.

Drodzy akwaryści!

Rabaty dla forumowiczów DFA
Kliknij tutaj aby dowiedzieć się więcej


Zakładam nowe 370 l.

[ Komentarze Facebooka]

Ogólne dyskusje

Moderatorzy: Grupa DFA, Grupa DFA

Zakładam nowe 370 l.

Postprzez mario1108 » 30 sty 2012, o 12:49

Witam wszystkich serdecznie pozytywnie zakręconych miłośników jakże pięknego hobby jakim jest akwarystyka, jestem nowy więc nazywam się Mariusz jestem ze Zgorzelca doświadczenia z akwarystyką małe nie licząc paru małych baniaczkow z przed kilkunastu lat .Kupiłem na początek zbiorniczek 150x50x50 ,jeżeli się uda będzie w przyszłości większy .plan jest taki wybudowałem podczas budowy domu murek ale... szerokości 38 cm ,jeżeli dam na to blat kuchenny 3 cm albo z drewna nie będzie zagrożenia dla akwarium ? jeżeli będzie wystawał blat z jednej strony 12 cm,czy mam go wyburzyć i postawić od nowa? Pytań pewnie będzie dużo więcej proszę was o pomoc,może jest ktoś z mojej okolicy będę dzwięczny mam też całkiem całkiem barek.Pozdrawiam. ;)
Avatar użytkownika
mario1108
Użytkownik
 
Posty: 33
Dołączył(a): 28 sty 2012, o 19:00

Re: Zakładam nowe 370 l.

Postprzez Andrzej » 30 sty 2012, o 14:48

Dość problematyczne pytanie, ale.... Można by pospawać ramę z kształtownika stalowego (przekrój np. 4x6cm.) o wielkości dna akwarium i zamocować na kotwy do obecnego murka. Na to blat np. taki kuchenny o grubości 4cm. i masz wszystko rozwiązane.
Może ktoś ma jeszcze jakieś pomysły?
Obrazek
Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! !
I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem.
Mail- shrimps.life@gmail.com
GG- 32663094
Pozdrawiam "leszcz25"
Avatar użytkownika
Andrzej
Grupa DFA
 
Posty: 2552
Dołączył(a): 15 gru 2009, o 22:51
Lokalizacja: Szczepanów (Dolnośląskie)

Re: Zakładam nowe 370 l.

Postprzez mario1108 » 30 sty 2012, o 15:48

Bylem u kamieniarza płyta granitowa odpada 500 zł płyta dębowa 480 zł ,ale z tą ramą może by się udało,godne przemyślenia,a szkło tuż obok marnieje.
Avatar użytkownika
mario1108
Użytkownik
 
Posty: 33
Dołączył(a): 28 sty 2012, o 19:00

Re: Zakładam nowe 370 l.

Postprzez Pawcio2611 » 30 sty 2012, o 16:49

Jeśli byś już wyburzał to ja bym na twoim miejscu zrobiłbym w murku szafke. wystarczy dać na góre zamiast bloczka elke taką jak od okien/drzwi i wylać betonem. wtedy poniżej miałbyś przestrzeń na różne pierdoły itp.
Pawcio2611
Nowicjusz
 
Posty: 9
Dołączył(a): 22 sty 2012, o 13:08

Re: Zakładam nowe 370 l.

Postprzez mario1108 » 30 sty 2012, o 16:59

W tej chwili mam murek wzdłuż na jedną cegłę i 3 poprzeczki na dwie ,kształt litery E co daje mi 38 cm,tak więc są dwie wnęki na piepszoty ,jeszcze zastanawiam się czy te 12 cm wystającego blatu tylko z jednej strony bo tylko w ten sposób mogę dać blat jest problematyczne.
Avatar użytkownika
mario1108
Użytkownik
 
Posty: 33
Dołączył(a): 28 sty 2012, o 19:00

Re: Zakładam nowe 370 l.

Postprzez Andrzej » 30 sty 2012, o 17:25

Ten murek stoi na parterze?
Podłoga z czego jest zrobiona?
Obrazek
Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! !
I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem.
Mail- shrimps.life@gmail.com
GG- 32663094
Pozdrawiam "leszcz25"
Avatar użytkownika
Andrzej
Grupa DFA
 
Posty: 2552
Dołączył(a): 15 gru 2009, o 22:51
Lokalizacja: Szczepanów (Dolnośląskie)

Re: Zakładam nowe 370 l.

Postprzez mario1108 » 30 sty 2012, o 19:17

Tak murek postawiłem między kuchnią a salonem na wylewce 10cm pod nią jest izolacja 10cm styropianu twardego pod izolacją beton ok 15 cm.
Avatar użytkownika
mario1108
Użytkownik
 
Posty: 33
Dołączył(a): 28 sty 2012, o 19:00

Re: Zakładam nowe 370 l.

Postprzez Andrzej » 30 sty 2012, o 21:49

To spokojnie.... Ale i tak szkoda kasy na granit. Dał bym płytę Mdf i było by super...
Obrazek
Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! !
I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem.
Mail- shrimps.life@gmail.com
GG- 32663094
Pozdrawiam "leszcz25"
Avatar użytkownika
Andrzej
Grupa DFA
 
Posty: 2552
Dołączył(a): 15 gru 2009, o 22:51
Lokalizacja: Szczepanów (Dolnośląskie)

Re: Zakładam nowe 370 l.

Postprzez mario1108 » 3 lut 2012, o 09:20

;( :v: postanowiłem zburzyć murek ,dostałem parę dni wolnego i biorę się do pracy do usłyszenia jak postawie szkło.Pozdrawiam.
Avatar użytkownika
mario1108
Użytkownik
 
Posty: 33
Dołączył(a): 28 sty 2012, o 19:00

Re: Zakładam nowe 370 l.

Postprzez Andrzej » 3 lut 2012, o 10:05

To sobie pracy dołożyłeś, ale za to będziesz pewny, że wszystko masz dobrze zrobione.
Może dla potomnych cykniesz kilka fotek z murowania podstawy pod akwarium ?
Obrazek
Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! !
I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem.
Mail- shrimps.life@gmail.com
GG- 32663094
Pozdrawiam "leszcz25"
Avatar użytkownika
Andrzej
Grupa DFA
 
Posty: 2552
Dołączył(a): 15 gru 2009, o 22:51
Lokalizacja: Szczepanów (Dolnośląskie)

Re: Zakładam nowe 370 l.

Postprzez mario1108 » 3 lut 2012, o 12:26

Właśnie się na chwile oderwałem ,bym chciał ale mój canon odmówił posłuszeństwa jako że po gwarancji będzie serwis aż sie boję.Spróbuje telefonem .
Avatar użytkownika
mario1108
Użytkownik
 
Posty: 33
Dołączył(a): 28 sty 2012, o 19:00

Re: Zakładam nowe 370 l.

Postprzez mario1108 » 9 lut 2012, o 09:50

[hsimg][/hsimg]Obrazek
Avatar użytkownika
mario1108
Użytkownik
 
Posty: 33
Dołączył(a): 28 sty 2012, o 19:00

Re: Zakładam nowe 370 l.

Postprzez mario1108 » 9 lut 2012, o 10:11

Jeszcze trochę kosmetyki,drzwiczki przesuwne ,fuga i sprawdzam szczelność.wcześniej stał murek cały z cegły ,pojechałem na łatwizne dekoracyjnie jedna warstwa cegły reszta to pozostałości po budowie ,kupiłem tylko blat 240 zł i zaprawę, klej.Zastanawiam się co kupić pod roślinki,jaki substrat na ryku jest tego sporo może jakieś sugestie oto kilka z nich; Aquabasis 5l. 33 zł,Acti substrate 11 l. 57 zł,Tetra plant 5,8 kg 44zł, Nutri plant 3l. 25 zł i cała masa innych .
Avatar użytkownika
mario1108
Użytkownik
 
Posty: 33
Dołączył(a): 28 sty 2012, o 19:00

Re: Zakładam nowe 370 l.

Postprzez Andrzej » 9 lut 2012, o 10:28

Oj już widzę, że zamysł masz super na ten zbiornik. ;)
Napisz czy oświetlenie będziesz miał z pokrywy, czy może to będzie zbiornik otwarty?
Wracając do Twojego pytania to "Acti substrate" Aquela i "Nutri Plant" to ten sam produkt Pana M. Wojtaszka, tak więc wybierz ten, który ma rozsądniejszą cenę. Generalnie nie kupował bym "Tetra Plant", bo tak na pierwszy rzut oka to zwykły piasek pomieszany z torfem i nic więcej. Kiedyś tego używałem, ale działało bez żadnej rewelacji.
Obrazek
Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! !
I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem.
Mail- shrimps.life@gmail.com
GG- 32663094
Pozdrawiam "leszcz25"
Avatar użytkownika
Andrzej
Grupa DFA
 
Posty: 2552
Dołączył(a): 15 gru 2009, o 22:51
Lokalizacja: Szczepanów (Dolnośląskie)

Re: Zakładam nowe 370 l.

Postprzez mario1108 » 9 lut 2012, o 11:11

Mam zamiar kupić pokrywę z oświetleniem jestem na etapie poszukiwań,co do acti substrate to jest u mnie na miejscu tak więc po kłopocie.Roślinki będę musiał zamawiać albo znajdę sprawdzonego "ogrodnika" mojej okolicy.
Avatar użytkownika
mario1108
Użytkownik
 
Posty: 33
Dołączył(a): 28 sty 2012, o 19:00

Re: Zakładam nowe 370 l.

Postprzez Andrzej » 9 lut 2012, o 12:42

Według mnie szkoda było by zakładać pokrywę. Taka z dobrym oświetleniem będzie kosztowała sporo ponad 500zł i da mizerny efekt wizualny. Gdybyś zawiesił belkę nad zbiornikiem to miał byś przepięknie wyeksponowany zbiornik. ;)
Obrazek
Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! !
I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem.
Mail- shrimps.life@gmail.com
GG- 32663094
Pozdrawiam "leszcz25"
Avatar użytkownika
Andrzej
Grupa DFA
 
Posty: 2552
Dołączył(a): 15 gru 2009, o 22:51
Lokalizacja: Szczepanów (Dolnośląskie)

Re: Zakładam nowe 370 l.

Postprzez victus » 10 lut 2012, o 18:19

Hej,
jeżeli nie zdecydujesz się na akwarium otwarte, tylko będziesz chciał mieć pokrywę to taniej i ładniej wyjdzie Ci DIY np ze sklejki wodoodpornej, zaimpregnowanej dodatkowo kilkoma warstwami lakiero-bejcy lub lakieru na bazie wody (nie rozposzczalnika). Brat zrobił na swoje akwarium 110x45 i kosztowało to go około 140zł. Efekt wizualny ok, ale gdyby dokładniej się przyłożyć do tego i zrobić to na spokojnie, to ładniej by mu to wyszło.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Avatar użytkownika
victus
Grupa DFA
 
Posty: 1216
Dołączył(a): 16 gru 2009, o 17:52
Lokalizacja: Wrocław / Żórawina

Re: Zakładam nowe 370 l.

Postprzez mario1108 » 12 lut 2012, o 20:49

Sorki nie było mnie trochę,Co do sklejki victus odpada szkło kupiłem z takową niespecjalnie wyglądało , belki faktycznie są ładne tylko wszystkie przewody trzeba będzie zamaskować tak prawdopodobnie zrobię.Na mój litraż 4x39 wystarczy prawda ?
Avatar użytkownika
mario1108
Użytkownik
 
Posty: 33
Dołączył(a): 28 sty 2012, o 19:00

Re: Zakładam nowe 370 l.

Postprzez mario1108 » 12 lut 2012, o 20:52

Chyba lepiej 3x54 albo 2x80 są dłuższe .4x39 mają metr długości nie doczytałem.
Avatar użytkownika
mario1108
Użytkownik
 
Posty: 33
Dołączył(a): 28 sty 2012, o 19:00

Re: Zakładam nowe 370 l.

Postprzez Andrzej » 12 lut 2012, o 21:01

4x39w. to tak dość skromnie jak na ten zbiornik. Musisz zastanowić się dobrze nad roślinami, które będziesz chciał tam posadzić.
Obrazek
Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! !
I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem.
Mail- shrimps.life@gmail.com
GG- 32663094
Pozdrawiam "leszcz25"
Avatar użytkownika
Andrzej
Grupa DFA
 
Posty: 2552
Dołączył(a): 15 gru 2009, o 22:51
Lokalizacja: Szczepanów (Dolnośląskie)

Re: Zakładam nowe 370 l.

Postprzez mario1108 » 12 lut 2012, o 21:10

Roślin planuje sporo tak więc 4x54 może
Avatar użytkownika
mario1108
Użytkownik
 
Posty: 33
Dołączył(a): 28 sty 2012, o 19:00

Re: Zakładam nowe 370 l.

Postprzez Andrzej » 12 lut 2012, o 22:34

Wiesz, roślin możesz mieć sporo i przy słabym świetle, byle by dobrać rośliny mało wymagające pod tym kątem. Np. Anubiasy Microsoria, Bolbitisy, Valisinerie.
Obrazek
Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! !
I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem.
Mail- shrimps.life@gmail.com
GG- 32663094
Pozdrawiam "leszcz25"
Avatar użytkownika
Andrzej
Grupa DFA
 
Posty: 2552
Dołączył(a): 15 gru 2009, o 22:51
Lokalizacja: Szczepanów (Dolnośląskie)

Re: Zakładam nowe 370 l.

Postprzez mario1108 » 12 lut 2012, o 22:42

Niestety jeszcze dużo nauki ,przeczytałem dwie lektury wiadomości ogólnych ,teraz czas na roślinki poszperam w księgarni może coś znajdę ciekawego. 8) Mój pierwszy zakup filtr EHEIM PROFESSIONEL 2228 używany podobno 100% sprawny,teraz szukam beleczki oświetleniowej.
Avatar użytkownika
mario1108
Użytkownik
 
Posty: 33
Dołączył(a): 28 sty 2012, o 19:00

Re: Zakładam nowe 370 l.

Postprzez Andrzej » 13 lut 2012, o 09:06

Mam taki filterek i zapewniam, że to bardzo dobry wybór.
Obrazek
Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! !
I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem.
Mail- shrimps.life@gmail.com
GG- 32663094
Pozdrawiam "leszcz25"
Avatar użytkownika
Andrzej
Grupa DFA
 
Posty: 2552
Dołączył(a): 15 gru 2009, o 22:51
Lokalizacja: Szczepanów (Dolnośląskie)

Re: Zakładam nowe 370 l.

Postprzez mario1108 » 14 lut 2012, o 14:53

Używasz deszczownicy ,niestety brakuje jej w zestawie i jakie masz wypełnienia ,jak często trzeba je wymieniać i czy muszą być oryginalne z eheima
Avatar użytkownika
mario1108
Użytkownik
 
Posty: 33
Dołączył(a): 28 sty 2012, o 19:00

Re: Zakładam nowe 370 l.

Postprzez Andrzej » 14 lut 2012, o 15:49

Używałem deszczowni, ale wczoraj ja zdjąłem, aby mieć mocniejszy ruch wody w akwarium. Mam w swoim oryginalne wkłady eheima, ale można wszystko modyfikować samemu wedle potrzeb. Od 3 lat (bo tyle go mam) nic nie wymieniałem.
Filterek otwieram do czyszczenia raz na ok 10mies. Wiele dłużej można go nie otwierać jeśli masz założony prefiltr na wlocie.
Obrazek
Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! !
I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem.
Mail- shrimps.life@gmail.com
GG- 32663094
Pozdrawiam "leszcz25"
Avatar użytkownika
Andrzej
Grupa DFA
 
Posty: 2552
Dołączył(a): 15 gru 2009, o 22:51
Lokalizacja: Szczepanów (Dolnośląskie)

Re: Zakładam nowe 370 l.

Postprzez mario1108 » 14 lut 2012, o 16:32

deszczownie dokupię ,poza ceramiką i gąbkami co włożyć do środka
Avatar użytkownika
mario1108
Użytkownik
 
Posty: 33
Dołączył(a): 28 sty 2012, o 19:00

Re: Zakładam nowe 370 l.

Postprzez Andrzej » 14 lut 2012, o 17:12

Wiesz wszystko zależy czego oczekujesz od filtracji, bo to raczej filtr biologiczny. Do zakwaszania wody w akwa. wkładasz np. torf do filtra, do usuwania amoniaku wkładasz zeolit, keramzyt, biobale, ceramike wkładasz aby zwiększyć powierzchnie dla bakterii nitryfikacyjnych, grys koralowy wkładasz, aby zwiększyć zasadowość wody, węgiel aktywny wkładasz by usunąć chemiczne zanieczyszczenie wody, garbniki (jeśli masz dużo korzeni i woda jest herbaciana) itp... itd...
Pomyśl czego oczekujesz w akwarium i takie wkłady zakup do filtra. Ja przy paletach i znikomej ilości roślin miałem i mam obecnie filtr wypełniony zeolitem i nitrasem. Do tego gruba gąbka dla zatrzymania paprochów.
Pozdrawiam
Obrazek
Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! !
I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem.
Mail- shrimps.life@gmail.com
GG- 32663094
Pozdrawiam "leszcz25"
Avatar użytkownika
Andrzej
Grupa DFA
 
Posty: 2552
Dołączył(a): 15 gru 2009, o 22:51
Lokalizacja: Szczepanów (Dolnośląskie)

Re: Zakładam nowe 370 l.

Postprzez mario1108 » 14 lut 2012, o 18:50

Bardzo podoba mi się zbiorniczek z tamtego roku Chrisa Helemana ,było by super uzyskać podobny aranż ,pozostaje jeszcze odczytać gatunki roślinek w moim przypadku z podręcznikiem,a wkłady na razie mam ceramike i biobale i dalej no właśnie żeby kombinować z wypełnieniem filtra trzeba znać parametry wody potrzebne są testy ,tylko na ile są one wiarygodne czy nie można równie dobrze zaszkodzić przekłamaniami testów .Sporo czytałem o nich ,zdania są podzielone masz jakieś wskazówki z własnego doświadczenia .
Avatar użytkownika
mario1108
Użytkownik
 
Posty: 33
Dołączył(a): 28 sty 2012, o 19:00

Re: Zakładam nowe 370 l.

Postprzez Andrzej » 14 lut 2012, o 19:11

Na początku wszystko robiłem na podstawie pomiarów testami, potem lałem nawozy na oko. Na forum jest temat A,B,C nawożenia solami tam jest opisane jak to robiłem.
Obrazek
Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! !
I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem.
Mail- shrimps.life@gmail.com
GG- 32663094
Pozdrawiam "leszcz25"
Avatar użytkownika
Andrzej
Grupa DFA
 
Posty: 2552
Dołączył(a): 15 gru 2009, o 22:51
Lokalizacja: Szczepanów (Dolnośląskie)

Re: Zakładam nowe 370 l.

Postprzez mario1108 » 14 lut 2012, o 19:52

No tak praktyka czyni mistrza,czytałem o ludkach którzy po obserwacji roślin wiedza czego brakuje w zbiorniczku a czego jest za dużo ,więc można.Pewnie podstawowe testy zakupie na początek,jadę w piątek do Wrocka trochę poszperam w sklepach,może jakieś korzonki fajne znajde i inne piepszoty.
Avatar użytkownika
mario1108
Użytkownik
 
Posty: 33
Dołączył(a): 28 sty 2012, o 19:00

Re: Zakładam nowe 370 l.

Postprzez mario1108 » 2 mar 2012, o 21:58

Mój dzisiejszy zakup korzonka ,byłem za miedzą jest w czym wybierać tylko ceny trochę powalają,zastanawiam się jak je postawić .[URL=http://www.fotosik.pl][IMG]http://images49.fotosik.pl/1358/504983ed997623e0med.jpg[hsimg][/hsimg]
Avatar użytkownika
mario1108
Użytkownik
 
Posty: 33
Dołączył(a): 28 sty 2012, o 19:00

Re: Zakładam nowe 370 l.

Postprzez mario1108 » 2 mar 2012, o 22:18

Obrazek
Avatar użytkownika
mario1108
Użytkownik
 
Posty: 33
Dołączył(a): 28 sty 2012, o 19:00

Re: Zakładam nowe 370 l.

Postprzez Andrzej » 2 mar 2012, o 22:36

Bardzo ładne drzewko zakupiłeś.... Jak Ty to teraz wymoczysz? :x
Obrazek
Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! !
I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem.
Mail- shrimps.life@gmail.com
GG- 32663094
Pozdrawiam "leszcz25"
Avatar użytkownika
Andrzej
Grupa DFA
 
Posty: 2552
Dołączył(a): 15 gru 2009, o 22:51
Lokalizacja: Szczepanów (Dolnośląskie)

Re: Zakładam nowe 370 l.

Postprzez mario1108 » 3 mar 2012, o 09:04

Chodzi o zatonięcie ? Coś wykombinuje ,jeżeli długo nie będzie chciał zatonąć to dociąże badyla.Czy korzenie ze sklepu trzeba gotować czy wystarczy wyszorować pod bieżącą wodą .Szukam jeszcze kamyczków bardzo ładne są manten stone tylko poczekam na wyjazd do sklepu co by nie kupić kota w worku .
Avatar użytkownika
mario1108
Użytkownik
 
Posty: 33
Dołączył(a): 28 sty 2012, o 19:00

Re: Zakładam nowe 370 l.

Postprzez Andrzej » 3 mar 2012, o 22:05

Wystarczy dobrze wyszorować.
Co do kamieni masz rację, lepiej widzieć co się bierze. Zwłaszcza jeżeli chodzi o taki drogi towar.
Obrazek
Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! !
I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem.
Mail- shrimps.life@gmail.com
GG- 32663094
Pozdrawiam "leszcz25"
Avatar użytkownika
Andrzej
Grupa DFA
 
Posty: 2552
Dołączył(a): 15 gru 2009, o 22:51
Lokalizacja: Szczepanów (Dolnośląskie)

Re: Zakładam nowe 370 l.

Postprzez Rycky » 3 mar 2012, o 22:22

A jakie ryby masz zamiar tam wpuscic ?
Pozdrawiam Rysiek
Rycky
Użytkownik
 
Posty: 39
Dołączył(a): 24 lut 2010, o 21:08

Re: Zakładam nowe 370 l.

Postprzez mario1108 » 4 mar 2012, o 14:23

Co do osady hmm nie wybrałem jeszcze jej. Na pewno ławiczka rasbory klinowej a co do reszty to mam kilka typów pozostaje mądrze je dobrać pewnie nie obejdzie się bez eksperymentów: pstrążenica pasiasta, sum szklisty,Parosphromenus deissneri(Ostrogon), drewniak,mruk trąbonos gnathonemus petersii,duch amazoński,trzciniak,babka sumatrzańska,Flagtail Semaprochilodus Insignis.Muszę coś z tego towarzystwa wybrać ,mile widziane sugestie.
Avatar użytkownika
mario1108
Użytkownik
 
Posty: 33
Dołączył(a): 28 sty 2012, o 19:00

Re: Zakładam nowe 370 l.

Postprzez Andrzej » 5 mar 2012, o 17:25

Jeżeli rasbora ma być stadem głównym, to na Twój zbiornik minimum 100-120szt. :mrgreen:
Obrazek
Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! !
I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem.
Mail- shrimps.life@gmail.com
GG- 32663094
Pozdrawiam "leszcz25"
Avatar użytkownika
Andrzej
Grupa DFA
 
Posty: 2552
Dołączył(a): 15 gru 2009, o 22:51
Lokalizacja: Szczepanów (Dolnośląskie)

Re: Zakładam nowe 370 l.

Postprzez mario1108 » 5 mar 2012, o 20:16

Na chwile obecną stoję :-o z pracą ,ponieważ długo czekam na obiecane części oświetlenia ,a nie chcę startować bez światełka ,poza oświetleniem z grubsza mam wszystko ,zasypałem substratem przykryłem żwirkiem ,korzenie się moczą ,wstępnie ułożyłem kilka kamerdolców,jeszcze nie kupiłem testów wody i rozglądam się nad co2,a rybki ? poczekają jeszcze na swoją kolej ,stadko 100 szt "WOW"nie brałem pod uwagę takiej ilości ,bardziej interesuję się jak dobrać rybki z dolnej części zbiorniczka,co by nie kłuciły się o terytorium i nie interesowały się rasborą ,chociaż jeszcze nie wygrały kastingu. :v:
Avatar użytkownika
mario1108
Użytkownik
 
Posty: 33
Dołączył(a): 28 sty 2012, o 19:00

Re: Zakładam nowe 370 l.

Postprzez mario1108 » 8 mar 2012, o 20:36

Mam dwa stateczniki 2x54 w podpowiedzcie mi proszę jakie świetlówki zamówić ceny są od 30-100 zł na co zwracać uwage i jak dobrać 4 szt do roślinnego.Czy Świetlówka 54W AQUA NOVA 10000K jest odpowiednia to jest chyba z dolnej p. koszt.29 zł.
Avatar użytkownika
mario1108
Użytkownik
 
Posty: 33
Dołączył(a): 28 sty 2012, o 19:00

Re: Zakładam nowe 370 l.

Postprzez Andrzej » 8 mar 2012, o 20:57

Do akwa roślinnego najlepiej pomieszać świetlówki. Moja propozycja to 1x 4000K (Ra>80) 2x 6500 (Ra>80) 1x 10.000 (Ra>80). Takie połączenie da Ci pełniejsze spektrum światła, a to do prawidłowej fotosyntezy jest niezbędne.
Obrazek
Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! !
I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem.
Mail- shrimps.life@gmail.com
GG- 32663094
Pozdrawiam "leszcz25"
Avatar użytkownika
Andrzej
Grupa DFA
 
Posty: 2552
Dołączył(a): 15 gru 2009, o 22:51
Lokalizacja: Szczepanów (Dolnośląskie)

Re: Zakładam nowe 370 l.

Postprzez victus » 9 mar 2012, o 12:00

Tak jak napisał Andrzej, chociaż dałbym nawet 2x865 i 2x10k :) lepsze wybarwienie ryb i roślin.
Podpowiem może dokładniej jakie:
2 x http://zoolight.pl/product-pol-162-54W- ... 6500K.html
2 x http://zoolight.pl/product-pol-131-54W- ... 0000K.html
lub http://zoolight.pl/product-pol-117-54W- ... 0000K.html
Z tym, że przy ostatniej musisz się zastanowić tzn, przy Aquastar i Aquarelle, Aquastar jest tańszy ale ma mniejszą pikę czerwoną, czyli mniej czerwonego emituje. Osobiście wziąłbym 2xAquarelle + 2x865.
pozdrawiam
Avatar użytkownika
victus
Grupa DFA
 
Posty: 1216
Dołączył(a): 16 gru 2009, o 17:52
Lokalizacja: Wrocław / Żórawina

Re: Zakładam nowe 370 l.

Postprzez mario1108 » 1 kwi 2012, o 18:53

Witam po przerwie tak więc od początku .
Zbiorniczek 150x50x50, filtry eheim 2228 biol.,chwilowo za mech.robi kubełek kaskade, grzałeczka 200W, oświetlenie 4x54W 2x6500k sylvania 865, sylvania grolux 8500k, aqua nova 10000k x 10h dziennie, podłoże acti substrate ok 3cm, żwirek kolorowy 2-4mm 60kg.
Zbiornik zalałem 15 marca większość roślinek zakupiłem w tzw formie żelowej do tego sprzedawca polecił lać CARBO Planta Gainer co uczyniłem.
hydrophila siamesis
rotala wallichi
alternanthera reneckii
bacopa carolina
ludwigia arcuata
ludwigia repens
sagitaria sabulata
cryptocoryne wendti
heteranthera
myriophyllum aquaticum
hydrocotyle leucocephala
blyksa japonica
kupiłem jeszcze w koszyczku alternanthere lilacena i dostałem dużą żabienice.
Z pośpiechu nie sprawdziłem zawartości pudła po zakupie zamiast testu na azotany dostałem NH4
pierwszy test trzy dni po zalaniu GH 6 , KH 6 ,NO2 pomiedzy 0,025 -0,05 , PH pomiędzy 7-7.5
Niestety musiałem wyjechać na dwa tygodnie i po powrocie zrobiłem testy
PH 7.2 , KH 6 , GH 8 ,NO2 Poza skalą skala do 1 mg/l ,NO3 10 mg/l ,NH4 0,05 mg/l
podmieniłem 50% wody ale azotyny zeszły tylko do 1 mg/l,azotany pomiedzy 5-10 ,GH-7
Na szybach pierwsze oznaki glonów no i kilka roślin padło ,cała blyksa znikła ,pozostałe nie najgorzej tylko listki w niektórych od spodu podupadły na zdrowiu.
Macie jakieś uwagi to prosze z grubej rury ,co robić z azotynami ,czy one się unormują czy mam użyć jakiejś chemii ?
Fotki postaram się dodać niestety z telefonu CANON UMARŁ płyta główna siadła .
Avatar użytkownika
mario1108
Użytkownik
 
Posty: 33
Dołączył(a): 28 sty 2012, o 19:00

Re: Zakładam nowe 370 l.

Postprzez Andrzej » 1 kwi 2012, o 19:45

Cóż pozostaje lać szczepy bakterii do wody, aby przyspieszyć cykl azotowy.
Obrazek
Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! !
I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem.
Mail- shrimps.life@gmail.com
GG- 32663094
Pozdrawiam "leszcz25"
Avatar użytkownika
Andrzej
Grupa DFA
 
Posty: 2552
Dołączył(a): 15 gru 2009, o 22:51
Lokalizacja: Szczepanów (Dolnośląskie)

Zostaw komentarz

Następna strona

Powrót do Forum ogólne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość