Kilka dni temu nabyłem akwarium 450l o wymiarach: dł. 150, szer. 50, wys. 60; z pokrywą.
Od dawna marzyłem by mieć takie akwa z neonkami czerwonymi i właśnie one zajmą główną rolę w obsadzie. Początkowo chciałem stworzyć akwarium biotopowe, lecz zmieniłem zdanie i chciałbym mieć kilka roślin oraz inne gatunki ryb, które "przerzuciłbym" z moich dotychczasowych baniaczków. Mowa tu o kosiarkach, otoskach, mieczykach, gupikach, skalarze, bocji, labeo, kiryskach, bojownikach i oczywiście krewetkach "red cherry".
I tu prosiłbym wszystkich o pomoc przy zakładaniu nowego akwarium.
1. Jakie podłoże powinienem zastosować? Ile kg? (80-100kg?). Myślałem nad czarnym piaskiem bazaltowym o granulacji 0,8-1,6mm, by podkreślić kolor neonków i by kiryski nie kaleczyły się o ostre krawędzie przy większej granulacji żwirku bazaltowego.
2. Jaki podkład pod podłoże? Czy mogę zastosować ziemię kwiatową? Substrat to ostateczność.
3. Jakie powinienem mieć oświetlenie przy wysokości powyżej 50cm? Czy dodać dodatkowe świetlówki? Jeśli tak to jakie? Przypominam że mam standardową pokrywę i chcę przy niej zostać, więc HQi odpada. Zastosowane oświetlenie to 2x T8 40w.
4. Jakie rośliny? W posiadaniu mam: bakopa drobnolistna, hemiantus zwyczajny, kabomba karolińska, ludwigia okółkowa, mikrozorium oskrzydlone, sitowie drobne, rotala okrągłolistna, pistia.
5.Które z podanych wyżej ryb mogę trzymać razem z neonkami? Które mogą żyć w wodzie filtrowanej przez torf...
6. Pytanie najmniej ważne: Czy darować sobie roślinność i stworzyć typowy biotop dla neonków?
To chyba tyle pytań na początek.
Filtr do akwarium to eheim professionel 2228.
Czekam na wasze odpowiedzi i opinie, które mają dla mnie największe znaczenie.
Pozdrawiam

P.S Nie spieszcie się z odpowiedziami, najlepiej napiszcie jak sami byście zrobili:)