od 2 dni czytam sobie na necie różne artykuły o nawożeniu itd. i pomyślałem, gdyby wspomóc nawożenie co2 z butli? Popularny węgiel w płynie radzi sobie dobrze, nawozi rośliny węglem a także redukuje ilość glonów lub całkowicie je niszczy. Czego Wy używacie? Jeżeli ktoś go używa to pewnie jest to EasyCarbo, jednak cena nie zachwyca 80zł/1L

Do czego zmierzam.... Źródłem węgla i substancją zwalczającą przy okazji glony jest aldehyd glutarowy. W sprzedaży są dostępne różne środki zawierające ten aldehyd, lecz wydaje mi się, że w przypadku EC jest to spore przepłacanie. W takim EasyCarbo stężenie aldehydu wynosi około ~3,5% gdzie za 1L cudownego środka trzeba wydusić 80zł. Rozglądając się natrafiłem na produkt Steranios, który też zawiera owy aldehyd i jest dostępny na rynku w chyba 2 stężeniach (może więcej) 20% za 108zł/1L i 2% za 16zł/1L. W skład specyfiku wchodzi wyłącznie woda i owy aldehyd, jednak nie różni się on niczym od tego w EC a jest stosowany w medycynie do odkażania i sterylizacji narzędzi chirurgicznych itd.
Mamy tutaj do czynienia z sytuacją jak w przypadku świetlówek, zwykła w sklepie kosztuje ~10zł gdzie ta sama ale "akwarystyczna" odpowiedniej firmy 40zł.
Co o tym sądzicie? Warto sprawdzić?

pozdrawiam