moim temacie. Mile widziane uwagi, propozycję, krytyka. Za każdą pomoc z góry dziękuję!
Pozdrawiam