Witam wszystkich.
Chcę pokazać mój zbiorniczek który wystartował 14 lutego tegoż roku. Pamiętam tą datę dobrze ponieważ w tym dniu urodziła się moja córeczka Zosia Jako ,że nie moglem być przy porodzie musiałem się czymś zająć więc padło na sadzenie roślin w nowo startującym akwarium. Akwarium w dniu dzisiejszym ma 98 dni i prowadzi się praktycznie bezproblemowo. Na początku standardowe okrzemki ,potem przedawkowałem trochę z mikro stąd trochę brązowej waty na dnie i roślinach ale już nie ma po tym śladu. Zdjęcia z dzisiejszego dnia przed duuuużą przycinką .Czekałem do tej pory bo podobał mi się taki naturalny mrok w akwarium i trochę naturalny haos. Czekałem ,czekałem i walczyłem dzisiaj 5 godzin z przycinaniem roślin. Część z nich wyciąłem przy podłożu (nie mogłem wyrwać ponieważ na spodzie jest ziemia) i sadziłem szczyty od początku . W sumie od początku posadziłem pięć gatunków. Fotki po przycince dodam za kilka dni jak wszystko na spokojnie ruszy.
Opis baniaczka :
Zbiornik: 120/35/50 (profilowane)(175 litrów wody netto)
Oświetlenie: Belka 3x54W (2 x Sylvania Luvline/ 1 x Sylvania Grolux) Świeci się 2x 54W
Podłoże: ziemia + żwir naturalny czarny
Filtracja: TetraTec 700 + NCF1500 (1400l/h)
Nawożenie CO2: butla wysokociśnieniowa rozpuszczanie przez reaktor narurowy
Nawożenie kolumny wody: Sole ale nie EI (K2SO4,KNO3,KH2PO4, MgSO4,mikro Intermag+chelat Fe)
Flora:
-Eleocharis Parvula
- Staurogyne Repens
- Hydrocotyle Sp. Japan
- Hemianthus Micranthemoides
- Bacopa Caroliana
- Bacopa Australis
-micranthemum umbrosum
- Rotala Rotundofolia (Indica)
- Heterathera Zosterifolia
- Pogostemon Stellatus
- Althernatea Lilacina
- Hygrophila Polysperma
- Limnophila Sessiliflora
- Myriophyllum aquaticum
-Rotala Walichi
-Ludwigia Arcuata
-Hedyotis Salzmani
-mech (najpospolitszy)
Flora:
22 x Zwinnik Blehera
6 x Otosek
Xxx krewetka Red Cherry (kilka wybarwionych Sakurek)