Witam =)
Po dwóch latach postanowiłam zmienić wygląd akwarium oraz zmienić obsadę. W związku z tym muszę zakupić nowe podłoże oraz roślinność. I tu moje pytanie: jeżeli chcę mieć ''spokój'' na parę lat to co powinnam wybrać? Myślę o
-Ada Amazonia New + biogrunt Aquabotanique lub
-Ada Amazonia New + ziemia ogrodowa
Pierwsza wersja jest dość droga bo na swoje akwa 112l potrzebowałabym 2worki Ady i dwa worki biogruntu,
druga wersja jest tańsza, ale nie słyszałam żeby ktoś takie połączenie robił Czy ktoś potrafi oszacować na jaki czas takie mieszanki mogą starczyć? Sprzedawca powiedział mi,ze Ada może być nawet na 5lat,o biogruncie wyczytałam,że jest aktywny przez ''wiele lat'',cokolwiek to znaczy... Co do ziemi ogrodowej zdania są podzielone.
Druga sprawa to świetlówki. Czy to prawda,że co roku dobrze je wymienić? Obecnie posiadam: 2x18W (sylvania gro lux 8500 oraz sylvania luxline 6000K) 1x sylvania aquastar T5 24W. Co wychodzi 0,53W/l
Docelowo akwarium ma być roślinne,dodatkiem mają być krewetki. Co do rybek jeszcze nie wiem. Posiadam również bimbrownię własnej roboty. Filtr jest kubełkowy(wata,ceramika,zeolit,torf). Przede wszystkim najbardziej zależy mi by dowiedzieć się jaką wersję podłoża zastosować(żwir rzeczny oraz piach kwarcowy odpada,chciałabym mieć podłoże czarne),cenne będą również inne pomysły jeżeli ktoś jakieś ma Również czy powinnam zmienić coś jeżeli chodzi o świetlówki.
Z góry dziękuję za pomoc
Pół roku temu akwa wyglądało tak: