.

Drodzy akwaryści!

Rabaty dla forumowiczów DFA
Kliknij tutaj aby dowiedzieć się więcej


Moje pierwsze akwa - 30 l

[ Komentarze Facebooka]

Akwaria w przedziale od 0 do 68 litrów

Moderator: Grupa DFA

Moje pierwsze akwa - 30 l

Postprzez rrudy666 » 24 sty 2014, o 12:24

Po edycji, tak teraz wygląda akwa
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Ostatnio edytowano 9 lut 2014, o 13:54 przez rrudy666, łącznie edytowano 2 razy
rrudy666
Użytkownik
 
Posty: 59
Dołączył(a): 22 sty 2014, o 17:45

Re: Moje pierwsze akwa - 30 l :D

Postprzez korzon » 24 sty 2014, o 12:31

Fajna podstawka pod akwa :D Tą roslinkę z prawej (wydaje mi się że to rotalka jakaś) można było posadzic robiąc odstępy małe,będzie lepiej rosła a jeszcze lepiej poobcinac ją w połowie i odcięte łodygi posadzic obok. Pobudzisz ja w ten sposób do wzrostu. Z obciętej łodygi wyrosną 2 nowe. Daj kulki glin-torf pod korzenie i będzie super
Avatar użytkownika
korzon
weteran
 
Posty: 2324
Dołączył(a): 30 lip 2013, o 13:13
Lokalizacja: Walbrzych

Re: Moje pierwsze akwa - 30 l :D

Postprzez rrudy666 » 24 sty 2014, o 12:43

nie pomyślałem o rozsadzeniu i ocięciu - dzięki! kartony są rozwiązaniem tymczasowym :D - są tylko z przodu, z tyłu jestpodwyżsenie/półka. Nie chciałem, żeby akwa było takie schowane.
rrudy666
Użytkownik
 
Posty: 59
Dołączył(a): 22 sty 2014, o 17:45

Re: Moje pierwsze akwa - 30 l :D

Postprzez korzon » 24 sty 2014, o 13:03

Jeśli dopiero co zalane to nie swiec za długo, ok 6h na dobe , możesz lac carbo w płynie 1ml dziennie to unikniesz glonów. Rybki to za 1,5-2 tyg. I cały czas filtruj. Pozdr. Jak cos to pytaj - są fachowcy lepsi niż ja - napewno pomogą.
Avatar użytkownika
korzon
weteran
 
Posty: 2324
Dołączył(a): 30 lip 2013, o 13:13
Lokalizacja: Walbrzych

Re: Moje pierwsze akwa - 30 l :D

Postprzez Serqu » 24 sty 2014, o 13:13

Napisz coś więcej o akwarium.

rrudy666 napisał(a):nie pomyślałem o rozsadzeniu i ocięciu - dzięki! kartony są rozwiązaniem tymczasowym :D - są tylko z przodu, z tyłu jestpodwyżsenie/półka. Nie chciałem, żeby akwa było takie schowane.


Czyli jak dobrze rozumiem to połowa akwarium stoi na półce a połowa na kartonie.
W ten sposób prosisz się o kłopoty. Jest to najprostsza droga do pęknięcia dolnej szyby i zalania mieszkania.
Postaw akwarium na równej powierzchni i najlepiej na jakiejś gąbce.
Jeśli nie odpisuję dłuższy czas na PW to oznacza że mam w robocie jihad, w związku z tym proszę o cierpliwość.
360L - Nowy Telewizor; 375L - Fangorn Forest; 375L - Serkowe Iwagumi; SPIS ARTYKUŁÓW
Obrazek
Avatar użytkownika
Serqu
Grupa DFA
 
Posty: 1024
Dołączył(a): 17 kwi 2012, o 03:35
Lokalizacja: Brzeg Dolny

Re: Moje pierwsze akwa - 30 l :D

Postprzez korzon » 24 sty 2014, o 13:17

rrudy666 napisał(a):nie pomyślałem o rozsadzeniu i ocięciu - dzięki! kartony są rozwiązaniem tymczasowym :D - są tylko z przodu, z tyłu jestpodwyżsenie/półka. Nie chciałem, żeby akwa było takie schowane.

Schowane też bedzie ładne. No i jak wspomniał kolega wyżej - będziesz spał spokojnie ;)
Avatar użytkownika
korzon
weteran
 
Posty: 2324
Dołączył(a): 30 lip 2013, o 13:13
Lokalizacja: Walbrzych

Re: Moje pierwsze akwa - 30 l :D

Postprzez Zoya » 24 sty 2014, o 14:50

Serqu napisał(a):Napisz coś więcej o akwarium.

rrudy666 napisał(a):nie pomyślałem o rozsadzeniu i ocięciu - dzięki! kartony są rozwiązaniem tymczasowym :D - są tylko z przodu, z tyłu jestpodwyżsenie/półka. Nie chciałem, żeby akwa było takie schowane.


Czyli jak dobrze rozumiem to połowa akwarium stoi na półce a połowa na kartonie.
W ten sposób prosisz się o kłopoty. Jest to najprostsza droga do pęknięcia dolnej szyby i zalania mieszkania.
Postaw akwarium na równej powierzchni i najlepiej na jakiejś gąbce.


Serque ma rację trochę zacząłeś wszystko od tyłu. Najpierw trzeba było ustawić akwarium tam gdzie ma stać docelowo. Mi pod 30 l wystarczyła zwykła komoda i gąbka. Nie opłaca się kupować podkładek w akwarystycznym, ja kupiłam karimatę w Tesco za 2,99 zł (była akurat promocja) :D . Jeśli będziesz chciał przenieść, albo zostawić akwarium tak jak teraz jest to niestety jest bardzo duże ryzyko, że pęknie. :( Muszę przyznać, że aranżacja mi się całkiem podoba :)
Miłość do Sparty znajdzie drogę tam, gdzie nie ma nawet ścieżki

http://www.youtube.com/watch?v=XU3aVxskq38
Zoya
Użytkownik
 
Posty: 157
Dołączył(a): 11 gru 2013, o 21:28
Lokalizacja: Świdnica

Re: Moje pierwsze akwa - 30 l :D

Postprzez rrudy666 » 24 sty 2014, o 16:47

Serqu napisał(a):
Czyli jak dobrze rozumiem to połowa akwarium stoi na półce a połowa na kartonie.
W ten sposób prosisz się o kłopoty. Jest to najprostsza droga do pęknięcia dolnej szyby i zalania mieszkania.
Postaw akwarium na równej powierzchni i najlepiej na jakiejś gąbce.


Ok, dzięki, już przestawiłem na półkę. Na karimatę za późno, ale dno jest pokryte jakimś kartonikiem grubości paru mm - będzie musiało wytrzymać. O sam blat się nie martwię - w tym miejscu ma grubość ok. 6 cm - ot taki dziwny mebel.
rrudy666
Użytkownik
 
Posty: 59
Dołączył(a): 22 sty 2014, o 17:45

Re: Moje pierwsze akwa - 30 l :D

Postprzez Szymijohn » 24 sty 2014, o 17:11

kiedy zalałeś akwarium?
pytam bo zauważyłem, że zastanawiasz się nad obsadą. daj mu dojrzeć.
dolał bym również wody do minimum poziomu rantu pokrywy + 2mm (według mnie wtedy było by ładniej)
przy takim małym akwarium karimata nie jest potrzebna, byle by na równym stało ;)
Avatar użytkownika
Szymijohn
Donator
 
Posty: 1025
Dołączył(a): 26 gru 2013, o 19:42
Lokalizacja: Nowogrodziec/Wrocław-Strzeganowice

Re: Moje pierwsze akwa - 30 l :D

Postprzez rrudy666 » 25 sty 2014, o 15:34

Ze dwa dni temu. Wiem wiem, nawet trochę dłużej poczekam dla pewności. Zrobiłem na razie małą re-aranżację, bo roślinki mi zaczęły pływać, źle je wsadziłem. Błędy początkujących :)
rrudy666
Użytkownik
 
Posty: 59
Dołączył(a): 22 sty 2014, o 17:45

Re: Moje pierwsze akwa - 30 l :D

Postprzez rrudy666 » 25 sty 2014, o 15:39

Serqu napisał(a):Napisz coś więcej o akwarium.



Hmmm...
Wymiary 40x25x30
Oświetlenie w postaci jednej zwykłej żarówki, w planach LED
Podłoże żwir
Roślinność - zabijcie mnie, nie pamiętam. Jedna roślinka do złudzenia przypomina koperek, drugą dostałem wraz z korzeniem, przeglądam strony o akwarystyce i ich szukam i nie mogę znaleźć ;/
Skały pochodzą z mojej kolekcji z czasów dzieciństwa. Są tam ze dwa nielakierowane kryształy, skała wulkaniczna, itd
rrudy666
Użytkownik
 
Posty: 59
Dołączył(a): 22 sty 2014, o 17:45

Re: Moje pierwsze akwa - 30 l :D

Postprzez rrudy666 » 27 sty 2014, o 20:41

Po drobnej rearanżacji :)
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
rrudy666
Użytkownik
 
Posty: 59
Dołączył(a): 22 sty 2014, o 17:45

Re: Moje pierwsze akwa - 30 l :D

Postprzez korzon » 27 sty 2014, o 21:11

Widac roślinki porozsadzane. Taka mała uwaga : jak je przytniesz to nie sadz więcej jak 2-3 łodygi razem i w odstępach małych ok 1cm. Będzie efektowniej. Fajne szkiełko,tylko teraz obsada ...hmm. Jest wiele małych rybek nadających się do tego litrażu. Ja w 30l mam rasbory brigittae-są super. Ale musisz wybrac sam.Możliwosci jest wiele
Avatar użytkownika
korzon
weteran
 
Posty: 2324
Dołączył(a): 30 lip 2013, o 13:13
Lokalizacja: Walbrzych

Re: Moje pierwsze akwa - 30 l :D

Postprzez rrudy666 » 27 sty 2014, o 23:30

Mam akurat obecnie ten problem, że ta roślinka z prawej mi trochę bronzowieje i martwie się, czy przypadkiem jej czymś nie dobiłem
Ja myślałem o zestawie 3 gupiki (na początek samce, żeby się zbyt predko nie rozmożyły do zbyt wielkiej ekipy), karlik i ewentualnie symbolicznie do 3 krewetek.
rrudy666
Użytkownik
 
Posty: 59
Dołączył(a): 22 sty 2014, o 17:45

Re: Moje pierwsze akwa - 30 l :D

Postprzez Szymijohn » 28 sty 2014, o 00:04

To znaczy jest brązowy nalot czy "schnie"

Wysłane z mojego GT-I9105P przy użyciu Tapatalka
Avatar użytkownika
Szymijohn
Donator
 
Posty: 1025
Dołączył(a): 26 gru 2013, o 19:42
Lokalizacja: Nowogrodziec/Wrocław-Strzeganowice

Re: Moje pierwsze akwa - 30 l :D

Postprzez PETER » 28 sty 2014, o 14:20

małe akwaria mają swój klimat , fajnie ale ja bym dał drobniejszy żwirek i troche mnie martwią te białe kamienie oraz ten z lewej strony robiłeś próbę z kwasem ? fajnie by wyglądało HYDROCOTYLE JAPAN . życze powodzenia
PETER
Nowicjusz
 
Posty: 9
Dołączył(a): 28 sty 2014, o 10:40
Lokalizacja: WAŁBRZYCH

Re: Moje pierwsze akwa - 30 l :D

Postprzez rrudy666 » 28 sty 2014, o 17:26

Szymijohn napisał(a):To znaczy jest brązowy nalot czy "schnie"

Wysłane z mojego GT-I9105P przy użyciu Tapatalka


Niestety schnie :(. Wina światła? Źle posadzone?
rrudy666
Użytkownik
 
Posty: 59
Dołączył(a): 22 sty 2014, o 17:45

Re: Moje pierwsze akwa - 30 l :D

Postprzez rrudy666 » 28 sty 2014, o 17:27

PETER napisał(a): robiłeś próbę z kwasem ?


Nie mam pojęcia nawet co to znaczy. Jak je się robi?
rrudy666
Użytkownik
 
Posty: 59
Dołączył(a): 22 sty 2014, o 17:45

Re: Moje pierwsze akwa - 30 l :D

Postprzez Szymijohn » 28 sty 2014, o 18:02

Wina światła lub brak równowagi chemicznej.
Jakie masz światło (rodzaj, barwa, moc)

Wysłane z mojego GT-I9105P przy użyciu Tapatalka
Avatar użytkownika
Szymijohn
Donator
 
Posty: 1025
Dołączył(a): 26 gru 2013, o 19:42
Lokalizacja: Nowogrodziec/Wrocław-Strzeganowice

Re: Odp: Moje pierwsze akwa - 30 l :D

Postprzez Szymijohn » 28 sty 2014, o 18:05

rrudy666 napisał(a):Po drobnej rearanżacji :)

Szymijohn napisał(a):Wina światła lub brak równowagi chemicznej.
Jakie masz światło (rodzaj, barwa, moc)

Zrób fotkę roślince

Wysłane z mojego GT-I9105P przy użyciu Tapatalka


Wysłane z mojego GT-I9105P przy użyciu Tapatalka
Avatar użytkownika
Szymijohn
Donator
 
Posty: 1025
Dołączył(a): 26 gru 2013, o 19:42
Lokalizacja: Nowogrodziec/Wrocław-Strzeganowice

Re: Odp: Moje pierwsze akwa - 30 l :D

Postprzez rrudy666 » 29 sty 2014, o 20:55

Szymijohn napisał(a):Zrób fotkę roślince
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
rrudy666
Użytkownik
 
Posty: 59
Dołączył(a): 22 sty 2014, o 17:45

Re: Moje pierwsze akwa - 30 l :D

Postprzez Szymijohn » 29 sty 2014, o 21:59

Wygląda mi na brak magnezu lub potasu, może być również niedobór światła.
Trzeba by sprawdzić testem.
Na roślinach naziemnych znam się lepiej, więc nie można brać mojej wypowiedzi jednoznacznie.
Jednak wygląda mi to na objaw jednego lub zespołu niedoboru tych czynników.
Azot jest myślę wystarczający nie wygląda również mi na brak fosforu. Żółkną starsze liście i to jest 1 z objawów braku potasu,magnezu lub światła.
A jak korzenie?
Nie są brązowe, podgnite?

Teraz tak popatrzyłem na twoje wczesniejsze foty.
To ta roślinka z prawej tylnej ćwiartki akwa? Jeśli tak to główna przyczyna to brak światła.
Ta "zwykła żarówka" to tzw energoszczędna czy żarnikowa normalna klasyczna żarówka?


Wysłane z mojego GT-I9105P przy użyciu Tapatalka
Avatar użytkownika
Szymijohn
Donator
 
Posty: 1025
Dołączył(a): 26 gru 2013, o 19:42
Lokalizacja: Nowogrodziec/Wrocław-Strzeganowice

Re: Moje pierwsze akwa - 30 l :D

Postprzez korzon » 29 sty 2014, o 22:44

Nieodpowiednie światło na ''bank'' tzn. nie znamy czasu swiecenia i zródła swiatła ale widze że żarówka zwykła. O chemii wody j.w.
Avatar użytkownika
korzon
weteran
 
Posty: 2324
Dołączył(a): 30 lip 2013, o 13:13
Lokalizacja: Walbrzych

Re: Moje pierwsze akwa - 30 l :D

Postprzez rrudy666 » 30 sty 2014, o 13:04

Szymijohn napisał(a):A jak korzenie?
Nie są brązowe, podgnite?

Ta "zwykła żarówka" to tzw energoszczędna czy żarnikowa normalna klasyczna żarówka?

Normalna klasyczna 25 W. Muszę kupić w takim razie LED o mocniejszej mocy...

tak, jak ostatnio przesadzałem, to część korzeni była jakby podgnita... :(

Jaka diagnoza?
rrudy666
Użytkownik
 
Posty: 59
Dołączył(a): 22 sty 2014, o 17:45

Re: Moje pierwsze akwa - 30 l :D

Postprzez Szymijohn » 30 sty 2014, o 13:20

Brak odpowiedniego swiatla. Zmień na tzw energooszczędną przy twoim akwarium akwarium to około 11-15 wat jest ok.
Barwa światła zimna biała.
Ledy możesz dać też zimna biała, lub niebieskie, czerwone.
Chodzi o wyeliminowanie z podawanego swiatla barwy zielonej ktora nie jest absorbowana przez chlorofil, a wspomaga glony.

Co do korzeni brak dostępu powietrza mają. Ja bym wpuścił kilka sztuk ślimaka świderka. Niech kopie.

Wysłane z mojego GT-I9105P przy użyciu Tapatalka
Avatar użytkownika
Szymijohn
Donator
 
Posty: 1025
Dołączył(a): 26 gru 2013, o 19:42
Lokalizacja: Nowogrodziec/Wrocław-Strzeganowice

Re: Moje pierwsze akwa - 30 l :D

Postprzez korzon » 30 sty 2014, o 13:46

Nic nie piszesz o nawożeniu,samo carbo nic nie da po za tym że glona nie będzie. Samą wodą rośliny nie pociągną długo.
Avatar użytkownika
korzon
weteran
 
Posty: 2324
Dołączył(a): 30 lip 2013, o 13:13
Lokalizacja: Walbrzych

Re: Moje pierwsze akwa - 30 l :D

Postprzez Szymijohn » 30 sty 2014, o 13:52

Jak leje kranowe to moze sa niedonawozone, ale nie jest tak zle.

Wysłane z mojego GT-I9105P przy użyciu Tapatalka
Avatar użytkownika
Szymijohn
Donator
 
Posty: 1025
Dołączył(a): 26 gru 2013, o 19:42
Lokalizacja: Nowogrodziec/Wrocław-Strzeganowice

Re: Moje pierwsze akwa - 30 l :D

Postprzez rrudy666 » 30 sty 2014, o 14:30

korzon napisał(a):Nic nie piszesz o nawożeniu,samo carbo nic nie da po za tym że glona nie będzie. Samą wodą rośliny nie pociągną długo.

Bo nie nawiozłem niestety, zaraz skoczę do sklepu i kupię jakiś nawozik. Muszę je jeszcze raz posadzić, cz wystarczy nawóz w wodzie rozpuścić?
rrudy666
Użytkownik
 
Posty: 59
Dołączył(a): 22 sty 2014, o 17:45

Re: Moje pierwsze akwa - 30 l :D

Postprzez Szymijohn » 30 sty 2014, o 14:34

Nie spiesz sie tak. Jak nie masz jeszcze ryb to kup zwykle paleczki nawozowe w ogrodniczym. Wsadź 1-2 w dno i obserwuj.
Powinno być w porządku a sprawa nawożenia makro z głowy na kilka miesięcy.
Wiem ze Serqu tak robił i się sprawdza. W sumie na logikę biorąc roślina to roślina

Wysłane z mojego GT-I9105P przy użyciu Tapatalka
Ostatnio edytowano 30 sty 2014, o 14:36 przez Szymijohn, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
Szymijohn
Donator
 
Posty: 1025
Dołączył(a): 26 gru 2013, o 19:42
Lokalizacja: Nowogrodziec/Wrocław-Strzeganowice

Re: Moje pierwsze akwa - 30 l :D

Postprzez zygmuntpompa » 30 sty 2014, o 14:35

PETER napisał(a):
robiłeś próbę z kwasem ?


Nie mam pojęcia nawet co to znaczy. Jak je się robi?


Polewasz kamień, lawę czy co tam chcesz do akwarium włożyć octem i jeżeli się nie pieni znaczy że nie powinien zatwardzać wody.
Korzenie ze sklepu gotujemy bądź dobrze polewamy wrzątkiem (w zależności od rozmiaru).

Poszukaj w marketach żarówki kompaktowej o temp. barwowej 6500k, pierwsza lepsza
http://allegro.pl/zarowka-13w-aquatic-nature-6500k-e27-nowosc-i3876213099.html
Zrób zdjęcie pokrywy od środka i wstaw.
pozdrawiam zygmuntpompa
Avatar użytkownika
zygmuntpompa
Donator
 
Posty: 497
Dołączył(a): 15 kwi 2013, o 07:44
Lokalizacja: wrocław

Re: Moje pierwsze akwa - 30 l :D

Postprzez Szymijohn » 30 sty 2014, o 14:37

Dokładnie tak.tylko bron boze nie wypasazaj korzeni roslinom akwariowym. Chodzi o ozdoby ;)
Sorki ale czasem ludzie biorą cos bezmyslnie wiec dmucham na zimne :D

Wysłane z mojego GT-I9105P przy użyciu Tapatalka
Avatar użytkownika
Szymijohn
Donator
 
Posty: 1025
Dołączył(a): 26 gru 2013, o 19:42
Lokalizacja: Nowogrodziec/Wrocław-Strzeganowice

Re: Moje pierwsze akwa - 30 l :D

Postprzez PETER » 30 sty 2014, o 19:44

próbe kwasem robi sie np za pomocą aquacid z zoleka albo jakiego kolwiek innego kwasu do obniżenia ph leje sie kamień i jak sie zapieni to raczej nie nadaję się do akwarium z rybą która preferuje miekką wodę o kwaśnym odczynie oczywiście ocet też może być , co do pałeczek nawozowych problem polega na dużej ilości fosforanów i substancji grzybobujczych zawartych w tego typu proparatach więc ja bym z tym uważał , ale podstawom jest węgiel i przy podawaniu wegla w płynie widać znacznie lepszą kondycje roślin już po tygodniu stosowania
PETER
Nowicjusz
 
Posty: 9
Dołączył(a): 28 sty 2014, o 10:40
Lokalizacja: WAŁBRZYCH

Re: Moje pierwsze akwa - 30 l :D

Postprzez rrudy666 » 31 sty 2014, o 12:43

Dobra,wymieniłem żarówkę na energooszczędną i mocniejszą, przemeblowałem akwa, żeby roślinki miały więcej światła, dorzuciłem trochę nawozu akwarystycznego.

I nawet mnie nie dziwi, że po w tylnej szybie zap ******* jakiś ślimak.

Mam nadzieję, że pomoże. W weekend zajmę się sprawdzaniem wszystkich kamieni i ich odczynów.

Chciałem Wam bardzo serdecznie podziękować za całą pomoc :)
rrudy666
Użytkownik
 
Posty: 59
Dołączył(a): 22 sty 2014, o 17:45

Re: Moje pierwsze akwa - 30 l :D

Postprzez PETER » 31 sty 2014, o 12:58

jeśli chodzi o światło przemyśl zakup zestawu t5 w castoramie belka ze świetlówką 8w ok 30 zł i dołóż jakąś parządną świtlówkę akwarystyczną np aquarelle albo sylvanie grolux zamiast orginału na 30l bedzi super .
i ostrożnie z nawozem jest bardzo cienka granica do przekroczenia i zaglonienia akwarium na początek proponuje 1/2 dawki nawozu.
a test kwasowy dekoracji to pierwsza rzecz od której powinieneś zacząć .
PETER
Nowicjusz
 
Posty: 9
Dołączył(a): 28 sty 2014, o 10:40
Lokalizacja: WAŁBRZYCH

Re: Moje pierwsze akwa - 30 l :D

Postprzez rrudy666 » 4 lut 2014, o 17:19

Żarówka pomogła - koperek wyraźnie odżył i zaczął piąć się w górę.
Z kamieni tylko jeden się wyraźnie pienił, już sie go pozbyłem. ponadto przearanżowałem akwa żeby roślinkom było bliżej do światła. Wszystko pięknie, aż nawet jakiś glon mi się pojawił na tylnej szybie.

Jak myślicie - czekać na rozwój wypadków, zainwestować w jakieś krewecie albo otoska czy stosować preparaty?

Glon wygląda jak dłuuugie cieńkie zielone nitki. Nie miałem żadnych problemów ze ściągnięciem go z szyby szmatką.
rrudy666
Użytkownik
 
Posty: 59
Dołączył(a): 22 sty 2014, o 17:45

Re: Moje pierwsze akwa - 30 l

Postprzez Szymijohn » 4 lut 2014, o 18:02

Chemia według mnie jest ostatecznością.
Na nitki ponoć pomagają krewetki amano.
Wczoraj widziałem je na żywo (btw widziałem też krewetki filtrujące dżizas ale bydlęcia, dobrze myślałem, że się do moich 54 litrów nie nadają lub odwrotnie ;) ) mam kilka red cherry, myślałem że są ruchliwe ale przy amano to oazy spokoju.

Dawaj foty.
Ile chcesz ryb w tym swoim akwarium upchnąć.
Wiem, że jak się nogą ubije to wejdzie więcej ;)

Wysłane z mojego GT-I9105P przy użyciu Tapatalka
Avatar użytkownika
Szymijohn
Donator
 
Posty: 1025
Dołączył(a): 26 gru 2013, o 19:42
Lokalizacja: Nowogrodziec/Wrocław-Strzeganowice

Re: Moje pierwsze akwa - 30 l

Postprzez korzon » 4 lut 2014, o 20:44

Glony nitkowate to jedne z najgorszych do zwalczenia. Ja carbo w płynie zwalczyłem je. podobno molinezja gustuje w tych glonach.
Avatar użytkownika
korzon
weteran
 
Posty: 2324
Dołączył(a): 30 lip 2013, o 13:13
Lokalizacja: Walbrzych

Re: Moje pierwsze akwa - 30 l

Postprzez zygmuntpompa » 5 lut 2014, o 07:59

Glony nitkowate to jedne z najgorszych do zwalczenia. Ja carbo w płynie zwalczyłem je.


Po ostatnich "wypadkach" myślę że powinno się podawać dokładne dawki ;) .
pozdrawiam zygmuntpompa
Avatar użytkownika
zygmuntpompa
Donator
 
Posty: 497
Dołączył(a): 15 kwi 2013, o 07:44
Lokalizacja: wrocław

Re: Moje pierwsze akwa - 30 l

Postprzez Szymijohn » 5 lut 2014, o 08:05

No szkoda Jarkowych chwastów.


Wysłane z mojego GT-I9105P przy użyciu Tapatalka
Avatar użytkownika
Szymijohn
Donator
 
Posty: 1025
Dołączył(a): 26 gru 2013, o 19:42
Lokalizacja: Nowogrodziec/Wrocław-Strzeganowice

Re: Moje pierwsze akwa - 30 l

Postprzez rrudy666 » 9 lut 2014, o 13:53

Jeśli chodzi o obsadę to na początek 3 gupiki samce i karlik.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
rrudy666
Użytkownik
 
Posty: 59
Dołączył(a): 22 sty 2014, o 17:45

Re: Moje pierwsze akwa - 30 l

Postprzez rrudy666 » 3 mar 2014, o 13:20

W końcu do mojego skromnego 30 trafiły :
3 gupcie chłopcy
3 razbory klinowe i już wiem, że jest ich za mało i muszę jeszcze ze 2 dokupić, żeby było im dobrze. Na razie wstrzymam się z poszerzaniem obsady o Karlika, ale wydaje mi się, że jest wystarczająco miejsca jeszcze na 3 stwory ( dwie razbory i płaza) :)
rrudy666
Użytkownik
 
Posty: 59
Dołączył(a): 22 sty 2014, o 17:45

Re: Moje pierwsze akwa - 30 l

Postprzez ducze » 3 mar 2014, o 13:54

Nie wiem jak z ropuchem, ale dla razbor to na pewno za małe akwarium. One naprawdę lubią sobie popływać, a tutaj nie będą miały za bardzo gdzie.
Avatar użytkownika
ducze
Użytkownik
 
Posty: 98
Dołączył(a): 12 maja 2010, o 13:56
Lokalizacja: Wrocław

Re: Moje pierwsze akwa - 30 l

Postprzez Ossesmayer » 3 mar 2014, o 14:36

To już zamiast tych razbor lepiej dokupić gupików. Co do ph to gupiki dopasują się do warunków klinowych, ale nie odwrotnie. Jakie masz parametry wody?
Avatar użytkownika
Ossesmayer
Użytkownik
 
Posty: 83
Dołączył(a): 8 lut 2014, o 18:22

Re: Moje pierwsze akwa - 30 l

Postprzez rrudy666 » 29 mar 2014, o 14:13

Dzięki wielkie za info. Wybaczcie za poślizg, ale byłem dość zalatany. Testy kupię na allegro jakoś na dniach, więc dokładnie niestety nie jestem w stanie powiedzieć. Czy macie może jakieś tanie/dobre testy do polecenia? PO i NO rozumiem przede wszystkim?
rrudy666
Użytkownik
 
Posty: 59
Dołączył(a): 22 sty 2014, o 17:45

Zostaw komentarz


Powrót do Akwaria 0 - 68L

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 0 gości