[
Moderator: Grupa DFA
Andrzej napisał(a):Główną przyczyną jest prawdopodobnie brak zbilansowanego nawożenia. Biorąc pod uwagę zastosowanie 20w ledów na 54l. zbiornik jest to co najmniej wskazane.
Musisz nabyć testy do wody na No3 i Po4. Inaczej ciężko będzie wyciągnąć zbiornik na prostą.
Napisz też jakie zastosowałeś podłoże?
Morfi napisał(a):Roślinki z glonami idą do kosza, kamienie do gotowania. Mam zamiar wykorzystać tylko podłoże i to bez wierzchniej najbrudniejszej warstwy
korzon napisał(a):Morfi napisał(a):Roślinki z glonami idą do kosza, kamienie do gotowania. Mam zamiar wykorzystać tylko podłoże i to bez wierzchniej najbrudniejszej warstwy
Nie mam pojęcia jak oddzielic wierzchnią warstwę podłoża od jego reszty. Ruszając je ''zasyfi'' się całe. Wypłucz całe podłoże kilka razy i będzie dobrze.
antek1981 napisał(a):Morfi daruj sobie na razie wsiadanie na duże akwarium dopóki nie zbierzesz wszystkich gratów bo potem będziesz żałował. Podstawa to nawozy potas i fosfor. Bez węgla w płynie czyli Carbo też się nie obejdzie. A bimbrownie sobie daruj bo ciężko nad nią panować jeśli nie masz wprawy. Szukaj używanych gratów na forach i serwisach ogłoszeniowych bo można wyrwać coś ciekawego. Cierpliwości i jeszcze raz cierpliwości. Pośpiech to zły doradca.
Jeśli teraz wrzucisz stare podłoże do dużego akwarium a nie masz nawet testów na początek to gwarantuje Ci, że czekają Cię ciężkie chwile. Ja walczę już trzeci miesiąc z glonami i finał już bliski ale ile to mnie kosztowało nerwów przez moją głupotę. Polecam Ci te tematy na początek:
a-b-c-nawozenia-solami-t550.html
ei-w-serkowym-iwagumi-t1635.html#p7324
Lepiej usiądź i wszystko przemyśl na spokojnie.
o tak trzymaj kolegę ... bo zamiast pomóc to przyszedł potrolowaćpiotr3939 napisał(a):Dzizys Krajst
- niczym nie nawozi jasne, że nie ... bo podobnych 10 mądrych głów stwierdziło że nie nawozi się przez pierwsze tygodnie
- podmiany w sumie zadne ( bo co to 2 x po 5 L jest ) 2x w tygodniu po 10% to źle ?[/b]
- swiatlo jakies nieznane do tylka niepodobne [b]2x10W led 5500k - 1300 lumenów na mały zbiorniczek .... faktycznie tyłek to to nie jest
- skalary w takim akwarium jak byś czytał od początku to byś wiedział, że są malutkie a baniak chwilowo
- gdzie masa roslinna ??? rośnie ?
- zero jakiegokolwiek doswiadczenia co widac i elementarnego pojecia a jak ty zaczynałeś to miałeś mega doświadczenie, ja przynajmniej szukam porad u ludzi
I chce zakladac wieksze akwarium ??????? chce
AAAAAAAAAAaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Grzesiek trzymaj mnie prosze
piotr3939 napisał(a):Morfi - jesli chcesz pomocy - to napisalem ci przeciez co jest zle - wiec nie rozumiem ???
- masz do kitu swiatlo
- nie nawozisz niczym
- koledzy ci pisali - zbilansoj nawozenie
- zaopatrz sie w testy
- zgromadz sprzet
- przedewszystkim zwiesz mase roslinna nawet o 500 %
- rob wieksze - 30 - 40 a moze nawet 50 % podmiany bo masz krasnale
Czy cos pominalem ?
piotr3939 napisał(a):To ci nic nie da Niema co tego przerabiac poprostu - za malo miales masy roslinnej na poczatku i nie nawoziles niczym - tu byl blad - filtr zaszczepiles ???
piotr3939 napisał(a):Ja tam nie robie testow zadnych - zrozum - jak zakladasz roslinne - nawozisz od poczatku - i jak widzisz ze flora wystartowala ostro z kopyta - pakoj wtedy cale zycie jakie tylko chcesz - i gaz do dechy Zawsze tak robie - i to dziala zawsze - zawsze to to dziala Zawsze ta sama historia
100 % sukcesu i nic nie pada - nie padnie nic nigdy - 100 % sukcesu - To ty kontrolujesz wzrost - i stale nawozisz - i zwiekszasz gaz - i zwiekszasz nawozenie - zawsze proporcjonalnie do oceny wzrostu roslin - zawsze proporcja - bilans i rownowaga - po przycince - zmniejszasz nawozenie odpowiednio - jak podrosnie - znowu zwiekszasz - i gaz do dechy - zawsze do dechy
piotr3939 napisał(a):Uuuuuu to kiepsciusko Nie bedzie stalego poziomu co2 - nie bedzie - zwlaszcza w wiekszym szkle
piotr3939 napisał(a):Dzizys Krajst
- niczym nie nawozi
- podmiany w sumie zadne ( bo co to 2 x po 5 L jest )
- swiatlo jakies nieznane do tylka niepodobne
- skalary w takim akwarium
- gdzie masa roslinna ???
- zero jakiegokolwiek doswiadczenia co widac i elementarnego pojecia
I chce zakladac wieksze akwarium ???????
AAAAAAAAAAaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Grzesiek trzymaj mnie prosze
piotr3939 napisał(a):Poprostu doradzam - a ze tak czasem to wyjdzie - moze tak jak korzon napisal - taki mam charakter ? Ale tez nikomu tego oceniac - bo nikt tak naprawdę nie zna mnie. Moze poprostu jestem krytyczny ?
Ps. Jesli kogos uraziłem to przepraszam - lecz jesli kogos zmotywowalem - albo moje rady okazaly sie pomocne - chociazby dlatego ze poparte sa ,,jakims tam,, powiedzmy doswiadczeniem to bardzo jest mi milo z tego powodu
ph - tu był jakiś problem bo wyskoczyło 5.0
zygmuntpompa napisał(a):ph - tu był jakiś problem bo wyskoczyło 5.0
Chciałbym mieć takie Ph, z kranu lałeś? czy może coś dodawałeś.
Zdaję sobie sprawę że w Jelonce może być inna woda ale aż tak.
Trochę szkoda że rośliny wywaliłeś bo trzeba było zrobić jak r4ll pisał i pozbyłbyś się z roślin glonów.
W tej sytuacji Ja pomaszerowałbym do sklepu po rogatka, moczarkę, pistie itp. im więcej tym lepiej a będziesz miał do nowego jak znalazł.
Powrót do Glony - identyfikacja i zwalczanie
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość