dzezi napisał(a):Restart chciałem zrobić z dwóch przyczyn pierwsza to własnie te neony a druga to nawóz który już kupiłem sera florendepot. Zależy mi na tym nawozie ze względu na słaby rozwój roślin a nie chce lać cały czas chemii tylko ograniczyć się do co2. W tym przypadku jak mam postępować jeśli chciałbym położyć nawóz pod żwirem. Zostawić wodę, którą mamy teraz w zbiorniku ? żwiru mam nie gotować tylko przepłukać ? umyć rośliny nadmanganianem czy nie ? kiedy wrzucić ryby z powrotem ?
Jeżeli stare rybki są zdrowe i nie wykazują żadnych objawów do niepokoju, to wodę z akwa pozlewaj do wiaderek, butelek, garnków, jak najwięcej się da

Wszystko jak przy normalnym restarcie, lecz jak będziesz sprzątać akwarium to polecam przygotować roztwór nadmanganianu potasu (fioletowa woda) i przemyć tym każdy zakamarek szkiełka. Potem wylej roztwór np do wiaderka i możesz w nim przeczyścić akcesoria, które będą w akwarium typu termometr, rurki itd.
w tym czasie reszta roztworu powinna odparować ze szkiełka. Następnie zaczynasz zakładać akwa od nowa, czyli:
1. na sam spód dajesz substrat sery.
2. najlepiej oddziel go siatką np budowlaną lub moskitierą do okien czy też firanką (najlepiej aby nie była prana - brak w niej chemikaliów np po praniu) - co masz pod ręką.
3. na siatkę dajesz już podłoże, nowe lub to które miałeś - jeżeli starzy bywalcy akwa byli zdrowi to nie wygotowuj go, a delikatnie przepłucz w wodzie wcześniej odlanej z akwa.
4. tworzysz swoją nową wyjątkową aranżację, montujesz osprzęt w baniaku.
5. zalewasz wodą akwa do połowy - przy czym uważasz aby nie wzburzyć podłoża - podkładając na dno miskę lub jak ja lejąc np po korzeniu.
6. sadzisz rośliny najlepiej zaczynając od pierwszoplanowych.
7. zalewasz akwa do pełna wcześniej odlaną wodą pozostawiając około 2-3cm odstępu od górnej krawędzi akwarium.
8. uruchamiasz filtr - oczywiście nie czyszczony --> mowa o kubełku, a wewnętrzny najlepiej z mediami wypłukanymi tak samo jak podłoże w wodzie z akwa.
9. i sprawdzasz czy wszystko pracuje sprawnie, czy kubełek nie przecieka itd.
10. dajesz z 7 - 10 dni czasu akwa, aby zyskało równowagę biologiczną, tak krótko gdyż, wlałeś wodę, która bodajże była już dojrzała.
11. po tym czasie zaczynasz powoli wpuszczać rybki, codziennie po kilka sztuk.
PS. rośliny możesz przepłukać, ale bardzo przy tym uważaj, aby nie przesadzić z długością ich kąpieli.
PS.2 wszystko napisałem w sporym uproszczeniu, gdyż nie pisałem o tym, że wyciągnięte roślinki należy dać do pojemnika z woda itd. bo są to rzeczy oczywiste

Co do ostatnich 2óch pkt to do końca nie jestem pewien ile powinno się poczekać z wpuszczaniem żyjątek, jeśli się mylę to proszę mnie poprawić