.

Drodzy akwaryści!

Rabaty dla forumowiczów DFA
Kliknij tutaj aby dowiedzieć się więcej


Problem z ludwigią ??

[ Komentarze Facebooka]

Jak pielęgnować i nawozić rośliny, żeby rosły szybko i zdrowo

Moderator: Grupa DFA

Problem z ludwigią ??

Postprzez DawW » 26 cze 2014, o 22:45

Witajcie,

Zbiornik 60x30x40 72L
akwarium wystartowało 10.06.2014
temp. 26C
filtracja Aquael T500 DOŁOŻYŁEM STARY FILTR bo miałem za mały ruch tafli z T500 bo jest za nisko i Aquael FunMini Plus jest wyżej i rusza taflą). Czekam na deszczownie do T500
grzałka 25 W (wiem mała ale daje rade)
podłoże- bazalt pod nim filtus po drugiej stronie sam piach
nawożenie - carbo 1ml i K+ 1ml codziennie rano + od wczoraj ferro+ - tak samo codziennie rano 1ml (wszytsko Aqua Art) + kulki JBL g/t

parametry =
NO2 - 0
NO3 - 10
PO4 - 1
Ph – 6,8
Gh - 11
Kh - 7
Obsada- 15x galaxy, 15- zwinnik blehera, 4x kirysek panda, 2x otosek, 1x brotia, 1x tetra cesarska (zagubiła się ze starej obsady)

Flora- pogostemon Octopus
Anubias
crypciu- nie wiem jaki
i ludwigia i właśnie z nią jest kłopot :(
Ludwigia na zdj. poniżej zmarniała po 2 tyg. oklapła, wyczytałem że to normalne. Na dzień dzisiejszy zaczęła obrastać czymś dziwnym, czy to glony?? Proszę o rady. Jestem bliski wywalenia jej z baniaczka :(
Planowane dalsze sadzenie i wolałbym się uporać z tym problemem zanim zacznę z następną zielenią.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
______________________________________________________________________________________
Avatar użytkownika
DawW
Użytkownik
 
Posty: 146
Dołączył(a): 10 cze 2014, o 22:26

Re: Problem z ludwigią ??

Postprzez Rygiel » 27 cze 2014, o 07:10

Nigdy nie miałem tej rośliny ale wygląda to na "boczne korzenie", filtus okazał się słabym substratem(to chyba gotowy podłoże) i rośliny zaczęły pobierać papu ze słupa wody. Nie napisałeś nic o oświetleniu - planujesz jakieś CO2? to podstawa w "roślinnym"
Avatar użytkownika
Rygiel
Stały bywalec
 
Posty: 317
Dołączył(a): 3 mar 2014, o 18:45
Lokalizacja: Wołów - Nora

Re: Problem z ludwigią ??

Postprzez DawW » 27 cze 2014, o 09:26

Na dzień dzisiejszy wychodzi 9h światła. Pokrywa 1x15. Ale będzie 1x 24 (?). Ja nie chce mocno roślinnego akwa. Mówiąc o następnych roślinach miałem na myśli jeszcze trawniczek na bazaltem, mech Phoenix na korzeń, i coś na 3 plan na samym środku. Może wymienić wymienić ludwigi na coś mniej wymagającego bo jeśli chodzi o CO2, to mnie przerasta :-)
______________________________________________________________________________________
Avatar użytkownika
DawW
Użytkownik
 
Posty: 146
Dołączył(a): 10 cze 2014, o 22:26

Re: Problem z ludwigią ??

Postprzez LukaszT » 27 cze 2014, o 10:06

0,2w/l troszkę mało dlatego może Ludwiga marnieje, u mnie na 98L mam 117w jest cała czerwona piękna, więc może posadz coś mniej wymagającego. CO2 Cię przerasta w jakim sensie? Finansowy rozumiem bo też mnie kiedyś to przerastało a nie myślałeś może o bimbrowni? wychodzi tanio a sam zobaczysz zdziwisz się jak rosną rośliny i jakie efekty.
LukaszT
Użytkownik
 
Posty: 50
Dołączył(a): 15 kwi 2014, o 10:49

Re: Problem z ludwigią ??

Postprzez mrd_AQ » 27 cze 2014, o 12:14

Z CO2 możesz spróbować:

alternatywne-co2-t2563.html

U mnie ładnie się sprawdza - bąbluje aż miło:)
Ludwigię też mam ale światła mam sporo więcej (w uproszczeniu 24w na 43 l).
Avatar użytkownika
mrd_AQ
Stały bywalec
 
Posty: 277
Dołączył(a): 14 gru 2013, o 16:50
Lokalizacja: Wałbrzych

Re: Problem z ludwigią ??

Postprzez DawW » 27 cze 2014, o 12:34

Bimbrownia.... hmmm... z tego co widzę na yt to można samemu zrobić :) może pokombinuje :D jak zamontuje 24W to wymodzę bimbrownię (w poniedziałek) :) . A jak z proporcjami zakwasu? czy na baniak 72L może być 1L wody, 400g cukru i 10g drożdży ?? ile trzeba czekać aby dojrzał zakwas?? i jak zrobić dyfuzor, może być kostka do napowietrzania ?
______________________________________________________________________________________
Avatar użytkownika
DawW
Użytkownik
 
Posty: 146
Dołączył(a): 10 cze 2014, o 22:26

Re: Problem z ludwigią ??

Postprzez Szymijohn » 27 cze 2014, o 13:28

DawW 1410 zacier jest ok
Pomyśl o generatorze z kwasku cytrynowego i proszku do pieczenia będziesz miał przynajmniej kontrolę nad CO2 bimrownia robi ile fabryka dała i możesz mieć problemy z przyduchą.
Kostkę zrób z lipy:
Potrzebne:
Drewno lipowe najlepiej suche ;)
Strzykawka
Avatar użytkownika
Szymijohn
Donator
 
Posty: 1027
Dołączył(a): 26 gru 2013, o 19:42
Lokalizacja: Nowogrodziec/Wrocław-Strzeganowice

Re: Problem z ludwigią ??

Postprzez DawW » 27 cze 2014, o 13:37

Szymijohn, co ty w ogólnie do mnie mówisz :o :) ja nic nie rozumiem :D jaka przyducha, jaka cytryna i ta lipa :o ??? :D jestem zielony :(
______________________________________________________________________________________
Avatar użytkownika
DawW
Użytkownik
 
Posty: 146
Dołączył(a): 10 cze 2014, o 22:26

Re: Problem z ludwigią ??

Postprzez korzon » 27 cze 2014, o 13:38

Podejrzewam że jak szybko zmontujesz bimbrownię tak 2x szybciej ją ''rozmontujesz''. Ale próbuj, każdy chyba musi przez to przejśc.
mrd_AQ napisał(a):alternatywne-co2-t2563.html
tak jak kolega pisze. U mnie eleocharis, minipelia,hydrocotyle japan i marsyllea b.ładnie rosną przy takiej butelce.
Avatar użytkownika
korzon
weteran
 
Posty: 2324
Dołączył(a): 30 lip 2013, o 13:13
Lokalizacja: Walbrzych

Re: Problem z ludwigią ??

Postprzez korzon » 27 cze 2014, o 13:40

DawW napisał(a):Szymijohn, co ty w ogólnie do mnie mówisz :o :) ja nic nie rozumiem :D jaka przyducha, jaka cytryna i ta lipa :o ??? :D jestem zielony :(

Poczytaj troche zanim będziesz bimber pędził DawW
Avatar użytkownika
korzon
weteran
 
Posty: 2324
Dołączył(a): 30 lip 2013, o 13:13
Lokalizacja: Walbrzych

Re: Problem z ludwigią ??

Postprzez Szymijohn » 27 cze 2014, o 13:50

DawW CO2 jest niestety dość niesprzyjające zwierzakom w dużych ilościach.
Jak rybki zaczynają wystawiać buźki ponad powieżchnię nie po to aby pobrać pokarm, a po to by zaczerpnąć oddech (wyjątki to np. labiryntowe, czy "jelitopłucne" np. Kiryski one tak robią nawet jak by pływały w samym tlenie) to masz przyduchę, może zakończyć się ich zejściem.
Reaktor z kwasku cytrynowego i sody oczyszczonej (proszek do pieczenia) jest alternatywą dla bimbrowni.
Nieco bardziej skomplikowane niż bimbrownia, ale daje bardzo dużą kontrolę nad co2 i daje się w miarę płynnie wyłączyć (wystarczy zamknąć dopływ kwasku)
Drewienko lipowe obrabia się tak by weszło w strzykawkę na ścisk w miejsce tłoczka i masz dyfuzor do co2 dający znacznie mniejsze bąbelki niż z kamienia do napowietrzania.
Do strzykawki podpinasz rurkę z generatora przez dzióbek strzykawki.

Edit: DawW może zamiast dyfuzorków możesz wykorzystać dzwon (np. obcięte denko z butelki do góry dnem) ustawiony w akwarium tak by prąd wody z filtra mieszał się w nim z napuszczonym doń co2 np z bimbrowni.
Avatar użytkownika
Szymijohn
Donator
 
Posty: 1027
Dołączył(a): 26 gru 2013, o 19:42
Lokalizacja: Nowogrodziec/Wrocław-Strzeganowice

Re: Problem z ludwigią ??

Postprzez DawW » 27 cze 2014, o 15:26

Szymijohn dzięki :) powiedz mi tylko... czy przygotowuje się to tak sam, w dwóch butelkach, itd.?? i jakie proporcje do tej "cytrynówki"??


No a co z moją obecną Ludwigią?? Co z nią obecnie mam robić?? :(
______________________________________________________________________________________
Avatar użytkownika
DawW
Użytkownik
 
Posty: 146
Dołączył(a): 10 cze 2014, o 22:26

Re: Problem z ludwigią ??

Postprzez Szymijohn » 27 cze 2014, o 17:22

Do cytrynowni potrzebujesz dwie butelki jedna na kwas druga na sodę
Połączenie robisz np. Na wężyk od kroplówki (wąż taki jest zaopatrzony w zawór zaciskowy, proponuję zamontować drugi do całkowitego zamykania przepływu)
Butelka z kwasem powinna być powyżej butelki z sodą tak by umożliwić przepływ kwasu.
Kwas robi się na tzw roztwór nasycony, czyli do wody dodajesz tyle kwasku cytrynowego ile może się rozpuścić.
Z dolnej butelki wyprowadzasz wężyk do akwarium.
Tyle.
Poszukaj na google schematu budowy cytrynowni.

Ludwigia.
Wygląda na niedobory mg lub ca
To z boku rośliny to korzenie.
Ludwigia wypuszcza je z międzywęźli. To normalne.
Jak chcesz mieć jej więcej to przytnij poniżej i posadź.
Avatar użytkownika
Szymijohn
Donator
 
Posty: 1027
Dołączył(a): 26 gru 2013, o 19:42
Lokalizacja: Nowogrodziec/Wrocław-Strzeganowice

Re: Problem z ludwigią ??

Postprzez LukaszT » 27 cze 2014, o 17:28

Ja tam miałem bimbrownie i nie narzekałem cytrynówka więcej roboty itp, a przy zakwasie 1410 będzie dobrze a kostkę możesz na noc wyciągać, gdy zobaczysz że leci co raz mniej gazu możesz dodać ziemniaki albo landrynkę i zacznie znowu pracować.
A mam pytanie planujesz dodać 24w czy łącznie ma być 24? bo jeśli łącznie to nie opłaca robić się bimbrowni bo będziesz miał 0,03w na litr.
Co do Ludwigi bo w sumie to nie temat co2 tylko rośliny jeżeli dołożysz oświetlenie dojdzie co2 to ja osobiście bym ją na razie zostawił i obserwował co będzie się z nią czy dalej będzie marnieć czy odwrotnie.
LukaszT
Użytkownik
 
Posty: 50
Dołączył(a): 15 kwi 2014, o 10:49

Re: Problem z ludwigią ??

Postprzez piotr3939 » 27 cze 2014, o 19:18

Dla mnie brak swiatla przedewszystkim...
Wiem co mowie - niedobor oswietlenia przedewszystkim - ciemno tam jak w... :) i ludwigia nie wyrabia
piotr3939
Stały bywalec
 
Posty: 355
Dołączył(a): 11 kwi 2014, o 15:10

Re: Problem z ludwigią ??

Postprzez DawW » 27 cze 2014, o 19:36

Co do rośliny, zostawiam ją i walczę ze światłem. Nie chcę jej ciąć bo jeszcze ją skrzywdzę :D
Chce dać jedną 24W i może dokupić jakąś listwę. Widziałem że są takie doklejane do pokrywy, ale ledowe.... mogą być??
A jeżeli chodzi o magnez i wapń.... jak najlepiej szybko uzupełnić jej braki??
______________________________________________________________________________________
Avatar użytkownika
DawW
Użytkownik
 
Posty: 146
Dołączył(a): 10 cze 2014, o 22:26

Re: Problem z ludwigią ??

Postprzez Szymijohn » 27 cze 2014, o 19:42

Nie bój żaby ludwigii nie skrzywdzisz.
Na szczepki nadają się odcinki z minimum dwoma międzywęźlami.

Nawożenie nie może być szybkie, musi być stałe.
Możesz kupić gotowe makro i mikro.
Ledowe mogą być. Tylko kup z dobrymi 5050 lub więcej ledami, tylko nie rgb ;)
Avatar użytkownika
Szymijohn
Donator
 
Posty: 1027
Dołączył(a): 26 gru 2013, o 19:42
Lokalizacja: Nowogrodziec/Wrocław-Strzeganowice

Re: Problem z ludwigią ??

Postprzez LukaszT » 27 cze 2014, o 19:47

jedna 24w mało na 72L no i ledy nie wiem ale chyba bimbrownia nie pomorze bo rośliny potrzebują światła w dzień żeby co2 pochłaniać a w nocy co2 uwalniaja, jeśli chodzi o ledy nie ufam im nie wiem jak z power ledami na pewno nie kupuj zwykłych z castoramy. Do podawania co2 potrzebujesz minimum 0,5w na litr a obliczasz to dzieląc waty na litraż czyli 24:72=0,3w na litr
Mam ludwigę więc spokojnie możesz ciąć obetniesz i wypuści 2 pędy :)
LukaszT
Użytkownik
 
Posty: 50
Dołączył(a): 15 kwi 2014, o 10:49

Re: Problem z ludwigią ??

Postprzez DawW » 27 cze 2014, o 19:56

coś takiego :
http://allegro.pl/dodatkowe-doswietleni ... 49726.html

z 24W +2x5,7 na 72L= to daje 0,49W na 1L :D

Czyli najpierw luksy a potem bimbry :)
Makro i Mikro jutro się zaopatrzę.
______________________________________________________________________________________
Avatar użytkownika
DawW
Użytkownik
 
Posty: 146
Dołączył(a): 10 cze 2014, o 22:26

Re: Problem z ludwigią ??

Postprzez piotr3939 » 27 cze 2014, o 20:01

Lukasz - co ty z tym co2 przy minimum 0,5 w/l ??? Wiesz o czym piszesz wogole ? A co do uwalniania co2 przez rosliny w nocy - to kolega ma tak mala mase roslinna ze tego co2 nie ma specjalnie co uwalniac. Szymi popraw mnie - jesli sie myle
Kolega potrzebuje przedewszystkim duzej stalej dawki co2 - swiatla dla ludwigii - i regularnego, zbilansowanego nawozenia wszystkimi skladnikami papu - papuniuniu - papusiu :) - najpierw makro - i troszke mikro :)

Ps. nie musi miec super podloza - starczy zwykly bazalt - jedno co musi to swiatlo - co2 i dobrze odzywiony slup wody - ot czego trzeba
A do kolegi autora - nie lej ferro jak nie masz makro w slupie :) To taka mala kolezenska rada :) Bo ci ,, puszek ,, wypier.. :) I po akwarium bedzie
piotr3939
Stały bywalec
 
Posty: 355
Dołączył(a): 11 kwi 2014, o 15:10

Re: Problem z ludwigią ??

Postprzez LukaszT » 27 cze 2014, o 20:11

moze mi powiesz ze przy 0,3w na litr co2 bedzie działało jak nalezy??
Ja ludwigę przycinam raz na tydzien max 2 tygodnie ale mam 117w czyli 1,2w/l
LukaszT
Użytkownik
 
Posty: 50
Dołączył(a): 15 kwi 2014, o 10:49

Re: Problem z ludwigią ??

Postprzez Szymijohn » 27 cze 2014, o 20:21

Piotr a co ja mam cię poprawiać? Jak dobrze prawisz.
LukaszT a co przy 0,5w/l działa dwutlenek inaczej Oo?
Dwutlenek węgla to tzw supermakro, podstawowy budulec roślin, oprócz wodoru i tlenu (sucha masa to 90% węgiel potem azot i siarka jako pozostałe składniki białek)
Pozostałe pierwiastki są potrzebne do różnych procesów życiowych.
Czym roślina ma więcej CO2 do dyspozycji tym lepiej. To że przy 0,3 w/l wykożysta go mniej niż przy wyższych wartościach nie zmienia faktu, że i tak ma deficyt tegoż.
Avatar użytkownika
Szymijohn
Donator
 
Posty: 1027
Dołączył(a): 26 gru 2013, o 19:42
Lokalizacja: Nowogrodziec/Wrocław-Strzeganowice

Re: Problem z ludwigią ??

Postprzez DawW » 27 cze 2014, o 20:29

Piotr3939- co to jest "puszek"?? :)
______________________________________________________________________________________
Avatar użytkownika
DawW
Użytkownik
 
Posty: 146
Dołączył(a): 10 cze 2014, o 22:26

Re: Problem z ludwigią ??

Postprzez piotr3939 » 27 cze 2014, o 20:36

,,zielone,, :) hehehe to jest wlasnie puszek :) Zielone glony watowate, meszkowate, nitkowate :) Ot taki gesty mily puszek :)

Do LukaszT - nie badz madrzejszy niz jestes bo bardzo sie mylisz.
Lepiej posluchaj Szymiego - wszystko co napisal to prawda, a ty musisz jeszcze troszke chlebka zjesc zeby wiedziec, ze zycie na ,,blekitnej,, planecie sklada sie glownie z wegla :] I tak jak szymi powiedzial - przy 0,3 W - rowniez jest niezbedny - choc mniejsza jego ilosc - bo fotosynteza idzie wolniej - stad zapotrzebowanie na skladniki - a raczej ich ilosc mniejsze :] Tkanka ,,zielona,, buduje sie pomalu

Do Lukasz T - rosliny przy 1,2 na litr powinny ci wychodzic z baniaka - i to doslownie :] Ja mam 0,8 W/L i mi doslownie wychodza :]

Pewnie masz... za malo wegla
Ostatnio edytowano 27 cze 2014, o 20:39 przez piotr3939, łącznie edytowano 1 raz
piotr3939
Stały bywalec
 
Posty: 355
Dołączył(a): 11 kwi 2014, o 15:10

Re: Problem z ludwigią ??

Postprzez DawW » 27 cze 2014, o 20:38

dziękuję wam chłopaki i zaczynam działać :D
______________________________________________________________________________________
Avatar użytkownika
DawW
Użytkownik
 
Posty: 146
Dołączył(a): 10 cze 2014, o 22:26

Re: Problem z ludwigią ??

Postprzez Szymijohn » 27 cze 2014, o 20:46

Piotr spóść nieco z tonu ;)
Mylić się rzecz ludzka.
Najważniejsze, że człowiek nie kamień i uczyć się może. :)
A jak to moja prababcia powiedziała w dniu swoich 90. urodzin: "Szymciu całe życie się uczyłam żeby odkryć, że dalej głupia jestem"
Avatar użytkownika
Szymijohn
Donator
 
Posty: 1027
Dołączył(a): 26 gru 2013, o 19:42
Lokalizacja: Nowogrodziec/Wrocław-Strzeganowice

Re: Problem z ludwigią ??

Postprzez zygmuntpompa » 27 cze 2014, o 20:47

Podejrzewam że jak szybko zmontujesz bimbrownię tak 2x szybciej ją ''rozmontujesz''. Ale próbuj, każdy chyba musi przez to przejśc.


100% prawda Krzychu :brawo:

Ja bym zastosował doświetlenie punktowe na Ludwige (bo tylko z nią w tej chwili jest problem) z żarówki led np. 5050 o trzonku g4 ale to Ja bym tak zrobił.
Co do nawożenia to szymi i piotrek powiedzieli już chyba wszystko.
pozdrawiam zygmuntpompa
Avatar użytkownika
zygmuntpompa
Donator
 
Posty: 497
Dołączył(a): 15 kwi 2013, o 07:44
Lokalizacja: wrocław

Re: Problem z ludwigią ??

Postprzez piotr3939 » 27 cze 2014, o 20:52

Szymi to nie o to chodzi - zeby kogos jechac - tylko po co pisac cos - o czym sie nie ma pojecia - tak jak w innym watku pisal lukaszt - ze cytuje: ,, gdzies tak przeczytalem ,, - i co to ma byc ? :) :) :)
piotr3939
Stały bywalec
 
Posty: 355
Dołączył(a): 11 kwi 2014, o 15:10

Re: Problem z ludwigią ??

Postprzez DawW » 27 cze 2014, o 20:55

Zygmuntpompa- gdzie takie coś dostanę?? :) może jakichś link masz.... ? :D
______________________________________________________________________________________
Avatar użytkownika
DawW
Użytkownik
 
Posty: 146
Dołączył(a): 10 cze 2014, o 22:26

Re: Problem z ludwigią ??

Postprzez DawW » 27 cze 2014, o 20:55

Zygmuntpompa- gdzie takie coś dostanę?? :) może jakichś link masz.... ? :D
______________________________________________________________________________________
Avatar użytkownika
DawW
Użytkownik
 
Posty: 146
Dołączył(a): 10 cze 2014, o 22:26

Re: Problem z ludwigią ??

Postprzez Szymijohn » 27 cze 2014, o 20:55

Właśnie to co napisałeś ;)
Dzwoni tylko gdzie?
Avatar użytkownika
Szymijohn
Donator
 
Posty: 1027
Dołączył(a): 26 gru 2013, o 19:42
Lokalizacja: Nowogrodziec/Wrocław-Strzeganowice

Re: Problem z ludwigią ??

Postprzez piotr3939 » 27 cze 2014, o 20:58

Za szybko ida szymi - za szybko chca dojsc do celu - to jest ich blad i to ich gubi... za szybko
piotr3939
Stały bywalec
 
Posty: 355
Dołączył(a): 11 kwi 2014, o 15:10

Re: Problem z ludwigią ??

Postprzez zygmuntpompa » 27 cze 2014, o 20:58

Proszę bardzo, http://allegro.pl/g4-zarowka-6-led-12v-dc-5050-smd-biala-zimna-95lm-i4369215746.html
Pierwsze lepsze z brzegu, odpowiednio zabezpieczyć przed wilgocią i Voila.
pozdrawiam zygmuntpompa
Avatar użytkownika
zygmuntpompa
Donator
 
Posty: 497
Dołączył(a): 15 kwi 2013, o 07:44
Lokalizacja: wrocław

Re: Problem z ludwigią ??

Postprzez DawW » 27 cze 2014, o 21:02

a jak to podłączyć ??? :o
______________________________________________________________________________________
Avatar użytkownika
DawW
Użytkownik
 
Posty: 146
Dołączył(a): 10 cze 2014, o 22:26

Re: Problem z ludwigią ??

Postprzez klasyka » 27 cze 2014, o 21:52

pod zasilacz 12 voltowy
we wrocławiu na dworcowej jest sklep z tego typu rzeczami
300,126
Avatar użytkownika
klasyka
Użytkownik
 
Posty: 191
Dołączył(a): 23 gru 2013, o 17:59
Lokalizacja: Wrocław

Re: Problem z ludwigią ??

Postprzez DawW » 27 cze 2014, o 21:56

dzięki :)
______________________________________________________________________________________
Avatar użytkownika
DawW
Użytkownik
 
Posty: 146
Dołączył(a): 10 cze 2014, o 22:26

Re: Problem z ludwigią ??

Postprzez LukaszT » 28 cze 2014, o 10:25

Piotrek po co Ty się tak pienisz, po za tym gdybyś czytał co pisze nie pisał byś później że pisze głupoty bo napisałem np że nie wiem nie jestem pewny jeśli już coś napisałem a nie że na pewno to nie pomorze musi być inaczej.
LukaszT
Użytkownik
 
Posty: 50
Dołączył(a): 15 kwi 2014, o 10:49

Re: Problem z ludwigią ??

Postprzez Rygiel » 28 cze 2014, o 10:27

Co do rośliny - trzeba ciąć :) aby odsłonić światło dla dolnych partii i zagęścić całość, w krótce na "zgniłkach" pojawi się glon :v:
Avatar użytkownika
Rygiel
Stały bywalec
 
Posty: 317
Dołączył(a): 3 mar 2014, o 18:45
Lokalizacja: Wołów - Nora

Re: Problem z ludwigią ??

Postprzez DawW » 28 cze 2014, o 10:35

Czyli ciąć nad ciemnym i odcięte sadzić ??
______________________________________________________________________________________
Avatar użytkownika
DawW
Użytkownik
 
Posty: 146
Dołączył(a): 10 cze 2014, o 22:26

Re: Problem z ludwigią ??

Postprzez Szymijohn » 28 cze 2014, o 11:05

Tak jest proszę pana, dokładnie tak :)
Avatar użytkownika
Szymijohn
Donator
 
Posty: 1027
Dołączył(a): 26 gru 2013, o 19:42
Lokalizacja: Nowogrodziec/Wrocław-Strzeganowice

Re: Problem z ludwigią ??

Postprzez DawW » 28 cze 2014, o 11:16

w pon. jadę do sklepu we Wrocku PLANTICA:D kupie doświetlenie kompletne mają z statecznikiem, uchwytami i oprawkami ( http://allegro.pl/zestaw-plant-t5-2x14- ... 13696.html ) :D
Muszę zaopatrzyć się w pensetę i nożyczki :) i dopiero mogę podziałać bo paluchami nie rozsadzę ludwigi :)
______________________________________________________________________________________
Avatar użytkownika
DawW
Użytkownik
 
Posty: 146
Dołączył(a): 10 cze 2014, o 22:26

Re: Problem z ludwigią ??

Postprzez LukaszT » 28 cze 2014, o 18:33

Ja nie wiem po co wydajecie tyle sianka za oświetlenie, ja kupiłem belkę HSD-1000C 3x39w w tym świetlówki i czasówka za 150zł.
Ja tam ludwigę sadzę paluchami troszkę przerąbane bo u mnie gęsto :P ale daje rade
LukaszT
Użytkownik
 
Posty: 50
Dołączył(a): 15 kwi 2014, o 10:49

Re: Problem z ludwigią ??

Postprzez piotr3939 » 29 cze 2014, o 22:09

Po to zeby miec takie a nie inne efekty - dlatego tyle daja - a ty mozesz sobie oswietlac jak chcesz. Pomimo iz ja np. mam 0,8 W/L a ty masz 1,2 czyli o 0,4 wiecej - to przyrosty masz mizerne skoro tniesz raz na tydzien albo i dwa. Gdybys inaczej nawozil - ot historia byla by inna. A i rosliny - gestsze i ladniejsze - ale to juz rzecz gustu - a moze i czegos jeszcze - ps. ja za swoje oswietlenie dalem moze niecale 100 zl ( chodzi o konstrukcje itd - nie swietlowki choc i te sa najtansze ) a efekty sa widoczne i zadowalajace zeby nie powiedziec genialne jak dla mnie - ale i wiedza na temat tego jak to swiatlo wykozystac w najlepszy sposob oraz nawozenie robi swoje
piotr3939
Stały bywalec
 
Posty: 355
Dołączył(a): 11 kwi 2014, o 15:10

Re: Problem z ludwigią ??

Postprzez LukaszT » 30 cze 2014, o 07:46

Kolego przycinam raz na tydzień żeby coś było z tej przycinki powinienem przycinać praktycznie co 2,3 dni. Co do nawożenia daje tylko CO2 od jakiegoś czasu 24/h
LukaszT
Użytkownik
 
Posty: 50
Dołączył(a): 15 kwi 2014, o 10:49

Re: Problem z ludwigią ??

Postprzez korzon » 30 cze 2014, o 11:18

Ja na ten przykład podam iż do niedawna miałem 2 prawie identyczne kostki tzn. podłoże, światło,rośliny, filtracja,nawożenie itd. wszystko niemal identyczne a niektóre ziele lepiej rosło w jednej a inne w drugiej. W jednej czasem glonek się pokazywał. Oznacza to że każde akwa jest inne i nikt mi nie powie że można np. stworzyc 2 takie same akwa, znam człeka, który niczym nie nawoził a badyle nad wodą rosły. Żartobliwie zapytam: JEST TU JAKIŚ CWANIAK ? ;)
Avatar użytkownika
korzon
weteran
 
Posty: 2324
Dołączył(a): 30 lip 2013, o 13:13
Lokalizacja: Walbrzych

Zostaw komentarz

Następna strona

Powrót do Identyfikacja, pielęgnacja i nawożenie roślin

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości