.

Drodzy akwaryści!

Rabaty dla forumowiczów DFA
Kliknij tutaj aby dowiedzieć się więcej


Podłoże NATURAL SUBSTRATE Pana Mariana Wojtaszek - opinie.

[ Komentarze Facebooka]

Wszystko o podłożach używanych w akwariach.Nowości, testy, nasze doświadczenia

Moderator: Grupa DFA

Podłoże NATURAL SUBSTRATE Pana Mariana Wojtaszek - opinie.

Postprzez mariop3 » 9 sty 2016, o 17:46

Witam. Planuję restart swojego akwa i zastanawiam się nad podłożem aktywnym. Obecnie w akwa jest zastosowany JBL AQUABASIS PLUS , kulki gliniano torfowe i na wierzch lawa. Teraz główną warstwą także będzie lawa, ale zastanawiam się co pod nią zastosować i tu zainteresowałem się substratem Pana Mariana Wojtaszka, jednak nigdy go nie miałem i nie wiem czy warto czy może skierować się na inny substrat. Może pozostać przy JBL-u, a może Tetra Complete Substrate, TROPICA PLANT GROWTH, a może ktoś z Was może poleci mi coś zupełnie innego.
Pozdrawiam
mariop3
Donator
 
Posty: 468
Dołączył(a): 9 mar 2014, o 21:53
Lokalizacja: Lubań

Re: Podłoże NATURAL SUBSTRATE Pana Mariana Wojtaszek - opin

Postprzez Serqu » 9 sty 2016, o 20:25

Nie stosowałem niestety substratu Mariana Wojtaszka, ale z czystym sumieniem mogę polecić Tropicę.
Stosowałem ją w dwóch aranżacjach i spisywała się bez zarzutów.
Jeśli nie odpisuję dłuższy czas na PW to oznacza że mam w robocie jihad, w związku z tym proszę o cierpliwość.
360L - Nowy Telewizor; 375L - Fangorn Forest; 375L - Serkowe Iwagumi; SPIS ARTYKUŁÓW
Obrazek
Avatar użytkownika
Serqu
Grupa DFA
 
Posty: 1024
Dołączył(a): 17 kwi 2012, o 03:35
Lokalizacja: Brzeg Dolny

Re: Podłoże NATURAL SUBSTRATE Pana Mariana Wojtaszek - opin

Postprzez korzon » 9 sty 2016, o 21:03

Czy mowa jest o Nutriplant produkowanym od jakiegoś czasu przez Diversa ? Gdzieś czytałem że teraz ''oni" to sprzedają. Jeśli to jest to , to polecam bo cena dobra i 3 lata można pociągnąć na tym akwarium choć piszą że do 6 lat. Nic w podłoże nie trzeba aplikować (kapsułki,pałeczki )
Avatar użytkownika
korzon
weteran
 
Posty: 2286
Dołączył(a): 30 lip 2013, o 13:13
Lokalizacja: Walbrzych

Re: Podłoże NATURAL SUBSTRATE Pana Mariana Wojtaszek - opin

Postprzez mariop3 » 5 kwi 2016, o 19:56

Witam. Gdzieś wyczytałem, że Nutriplant i NATURAL SUBSTRATE to to samo podłoże. Jedynie z tego co widzę, to drugie jest tańsze. Opinie są w miarę pozytywne, jednak wole zasięgnąć rady na forum od kogoś kto stosował lub może polecić jakieś inne.
Pozdrawiam

-- 5 kwi 2016, o 19:56 --

Witam. Widać, że na naszym forum chyba nikt obecnie nie prowadzi akwa na tym podłożu, w związku z czym postanowiłem je zastosować w nowej aranżacji w swoim akwa. Podłoże jest w akwa jakieś 3-4cm, na to 3-4cm lawy wulkanicznej. Roślinki póki co się przystosowują i zakorzeniają. Zobaczymy jak będzie dalej. Pod podłoże dałem tylko kulki gliniano-torfowe gdyż miąłem je w domu.
Pozdrawiam
mariop3
Donator
 
Posty: 468
Dołączył(a): 9 mar 2014, o 21:53
Lokalizacja: Lubań

Re: Podłoże NATURAL SUBSTRATE Pana Mariana Wojtaszek - opin

Postprzez korzon » 5 kwi 2016, o 20:05

"Będzie Pan zadowolony" zielsko rosło na tym bardzo fajnie u mnie i przy LT i przy HT .
Avatar użytkownika
korzon
weteran
 
Posty: 2286
Dołączył(a): 30 lip 2013, o 13:13
Lokalizacja: Walbrzych

Re: Podłoże NATURAL SUBSTRATE Pana Mariana Wojtaszek - opin

Postprzez mariop3 » 5 kwi 2016, o 20:15

Witam. Tak też myślę, ale się zobaczy jak zielenina sobie proadzi ;)
mariop3
Donator
 
Posty: 468
Dołączył(a): 9 mar 2014, o 21:53
Lokalizacja: Lubań

Re: Podłoże NATURAL SUBSTRATE Pana Mariana Wojtaszek - opin

Postprzez przerwa_92 » 5 kwi 2016, o 20:20

mariop3 napisał(a):
-- 5 kwi 2016, o 19:56 --

Witam. Widać, że na naszym forum chyba nikt obecnie nie prowadzi akwa na tym podłożu, w związku z czym postanowiłem je zastosować w nowej aranżacji w swoim akwa. Podłoże jest w akwa jakieś 3-4cm, na to 3-4cm lawy wulkanicznej. Roślinki póki co się przystosowują i zakorzeniają. Zobaczymy jak będzie dalej. Pod podłoże dałem tylko kulki gliniano-torfowe gdyż miąłem je w domu.
Pozdrawiam


Ja mam u siebie Nutri planta i od groma lawy na nim (chciałem by roślinki się dobrze ukorzeniały w trakcie "dokopywania" do substratu). Rośliny po aklimatyzacji rosną świetnie.
PS. światła mam prawie 0,8w/l i stosuję co2 ( po odjęciu podłoża wychodzi ponad 1w/l). Pamietaj o odpowiednim świetle i nawożeniu ( rośliny które pobierają skł. pokarmowe przez liście) bo te co pobierają przez korzenie będą mieć się super :)

Myślę, że będziesz zadowolony :)
Green Field (od 25.01.2017) post41838.html#p41838

Zapraszam na mojego chomcia
http://chomikuj.pl/przerwa_92
Avatar użytkownika
przerwa_92
Stały bywalec
 
Posty: 370
Dołączył(a): 3 lut 2014, o 15:56
Lokalizacja: Oborniki Śląskie / WLP

Re: Podłoże NATURAL SUBSTRATE Pana Mariana Wojtaszek - opin

Postprzez mariop3 » 5 kwi 2016, o 20:23

Światła mam odpowiednią ilość, podaję nawozy do wody oraz co2 24/h.
Bacznie obserwuję co się dzieje z roślinkami :)
mariop3
Donator
 
Posty: 468
Dołączył(a): 9 mar 2014, o 21:53
Lokalizacja: Lubań

Re: Podłoże NATURAL SUBSTRATE Pana Mariana Wojtaszek - opin

Postprzez przerwa_92 » 5 kwi 2016, o 21:28

Więc w najgorszym wypadku będziesz mieć tak jak ja :)
Link w podpisie :D
Green Field (od 25.01.2017) post41838.html#p41838

Zapraszam na mojego chomcia
http://chomikuj.pl/przerwa_92
Avatar użytkownika
przerwa_92
Stały bywalec
 
Posty: 370
Dołączył(a): 3 lut 2014, o 15:56
Lokalizacja: Oborniki Śląskie / WLP

Re: Podłoże NATURAL SUBSTRATE Pana Mariana Wojtaszek - opin

Postprzez mariop3 » 21 wrz 2018, o 09:02

Witam. Nadszedł czas na ponowy restart akwa i oczywiście wymianę podłoża. Zastanawiałem się nad zmianą całego akwa, obecnie 576l na coś większego, ale nic ciekawego nie znalazłem i zostaje obecne akwa.
Akwa ma być jak do tej pory roślinne ze skalarami i różnymi L-kami, do tego kilka pielęgnic.
Jeśli możecie mi polecić jakieś podłoże aktywne już sprawdzone lub ewentualnie co można by zastosować w moimi akwa to będę wdzięczny.
A, w tej chwili jest podłoże pana Mariana Wojtasza, a na nim spora ilość lawy. Z lawy chciałbym już chyba zrezygnować i zamienić ją na coś innego, lub zastosować samo podłoże aktywne typu Amazonia lub podobne. Zostają natomiast skały wulkaniczne i spora ilość korzeni.
Pozdrawiam
mariop3
Donator
 
Posty: 468
Dołączył(a): 9 mar 2014, o 21:53
Lokalizacja: Lubań

Re: Podłoże NATURAL SUBSTRATE Pana Mariana Wojtaszek - opin

Postprzez zwierzak » 21 wrz 2018, o 11:35

2 lata jechałem na tym podłożu i akwarium żyło. Za tydzień restart. Wydaję mi się że niema co kombinować z aktywnym. Przy L-kach będziesz miał cały czas syf z podłoża. Jak bedziesz chciał korzenie po taniości to mogę dwa odsprzedać z mojego akwa. Jakieś groszowe sprawy :)
zwierzak
Stały bywalec
 
Posty: 271
Dołączył(a): 3 sty 2017, o 19:42
Lokalizacja: Wrocław, złotniki

Re: Podłoże NATURAL SUBSTRATE Pana Mariana Wojtaszek - opin

Postprzez mariop3 » 23 wrz 2018, o 10:43

Witam. O pyleniu aktywnego podłoża przy L-kach nie pomyślałem, mimo to bym był skłonny spróbować, chyba ze zastosować jakiś inny substrat na pierwszą warstwę i na nią dać właściwe podłoże - tylko jakie, lawa troszkę mi się znudziła .
Co do korzeni to mam ich sporo, ale będę miał na uwadze. Dzięki.
Pozdrawiam
mariop3
Donator
 
Posty: 468
Dołączył(a): 9 mar 2014, o 21:53
Lokalizacja: Lubań

Re: Podłoże NATURAL SUBSTRATE Pana Mariana Wojtaszek - opin

Postprzez korzon » 24 wrz 2018, o 11:40

mariop3 jaką wodę planujesz przy Amazonii ? Na kranowce długo nie pociągnie aktywne , przy RO można dłużej się cieszyć ładnym akwarium. (Tak podają wszystkie informacje przezemnie wyczytane )
Może lepiej dobry substrat zasypany żwirem lub czymś innym - ja tak zawsze robię przy kranówie.
Avatar użytkownika
korzon
weteran
 
Posty: 2286
Dołączył(a): 30 lip 2013, o 13:13
Lokalizacja: Walbrzych

Re: Podłoże NATURAL SUBSTRATE Pana Mariana Wojtaszek - opin

Postprzez mariop3 » 25 wrz 2018, o 10:13

Witam. Woda raczej kranówka, tyle RO zrobić to raczej nie będę miał kiedy, no i do podmian tez trzeba by sporo jej narobić.
Czyli zostaje substrat na spod akwa i cos na wierzch, tylko co poza lawą. Żwirek mialem, lawę mam, bazalt mi się nie widzi i co tu dać. Jakieś pomysły.
Pozdrawiam i dzięki.

-- 25 wrz 2018, o 10:13 --

Szkoda, że tak mało osób ostatnio zagląda na nasze forum i coraz mniej dzieli się informacjami.
mariop3
Donator
 
Posty: 468
Dołączył(a): 9 mar 2014, o 21:53
Lokalizacja: Lubań

Re: Podłoże NATURAL SUBSTRATE Pana Mariana Wojtaszek - opin

Postprzez korzon » 25 wrz 2018, o 11:48

Mało ludzi zagląda to fakt.
A propos podłoża to od dłuższego czasu czyli jakieś 7-8 ostatnich aranżacji w 3 akwariach, używam bardzo krytykowanego przez wielu (między innymi zananych awuascaperow) JBL Manado . Jest jałowe ale zawsze coś daję pod nie. Lekkie i porowate ale to wg mnie dobrze. Niedobrze jak ktoś planuje większe ryby denne lub kopiące. U mnie przy drobnicy sprawdza się w roślinnych. Nie mam RO i w przyszłości nie planuję, być może w holendrach to podstawa ale mi wystarcza kran, niedrogie podłoże, jakiś substrat pod nie i dobry nawóz. Oczywiście sporo światła i CO2.
Avatar użytkownika
korzon
weteran
 
Posty: 2286
Dołączył(a): 30 lip 2013, o 13:13
Lokalizacja: Walbrzych

Re: Podłoże NATURAL SUBSTRATE Pana Mariana Wojtaszek - opin

Postprzez mariop3 » 29 wrz 2018, o 10:03

Witam. Nad manado juz się zastanawiałem wcześniej, ale mój L-ki będą codziennie zmieniać aranz w moim akwa. Mysle nad Amazonią brązową, chyba Afryka, i częściowo biały piasek dla L-ek i innych dennnych rybek. Jesli nie takie podłoże to jakus substrat a na niego główna warstwa z..., no i tu jest problem, ... z czarnej lawy, mam teraz czerwoną, jakiegoś żwirku lub jeszcze cos innego, czytam, oglądam i szukam.
Pozdrawiam

-- 27 wrz 2018, o 17:14 --

Witam. W rezultacie chyba będzie ADA Afryka lub JBL aqabasis i na to zwirek lub ponownie lawa, do tego bialy piasek.
Pozdrawiam

-- 29 wrz 2018, o 10:03 --

Witam. Akwa powstanie tym razem na podłożu JBL aqabasis na to jednak ponownie lawa i biały drobny piaseczek. Zastanawiałem się nad żwirkiem, ale lawa bardziej chyba mi odpowiada.
Pozdrawiam
mariop3
Donator
 
Posty: 468
Dołączył(a): 9 mar 2014, o 21:53
Lokalizacja: Lubań

Zostaw komentarz


Powrót do Podłoża

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość