iwagumi adi napisał(a):Także wypławek myśliwym to nie jest

Choć mi kiedyś młode wyklute krewetki atakowały.
Wypławki są drapieżnikami i padlinożercami, w naturze polują np. na stułbie, ślimaki, a w akwariach mają negatywną opinię, bo zjadają ikrę i larwy ryb, jak zauważył miroon. Gdybym miała wypławki w tarliskowym, to pewnie też bym próbowała się pozbyć. U mnie siedzą w dwóch akwariach z krewetkami, a krewetki się mnożą jak opętane, więc widocznie wypławki mając dostatek ślimaków przedkładają je nad krewetki. Polowania wypławków na krewetki u siebie nigdy nie zaobserwowałam, ale to oczywiście nie znaczy, że się to nie zdarza.
Kirysy mogą zjadać ślimaki, ale nie spotkałam się z opinią jakoby pożerały wypławki (a u siebie w zbiorniku z kirysami nie mam wypławków, więc nie mogę sprawdzić - choć może właśnie dlatego ich nie mam?). Natomiast kiryski nie zjedzą ani jednych, ani drugich. Kiryski mogą jedynie ograniczyć bazę pokarmową wypławków, buszując przy dnie i wyjadając wszelkie resztki pokarmu.
Wypławki można łatwo przywlec z roślinami albo wodą z akwarium, w którym są wypławki (np. kupując ryby w zoologicznym).
Do miroon: jak znajdziesz gdzieś drobniczki, to daj znać, bo sama poluję na nie od dłuższego czasu.