Z tymi pasożytami to nie mam pojęcia - naprawdę pierwsze słyszę. Ale na forum jest wiele źródeł przepięknych skalarów od hodowców z prawdziwego zdarzenia więc kupując u nich ryzyko jest minimalne.
Jeśli mnie pamięć nie myli a jestem zbyt leniwy by sprawdzić to po prostu skalary i neony pochodzą z tego samego rejonu SA. Stąd też przypuszczenie, że należałoby je trzymać razem - podobne wymagania co do parametrów wody.
Razem również się ładnie komponują w szkle (zwłaszcza w bw, troche słabiej w holendrach - ale to kwestia gustu) np. 2/4 skalary + ławica neonów (ilosc uwarunkowana litrażem) i każde wypełnia inną część szkła a z reguły skalary 'dbają' o to by neony trzymały się w kupie.
Trzeba jednak pamietać, by do szkła wpuścić neony w młodymi skalarami - tak by te nie mogły neonom zagrozić/skubać/poganiać.
Skalary z czasem podrastania do neonów przywykną i nawet duże nie będą im robiły krzywdy.
Jeśli Ci chodzi o samą hodowlę neonów na sprzedaż to olej wszystko powyższe co napisałem i je po prostu rozmnażaj i sprzedawaj