I jeszcze jeden problem z mojej strony
Po przeprowadzce akwarium w nowe miejsce i przymusowym restarcie zaczął się problem. Spójrzcie na zamieszczone przeze mnie zdjęcia - zwłaszcza zwróćcie uwagę na korzeń i boczną szybę, którą specjalnie zostawiłem niewyczyszczoną aby pokazać skalę problemu. W ciągu jednego dnia potrafi mi całą przednią szybę zarosnąć.
DSC_0673 by
grzybson88, on Flickr
DSC_0674 by
grzybson88, on Flickr
DSC_0677 by
grzybson88, on Flickr
DSC_0678 by
grzybson88, on Flickr
DSC_0681 by
grzybson88, on Flickr
DSC_0683 by
grzybson88, on Flickr
Akwarium 240 litrów.
Oświetlenie : 4 x 54 W - wiem, że dużo, ale staram się korzystać z połowy mocy.
Filtr Tetra 700.
Parametrów wody nie mierzyłem do tej pory bo nie miałem wymagających roślin ani ryb i nigdy problemów z glonami (zbiornik stał w poprzednim miejscu 5 lat i zero zmartwień)
Dozuję również CO2 - tak mniej więcej bąbelek na sekundę.
Restart miał miejsce na początku lipca - oczywiście nowy podkład, stare bazaltowe podłoże również wykorzystałem. Korzeń, skałki i ryby również tam wcześniej były. Problem mam również z roślinami ponieważ żabienice oraz pospolita "marchewka" nie mogą ruszyć, mimo, że wcześniej w starym miejscu rosły znakomicie. Nawoziłem zgodnie z instrukcją, ale zamiast dogadzać roślinom, to chyba glonom zrobiłem przyjemność!
Podpowiedzcie proszę co robię źle i gdzie robię błędy. Wszelkie uwagi przyjmę z pokorą.
A i najśmieszniejsze - mam również po przeprowadzce akwarium 112 litrów i w nim nie mam żadnych problemów!
PS. Kamienie również obrośnięte glonami (zarówno brązowymi, jak i zielonymi)