.

Drodzy akwaryści!

Rabaty dla forumowiczów DFA
Kliknij tutaj aby dowiedzieć się więcej


Start akwarium na ziemi

[ Komentarze Facebooka]

Ogólne dyskusje

Moderator: Grupa DFA

Start akwarium na ziemi

Postprzez ryszard233 » 2 maja 2016, o 17:33

Cześć.
Wykonałem restart swojego baniaczka i mam teraz jako podłoże ziemie ogrodową\uniwersalną.
Akwarium zostało zalane 30% wodą ze starego zbiornika oraz włożyłem dojrzałe filtry.
Mam pytanie odnośnie pierwszych tygodni baniaka, czy podmieniać wodę oraz czy podawać jakieś nawozy?
Aktualnie podawanie jest tylko co2.
baniak 112l
światło 3x18w
Dołączam parę fotek z restartu...:)

Więcej zdjęć: https://onedrive.live.com/redir?resid=4 ... =folder%2c
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Avatar użytkownika
ryszard233
Użytkownik
 
Posty: 105
Dołączył(a): 20 sie 2015, o 20:25
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: Start akwarium na ziemi

Postprzez cyymek » 2 maja 2016, o 19:49

Podmianę możesz zrobić po tygodniu, myślę że nawozy można chwilowo odstawić ponieważ ziemia może jeszcze coś oddawać, światło też umiarkowanie i stopniowo zwiększać co tydzień. Ja także mam akwa na ziemi i tylko co2 bez nawozów i rośnie ok.
cyymek
Użytkownik
 
Posty: 40
Dołączył(a): 19 wrz 2011, o 18:16

Re: Start akwarium na ziemi

Postprzez ryszard233 » 2 maja 2016, o 19:59

cyymek napisał(a):Podmianę możesz zrobić po tygodniu, myślę że nawozy można chwilowo odstawić ponieważ ziemia może jeszcze coś oddawać, światło też umiarkowanie i stopniowo zwiększać co tydzień. Ja także mam akwa na ziemi i tylko co2 bez nawozów i rośnie ok.


A jakie masz światło u siebie?
Avatar użytkownika
ryszard233
Użytkownik
 
Posty: 105
Dołączył(a): 20 sie 2015, o 20:25
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: Start akwarium na ziemi

Postprzez domestos » 2 maja 2016, o 21:35

CO2 podłącz po około trzech miesiącach (lub jak zaobserwujesz mocne spowolnienie wzrostu) a ewentualne nawozy po roku albo później.
domestos
Nowicjusz
 
Posty: 10
Dołączył(a): 24 lut 2014, o 18:17

Re: Start akwarium na ziemi

Postprzez nel » 2 maja 2016, o 22:16

Czemu by nie podłączać CO2 od razu? Zawsze można dawać niedużo, ale jak dla mnie zawsze warto, jak i tak ma się w planie ;)
Avatar użytkownika
nel
Stały bywalec
 
Posty: 243
Dołączył(a): 16 paź 2015, o 09:44
Lokalizacja: pod Wrocławiem

Re: Start akwarium na ziemi

Postprzez korzon » 3 maja 2016, o 17:12

Co2 ładowałbym na maxa na początku jeśli jeszcze nie ma w akwarium życia dlatego że :
Pozwoli to ograniczyć lub zapobiec ewentualnemu rozwojowi glonów
Pozwoli to na początku szybszej aklimatyzacji roślin i wzrostowi.
Szybszy wzrost roślin ograniczy rozwój glonów
Co2 pozwoli roślinom wchłanianie nadmiarów różnych związków, które mogą być w ziemi.
Avatar użytkownika
korzon
weteran
 
Posty: 2324
Dołączył(a): 30 lip 2013, o 13:13
Lokalizacja: Walbrzych

Re: Start akwarium na ziemi

Postprzez domestos » 4 maja 2016, o 14:31

Już miałem kilka zbiorników na ziemi i zawsze na początku byl bardzo intensywny wzrost bez nawożenia. Ziemia przez pierwsze miesiące wydziela sporo dwutlenku wiec dodawanie wydaje się zbędne, szczególnie jak nie ma nadmiaru swiatla
domestos
Nowicjusz
 
Posty: 10
Dołączył(a): 24 lut 2014, o 18:17

Re: Start akwarium na ziemi

Postprzez korzon » 4 maja 2016, o 20:01

domestos napisał(a):Już miałem kilka zbiorników na ziemi i zawsze na początku byl bardzo intensywny wzrost bez nawożenia. Ziemia przez pierwsze miesiące wydziela sporo dwutlenku wiec dodawanie wydaje się zbędne, szczególnie jak nie ma nadmiaru swiatla

A to nie wiedziałem że ziemia wytwarza co2.
Miałem kiedyś baniaki na ziemi i co2 podawałem.
Avatar użytkownika
korzon
weteran
 
Posty: 2324
Dołączył(a): 30 lip 2013, o 13:13
Lokalizacja: Walbrzych

Zostaw komentarz


Powrót do Forum ogólne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

cron